L'activitat turística com a valor solidari
L’Àfrica subsahariana té indrets d’una gran bellesa. Als Grans Llacs, Mali i Tanzània hi ha zones d’una gran biodiversitat i d’un alt valor paisatgístic. Uns valors idonis per promocionar el turisme, destinat sobretot a aquelles persones que amb el seu lleure volen coneèixer altres realitats i ajudar aquests països. Així doncs, el turisme solidari es converteix avui dia en una de les formes de desenvolupament amb més futur per a molts països africans, que veuen com l’arribada de turistes activa les seves economies i dóna oportunitats reals a una població que en molts casos viu en condicions de pobresa.
Les Illes Balears, més solidàries
La nostra comunitat té avui dia un compromís ferm amb la cooperació al desenvolupament gràcies al Pla director de cooperació de les Illes Balears 2008-2011, que marca les directrius i línies bàsiques de la cooperació a les Illes. De fet, és el primer que s’ha realitzat i té l’objectiu bàsic d’aconseguir millorar l’efectivitat dels ajuts als països del Sud amb la destinació del 0,7% del pressupost de despeses consolidades de la Comunitat a cooperació per al desenvolupament d’aquí a final de legislatura.
El rastre del desglaç
L’escalfament global del planeta ja és una realitat. Segons la comunitat científica, es constata una tendència clara i generalitzada de l’augment de la temperatura arreu del planeta. Una situació que afecta greument les regions polars.
Incorpora, una aposta per la inserció
Per a moltes persones trobar feina no és gens fàcil. A causa d’un conjunt de problemàtiques, moltes d’elles es troben al marge del funcionament normal del mercat laboral i en risc d’exclusió. Per tal de pal·liar aquesta situació, la fundació Obra Social la Caixa desenvolupa des de l’any 2006 un programa de treball anomenat Incorpora, que té com a objectiu ampliar la possibilitat d’ocupació d’aquesta gent i alhora fomentar la responsabilitat social de les empreses.
Tornaran a la vida?
És possible ressuscitar un mamut, un tigre dents de sabre o un peresós gegant? Podrien els neandertals tornar a viure entre nosaltres? Fins ara, la resposta a aquestes preguntes era ben clara: no. Ara bé, els diferents avenços en el camp de la genètica i el desxiframent de l’ADN podrien canviar-ho ben aviat.
Violació, arma de guerra
Els conflictes bèl·lics moderns tenen una greu incidència en la població civil i afecten sobretot dones i infants. De fet, moltes estràtegies militars tenen per objectiu terroritzar la població, que actualment representa el 95% dels morts en una guerra. És la planificació sistemàtica del dolor, que més enllà de la retòrica dels "danys col·laterals" revela la cara més obscena d’algunes pràctiques militars contemporànies.
Obrir les portes de casa a nins que ho necessiten
Hi ha molts menors a Balears que no tenen una infància senzilla. En molts casos han de ser separats temporalment dels seus pares biològics, com a conseqüència d’un context sociofamiliar gens favorable. Quan això succeeix, el Serveis Socials de la Comunitat es fan càrrec dels menors a l’espera que puguin tornar amb la seva família o quedin definitivament en mans de les institucions.
Una nova finestra oberta a l'univers
Investigadors de més de nou països, entre els quals es troben cientifics de la UIB, treballen per obtenir informació d’un dels grans interrogants de l’univers, les ones gravitatòries.
Ciència al servei dels aliments
En els darrers anys, els sectors econòmics lligats al desenvolupament de la biotecnologia i de la ciència genètica s’han convertit en una de les fonts d’innovació més importants. Ja sigui en l’estudi i descodificació del mapa genòmic de vegetals, animals, o bé en el mapa genètic humà, les ciències genètiques es presenten com un dels motors de canvi més importants en el segle XXI.
Una garantia per al futur
Moltes vegades no dubtam de gastar 50 cèntims o fins i tot un euro en coses que no necessitam. La quantitat pot semblar molt petita, però a moltes zones desfavorides del món menys d’un euro al dia pot servir perquè un infant pugui anar a l’escola, tenir tot el material indispensable per poder estudiar, alimentar-se i rebre atenció sanitària. Per tal de fer que això sigui possible, moltes ONG i entitats han desenvolupat el concepte d’apadrinament, que se centra en l’ajuda als infants menors d’edat, nins amb nom i cognom que pateixen tota una problemàtica derivada del seu context socioeconòmic.
Amb pocs recursos, però amb la boca sana
Un estudi relitzat recentment a la nostra comunitat ha permès saber que les persones pobres o amb menys recursos pateixen un 33% més de malalties. Aquest problema social s’estén a les capes més desfavorides i és la font bàsica de desigualtats socials manifestes.
Només pens a respirar
"Tu respires sense pensar... jo només pens a respirar". Això es el que pot dir una persona que pateix fibrosi quística (FQ) a una altra de sana. I és que la FQ és una malaltia genètica i degenerativa d’origen hereditari, que actualment no té cura i que afecta principalment l’aparell respiratori i digestiu.
El costat fosc de la natura
Imaginau viure a quilòmetres i quilòmetres sota l’aigua, en una foscor absoluta, amb una elevadíssima pressió atmosfèrica i gairebé sense oxigen. Així és l’existència dels éssers que habiten els fons abissals marins i oceànics. És un món pràcticament desconegut per l’home, en el qual es calcula que el 90% de les espècies que s’hi troben encara no han estat descobertes.
No esperen res a canvi
Moltes persones de les Balears dediquen el seu temps disponible a ajudar els altres. No n’esperen res a canvi, tan sols paliar les desigualtats i fer de la nostra comunitat un lloc més cohesionat. Segons les dades a les Illes, hi ha actualment prop de 50.000 voluntaris que fan feina en diferents projectes: l’assistència a gent discapacitada, a malalts, a qualsevol persona que necessiti algun tipus d’ajuda, la neteja de camins, el voluntariat en grups d’esplai, etc.
Les ciutats que vénen
Les ciutats del futur tindran poc a veure amb les actuals. El creixement urbà de grans centres econòmics com Tòquio i Dubai ja han revolucionat el concepte d’arquitectura, amb edificis impossibles, illes artificials i una nova manera d’entendre l’espai. Amb tot, ara estan a punt de fer una passa més enllà.
Populars 2008
La Cadena Cope celebrà anit l’acte de lliurament dels XXIX Premis Populars, que entrega a persones i a entitats que d’una manera o de l’altra destaquen per la seva dedicació a la societat mallorquina. Enguany, els guardonats han estat el dissenyador Miquel Adrover; Miquel Contestí, expresident del RCE Mallorca; l’equip de Cures Pal·liatives; la Comissió diocesana d’Orgues històrics i el celler Sa Premsa de Palma.
La diversitat humana
Tot i compartir les mateixes característiques biològiques, els grups humans són molt diversos. Hi trobam una gran varietat de formes de vida, d’històries, de relacions socials i d’universos culturals que configuren una realitat intrínsecament heterogènia.
Lluita contra la fam
Tot i que vivim en una societat amb grans centres comercials arreu i productes de tota mena, moltes persones a Balears no poden accedir als aliments més bàsics.
Dones i ciència
Moltes dones han tingut un paper destacat dins la història de la ciència. Un paper tan important com silenciat.
Ciència al servei de la vida
Els darrers anys s’han produït enormes avanços en la investigació de fecundació in vitro. La unió de la medicina reproductiva i la enginyeria genètica ha fet possible la creació de noves línies d’estudi que possibiliten una revolució en el tractament de malalties congènites i hederitàries.
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Com així les Illes Balears s’han salvat de la gran apagada elèctrica?