algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
23°

La inversió de l'Estat dispararà els pressuposts del Consell

L'any 2010 arribaran 82 milions per a carreteres i actuacions estatutàries, que compensaran la retallada del 4% als comptes ordinaris per la crisi. La institució insular disposarà de 430 milions, una xifra mai vista

39198

Mascaró, Armengol i Flaquer, han de donar el vistiplau definitiu als pressuposts.

Joan Riera - Jaume Morey

Les inversions del conveni de carreteres i les estatutàries compensaran la retallada per la crisi en els pressuposts del Consell per al 2010. Els comptes insulars davallaran prop d'un 4% i passaran dels 363 milions actuals a uns 349 milions l'any que ve, però a aquesta xifra s'hauran de sumar els 62 milions que arribaran de l'Estat per fer carreteres i 20 milions més per a actuacions culturals, turístiques i mediambientals emparades pel nou Estatut. En total, la institució insular disposarà d'uns 430 milions, una quantitat mai no vista abans.

Segons les grans xifres que comença a tancar el departament insular d'Hisenda i al marge de les inversions estatals extraordinàries, els ingressos ordinaris del Consell seran inferiors en uns 20 milions als d'ara. Part es compensarà amb deute, però encara quedarà una minva d'uns 15 milions, que obliga a contenir despesa.
A hores d'ara, tots els socis del Pacte ja han consensuat que el departament de Benestar Social no es veurà afectat per la retallada per poder afrontar la crisi econòmica. Així, aquesta àrea es mantindrà amb un pressupost de 116 milions aproximadament. Però, com que Benestar Social pesà tant en el pressupost, el manteniment de la seva capacitat de despesa obligarà a retallar més la resta d'àrees, que hauran de suportar rebaixes del 15% en la despesa.

Hisenda deixarà que sigui cada departament qui decideixi d'on redueix aquest 15%, que no podrà afectar la partida de personal. O bé podran disminuir despesa corrent o bé subvencions. D'aquesta manera, és previsible una minva en els ajuts o en partides de protocol. Avui mateix és previst que es reuneixin els responsables del Pacte per negociar els pressuposts, però el Consell ja treballa amb la hipòtesi que no puguin estar aprovats definitivament abans de l'1 de gener de 2010 i s'hagin de prorrogar els actuals.

El Consell rebrà 17 milions menys de l'Estat i el mateix del Govern

A diferència del Govern, els ingressos del Consell no es veuran tan condicionats per la crisi econòmica. La institució insular es nodreix bàsicament de transferències del Govern central i de l'autonòmic i només les primeres estan condicionades pels ingressos tributaris. Així, l'aportació de l'Estat davallarà dels 94 milions d'enguany als 77 milions de l'any que ve per la caiguda d'ingressos, però la transferència del Govern no patirà modificacions, perquè no depèn dels ingressos, sinó de l'evolució de l'IPC. I els pressuposts de l'Administració autonòmica preveuen per al 2010 una transferència als quatre consells de 195,5 milions, gairebé el mateix que enguany.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ValldeRun Power Team, fa mes de 12 anys
batualmon sagrat,
si pixes per que banyes i si cagues per que fa olor.......,
que hem de fer....????
queixar-mos? si però amb un raonament.
Valoració:0menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 12 anys
Ja teniu un motiu pel qual el Pacte de "Progres" no es romp.
Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente