El decret Nadal ha activat una inversió de 27 milions
El decret Nadal, impulsat pel conseller de Turisme Miquel Nadal (UM) per agilitar obres en establiments turístics evitant restriccions urbanístiques, ha activat ja 25 projectes en aquest sector, que suposaran una inversió de 27,7 milions d'euros. Així ho anuncià ahir al Parlament el titular d'aquesta cartera en resposta a les crítiques del PP, que acusà el Govern de retardar intencionadament la tramitació parlamentària d'aquest decret llei.Nadal defensà que l'Executiu no té gens d'interès a retardar aquesta tramitació, que s'inicià per febrer i que no ha avançat. En qualsevol cas, recordà que la norma està en vigor des del moment que l'aprova el Consell de Govern i, de llavors ençà, tots els projectes que s'hi han presentat s'estan tramitant.
Armengol presenta un pla amb carreteres que Esquerra encara no ha ratificat
La presidenta del Consell, Francina Armengol (PSOE), i el conseller insular d'Obres Públiques, Antoni Pascual (UM), presentaren ahir la proposta definitiva de Pla de carreteres que duran a aprovació al ple del Consell de desembre. La idea inclou la variant de Sineu i el desdoblament Manacor-Sant Llorenç, projectes que encara no tenen el vistiplau d'Esquerra, formació integrada al Bloc i amb un vot al ple que pot ser decisiu. El partit fa una assemblea dissabte per decidir si li dóna l'OK. Precisament ahir, Pascual es comprometé amb el president d'Esquerra, Joan Lladó, a fer només part de la variant de Sineu, prevista en la primera fase del pla, 2009-2016. En la compareixença, Pascual afirmà que, amb el traçat de Sineu, se cerca tenir un "marc legal" per poder actuar, però "sense que això suposi que facem tota la retxa marcada al plànol".
El Bloc diu que casos com el de Munar contribueixen al “descrèdit” de la política
La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, tornà ahir a presidir amb total normalitat un ple de la cambra, just 24 hores després de declarar com a imputada en el cas Can Domenge. Com el dia anterior, evità contestar les preguntes dels periodistes. El Bloc, soci d'UM al Pacte, tornà a demanar a aquest partit que "reflexioni" davant el "descrèdit" que produeixen en la política la proliferació d'aquests suposats casos de corrupció, com el que afecta a Munar. El portaveu del Bloc, Biel Barceló, criticà amb contundència que Munar usàs dilluns la seu del Parlament per fer declaracions sobre la seva imputació en el cas Can Domenge després de comparèixer davant el jutge.
El nou cinturó costarà 50 milions més dels prevists
El nou segon cinturó de Palma -via connectora dels accessos a Ciutat, com agrada dir-ho al Pacte- costarà més de 50 milions per sobre de la quantitat prevista en el Conveni de Carreteres, en el qual es pressupostà aquesta actuació en 105 milions d'euros. Si no hi ha més retards, aquesta obra s'iniciaria durant la segona meitat de l'any que ve i serà finançada íntegrament per l'Estat, malgrat l'increment pressupostari. L'augment en les previsions de costs d'aquesta actuació, la més important que preveu executar el Consell, s'explica perquè en el Conveni de Carreteres que ha de finançar Madrid es fixà un pressupost estimatiu de 105 milions sota l'epígraf "accessos a Palma". Una vegada s'ha concretat el projecte i s'han actualitzat les despeses d'execució, que eren de l'any 2007, la xifra s'ha hagut d'augmentar, almenys, uns 50 milions. Per solucionar-ho, en les negociacions per tancar definitivament el pla de carreteres, els partits del Pacte s'han compromès verbalment a desviar cap al nou segon cinturó el pressupost previst en el Conveni de Carreteres per fer el tercer carril de l'autopista d'Inca, una actuació valorada en 47 milions d'euros i que el pla no preveia fins al període comprès entre els anys 2017 i 2024.
Bloc i UM desbloquegen el Pla de carreteres, però Esquerra el manté enlaire
Bloc i UM han desbloquejat ja el Pla de carreteres perquè en continuï la tramitació, el Consell l'aprovi de manera definitiva en el ple de desembre i pugui començar així a impulsar el principal projecte que ha de finançar Madrid: el nou segon cinturó de Palma.
El PP avisa el Pacte que no fer res també és corrupció
El PP, amb diversos càrrecs imputats per presumptes casos de corrupció, advertí ahir el Pacte que "hi ha una altra forma de corrupció, que és la de no fer res". Així ho defensà en el ple del Parlament el diputat popular Miquel Munar, qui criticava una suposada inacció del Govern i, concretament, d'Educació per combatre l'abandonament escolar. "Hi ha una corrupció cavalcant i hi ha un menyspreu a la política, però hi ha una altra forma de corrupció, els agradi o no, que és la de no fer res i la de deixar d'abordar els problemes i de donar solucions als ciutadans", sentencià. L'afirmació, que es produí en el torn de preguntes al Govern, aixecà enrenou a la Cambra, però no fou contestada ni pel conseller d'Educació, Tomeu Llinàs, ni pel president de l'Executiu, Francesc Antich, que hi intervingué després.
Primer acord del Pacte al Consell
El Pacte tancà ahir l'acord per aprovar el nou reglament del Consell, que dóna a Unió Mallorquina un paper clau en la Comissió Insular d'Urbanisme. D'aquesta manera es compleix el primer punt pendent de negociació que els socis fixaren ara fa un mes en els acords del Consolat, on referen el Pacte que UM havia trencat. Fins ara just s'havia complit un dels 16 acords que no requeria negociació. El complí UM quan renuncià al projecte urbanístic de Son Baco (Campos). Ahir, Miquel Àngel Flaquer (UM), Joana Lluïsa Mascaró (Bloc) i Cosme Bonet (PSOE) tancaren un altre acord.
Demostració de força dels 'nadalistes' davant Flaquer
Els partidaris de l'expresident d'UM i portaveu d'aquest partit a Palma, Miquel Nadal, protagonitzaren ahir una demostració de força davant l'actual direcció de la formació i el seu president, Miquel Àngel Flaquer. En una tensa reunió, exigiren als dirigents que convoquin el procés de renovació del comitè local de Palma, escapçat des de fa mesos; demanaren que l'actual conseller de Turisme sigui el futur candidat a Cort i es queixaren per un suposat bloqueig en la tramitació de fitxes dels nous militants a Ciutat.
El Consell descarta iniciar el segon cinturó abans de l'estiu
El nou segon cinturó de Palma -el Pacte l'anomena via connectora- no s'iniciarà abans de l'estiu i arrossegarà un retard de dos anys des que es presentà. El conseller insular d'Obres Públiques, Antoni Pascual (UM), considerà ahir "impossible" que se'n puguin començar les obres la primera meitat de l'any, però garantí que els accessos a Son Espases estaran enllestits abans que obri el nou hospital, l'octubre de 2010. La raó, segons explicà Pascual en el ple del Consell, és que els accessos a Son Espases no depenen del Pla de carreteres i, en canvi, el nou segon cinturó -que anirà des de Carrefour fins a la rotonda de la carretera d'Establiments, passant per Son Espases- no es pot iniciar sense que s'hagi aprovat el pla. Per això, el Pacte rebutjà una moció del PP que instava a iniciar-ne els treballs durant el primer semestre de 2010. Després del ple, els portaveus del Pacte es tornaren a reunir per intentar tancar el pla, però encara no hi ha acord. Amb tot, la presidenta del Consell, Francina Armengol (PSOE), donà per fet que s'aprovarà definitivament en la sessió plenària de desembre, amb el reglament de la institució, un mes més tard de la data que fixen els acords presos en les negociacions del Consolat.
Pla Territorial, carreteres, llei del sòl i corrupció enfronten el PSOE i el Bloc
No és només la planificació de les carreteres de Mallorca allò que els separa. El PSOE i el Bloc, dos dels tres socis del Pacte, també estan enfrontats per qüestions com el Pla Territorial, la futura llei del sòl i l'estratègia contra la corrupció. I UM, l'altre soci, en la majoria de qüestions està més a prop dels socialistes que de la coalició progressista. A hores d'ara, el Bloc ja ha comunicat als seus socis del PSOE i UM que no acceptarà l'acord a què aquests dos partits arribaren en les negociacions del Consolat per permetre les dues urbanitzacions de Campos previstes al Pla Territorial com a Àrees de Reconversió Territorial (ART). El PSOE i UM pactaren llavors modificar el Pla Territorial per eliminar diverses ART i reduir les dues previstes a Campos (la Ràpita i la Vinyola), que només tindrien places turístiques.
300.000€ per a la llengua
Esquerra Republicana a les Illes Balears aconseguí ahir l'aprovació en comissió de tres de les esmenes que ha presentat als pressuposts generals de l'Estat, que suposaran 650.000 euros el 2010. D'aquests, 300.000 aniran al foment de la llengua i la cultura catalanes. El president d'Esquerra-Illes, Joan Lladó, considerà una "bona notícia" que en la negociació dels pressuposts amb el PSOE s'hagin obtingut 650.000 euros més dels que es preveien invertir a les Illes, sobretot "en un any en què Madrid ha reduït les inversions a l'Arxipèlag un 16%, cosa que ens situa per sota de la mitjana".
El PP retreu a Antich falta de lideratge i ell els contesta que els necessitarà
El portaveu del PP, Francesc Fiol, definí ahir com a "molt preocupant" la situació del Pacte i advertí el president del Govern que les "dissidències" internes són percebudes per la població com una "falta de lideratge" d'Antich i com una manca de cohesió de l'Executiu. Antich reconegué "tensions", però negà que fossin fruit de l'estratègia de cap soci. També va admetre una "problemàtica" en el Consell, però no en el seu gabinet, i l'atribuí a la "dificultat" de "minorar l'impacte" sobre l'urbanisme i les carreteres del model econòmic del PP. En aquets sentit, avançà que el canvi de model "tindrà costs" i, dirigint-se als populars, apuntà que "també els necessitarem a vostès" per garantir estabilitat. El debat entre el president i el cap de l'oposició es registrà ahir al Parlament, on a més es visqué un tens debat entre el popular José María Rodríguez i el conseller de Presidència, Albert Moragues.
El Bloc irrita el PSOE
Les exigències del Bloc en la negociació del Pla de carreteres comencen a fer perdre la paciència als socialistes -no cal dir a UM- i a irritar-los, sobretot després que s'hagin enrocat les posicions entre els socis, quan fa 15 dies es donava gairebé per tancat l'acord en les reunions del Consolat, on es reféu el Pacte del Consell. La presidenta, Francina Armengol (PSOE), ha convocat els portaveus del Pacte per a demà per intentar arribar a una entesa, però el Bloc necessitarà executives per donar-hi el vistiplau i ja se sap ara que el text no s'aprovarà aquest mes, tot i que els socis s'hi havien compromès. Al Consolat, els representants de les tres forces negociaren aspectes concrets del pla. L'acord es deixà perfilat i just quedaven petits serrells.
El Consell beneeix l'augment d'altura de l'hotel del palau de congressos
El Consell de Mallorca aprovà ahir de manera definitiva la façana marítima de Palma. Amb l'única abstenció del PP, autoritzà la modificació del Pla General de Palma impulsada per l'Ajuntament per donar cobertura als canvis en el projecte del palau de congressos i de l'hotel annex, que ja no ocuparà dos edificis, sinó un amb tres altures més. Per fer-ho possible, la Comissió d'Urbanisme considera que el palau i l'hotel conformen un "equipament indissoluble, de titularitat i ús públic" i condiciona el vistiplau al fet que les autoritzacions o llicències de funcionament de l'activitat turística quedin vinculades al funcionament conjunt de l'equipament Palau de Congressos i Hotel.
Mascaró deixa Cultura per ser la veu del Bloc al Consell
Mascaró, en una imatge d'arxiu. La dirigent del PSM Joana Lluïsa Mascaró (Alaior, 1959) dimiteix com a consellera de Cultura i Patrimoni del Consell i hi serà substituïda pel batle de Petra, Joan Font (Petra, 1961), també del PSM. Mascaró abandona així l'equip de govern de la institució, però no deixarà de ser-ne consellera i ara passarà a dedicar-se plenament a ser la portaveu del Bloc al Consell. Un altre conseller del Bloc, Miquel Rosselló (Esquerra Unida), substituirà Mascaró com a vicepresident insular. Malgrat que Mascaró al·lega "motius personals" per dimitir com a vicepresidenta i consellera de Cultura, el cert és que la remodelació de l'equip de govern es fa per una qüestió d'estratègia política del Bloc. La coalició progressista pretén potenciar així la figura d'un portaveu que els representi clarament en la institució i que ho faci des de fora de l'equip de govern, tal com ha fet fins ara Unió Mallorquina amb Miquel Àngel Flaquer.
El Pacte preveu tancar avui el Pla de carreteres, 10 mesos després
El Pla de carreteres, que el Consell aprovà inicialment el desembre passat, és a punt d'assolir el consens necessari per a la seva aprovació definitiva deu mesos després. A hores d'ara, just queden petits serrells que avui es podrien resoldre en una darrera reunió. Però, malgrat l'acord, difícilment es podrà aprovar en el proper ple de novembre, tal com es comprometeren els socis del Pacte en l'acord signat fa dues setmanes per tancar la crisi oberta al Consell. El pla que s'aprovà el desembre a instàncies del Departament d'Obres Públiques (UM) no havia estat consensuat dins el Pacte i s'optà per arribar a un acord entre els socis durant la tramitació, a base d'acceptar algunes de les al·legacions presentades. Avui es podria aconseguir aquest acord. El pla pactat ara ja no inclourà la ronda nord de Felanitx, la circumval·lació de Santa Margalida, el tercer cinturó de Palma ni l'autovia entre Andratx i el Port d'Andratx. Alhora, ja no parla d'autovies, sinó de desdoblaments, que s'executarien en una primera fase (2009-2016) entre Peguera i Andratx i en una segona fase (2017-2024) entre Llucmajor i Campos i entre Manacor i Sant Llorenç.
La inversió de l'Estat dispararà els pressuposts del Consell
Les inversions del conveni de carreteres i les estatutàries compensaran la retallada per la crisi en els pressuposts del Consell per al 2010. Els comptes insulars davallaran prop d'un 4% i passaran dels 363 milions actuals a uns 349 milions l'any que ve, però a aquesta xifra s'hauran de sumar els 62 milions que arribaran de l'Estat per fer carreteres i 20 milions més per a actuacions culturals, turístiques i mediambientals emparades pel nou Estatut. En total, la institució insular disposarà d'uns 430 milions, una quantitat mai no vista abans. Segons les grans xifres que comença a tancar el departament insular d'Hisenda i al marge de les inversions estatals extraordinàries, els ingressos ordinaris del Consell seran inferiors en uns 20 milions als d'ara. Part es compensarà amb deute, però encara quedarà una minva d'uns 15 milions, que obliga a contenir despesa. A hores d'ara, tots els socis del Pacte ja han consensuat que el departament de Benestar Social no es veurà afectat per la retallada per poder afrontar la crisi econòmica.
EU pressionarà avui Antich
El consell polític interinsular d'Esquerra Unida -màxim òrgan de la formació entre congressos- debatrà avui quines mesures pren davant l'increment d'imputacions de membres del Pacte, bàsicament dels seus socis d'Unió Mallorquina, per suposats casos de corrupció. Sigui quina sigui la determinació, allò segur és que augmentaran la pressió sobre el seu soci i president del Govern, Francesc Antich (PSIB).
La cúpula d'UM aplaca els moviments interns i dóna suport a Flaquer
La cúpula d'Unió Mallorquina sortí al pas ahir dels moviments inerns originats per la imputació judicial de la presidenta d'honor, Maria Antònia Munar, que s'afegeix a la d'altres dirigents històrics de la formació. Així, donà suport a l'actual president del partit, Miquel Àngel Flaquer, i li garantí unitat per afrontar la "difícil" situació que passa ara la formació.
Marilena Tugores (Verds) rellevarà Sampol com a senador autonòmic
L'actual directora general d'Energia del Govern i dirigent d'Els Verds, Marilena Tugores (Palma, 1957), rellevarà el polític del PSM Pere Sampol (Montuïri, 1951) com a senador autonòmic el febrer de l'any que ve. Tugores, que haurà de deixar la seva responsabilitat al Govern, ha estat designada pels Verds de Mallorca com a substituta del nacionalista i ocuparà el càrrec durant un any i mig.
- El bar Rincón de Hellín del carrer Aragó de Palma exhibeix una bandera franquista a la seva terrassa
- Rebuig a l’Ironman Mallorca pel «greuge que representa per als residents» i «per l’ús abusiu de les infraestructures públiques»
- Joan Riera: «El procés que va engegar Catalunya no s’ha acabat. La història no s’acaba mai. I la prova és que molts dels fets que varen tenir lloc el 36 i que havíem donat ja per acabats, són ben vius»
- Organitzen una concentració al Palau de Marivent per a denunciar l'ocupació i espoli del Museu Saridakis
- Promouen un boicot a Mercadona: «Ens vol vendre les patates de la colonització, fetes per israelians a terres palestines robades»