algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Bauzá tancarà els hospitals tot i el prec de l’oposició

El president no fa cas de la petició de l’esquerra, manté el pla de retallades, defensa la consellera Castro i just els ofereix pactar el model de creixement de Balears. PSIB i PSM en surten decebuts

28256
AppleMark | Ferran Aguiló

Dues hores i mitja de reunió per a gairebé res. El president José Ramón Bauzá deixà clar ahir a l'oposició que no retirarà el pla de retallades i, per tant, tancarà els hospitals General i Joan March. Fins i tot donà suport públic a la consellera de Salut, Carmen Castro, qüestionada pel sector sanitari. En canvi, reiterà a l'esquerra l'oferta de pactar el model de creixement futur de Balears. Els progressistes, que fixaren com a condició per negociar la retirada del pla d'ajust, insistiren en la reivindicació, però avançaren que acudiran a les reunions del Govern. Just consideraren positiu el compromís del president de donar-los informació de les retallades.

Al final de la trobada al Consolat, les valoracions foren contradictòries. El president la considerà profitosa per la possibilitat de diàleg oberta, però des de l'oposició Francina Armengol (PSIB) i Biel Barceló (PSM-IV-E) la qualificaren de decebedora. La raó és que el Govern no mourà ni una coma del pla d'ajust, que rebaixa 350 milions del pressupost (un 10%).

Bauzá deixà clar que el pla s'ha fet per complir-lo, que ja s'ha enviat a Madrid i que s'aprovarà dimecres. Afegí que no es pot fer enrere perquè "elimina el risc d'intervenció" i perquè és indispensable per pagar els 750 milions que es deuen als proveïdors.

Però, a més, defensà el tancament dels dos hospitals perquè "allò que es tanca són dos edificis, no els serveis". Amb tot, evità quantificar l'estalvi que suposarà la clausura, com li reclama l'oposició, i insistí que totes les mesures estan "analitzades, computades i comptades" i se n'informarà l'esquerra. Sí que aprofità per apuntar que la consellera Castro, a qui els sindicats demanen la dimissió, té tota la seva "confiança".

Bauzá valorà com a molt positiu el diàleg amb l'oposició, avançà que es faran més trobades per definir com ha de créixer Balears i anuncià que s'hi incorporaran els agents econòmics i socials.

L'oposició avançà que acudirà a les convocatòries per cortesia, però donà a entendre que no pactarà res si es tanquen hospitals. Ahir considerà la reunió decebedora, perquè no obtingué la resposta pretesa a les seves tres reclamacions:que es retiri el pla d'ajust; que es convoquin els agents polítics, econòmics i socials per negociar un pla d'ajust alternatiu i un pla pel creixement; i que es faci front comú davant Madrid per reclamar-li que pagui deutes i millori la dotació.

D'aquestes petiticions, just es complirà, parcialment, la segona: es convocaran agents socials i econòmics, però només per parlar de creixement. L'oposició volgué veure una llum d'esperança en el fet que el Govern els reconegués que el pla era modificable, però Bauzá subratllà que s'ha fet per complir-lo i el vicepresident Pep Ignasi Aguiló afegí que s'anirà revisant en l'aplicació i s'hi podran realitzar canvis per eliminar-ne allò que no funcioni i repetir allò que tingui èxit.

Armengol advertí que les retallades provoquen crispació social, sobretot perquè es fan sense diàleg i sense explicacions. I apuntà que si el Govern no canvia, no fructificarà cap acord, i més quan demostra no tenir "full de ruta" per sortir de la crisi i no posa sobre la taula cap mesura pel creixement. "És d'una irresponsabilitat absoluta que el Govern prengui mesures contra els ciutadans que no parla amb ningú", advertí. Barceló recalcà que mentre es tanquin hospitals no pactaran res, perquè "és fer retxes dins l'aigua". Just valorà com a positiu que el Govern doni més informació, sobretot del pla sociosanotari que justifica el tancament d'hospitals, però avisà que és "molt poc".•

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Balears for sale, fa mes de 11 anys

Segons diuen les males llengues..., ja esta venut, ja te nou us, l'hospital previa reforma subvencionada pel Govern Balear S.A. serà un Hotalet mega-pijo-espà propietat d'un jeque de Qatar. L'aparcament tindra una pista pels avions privats dels clients multimillonaris que vindran. Els malaltets mallorquins pobres de solemnitat hi podran accedir sols en limusines. En CoseRamonBazar es molt valent como agent inmobiliari, pero sols amb les propietats públiques.

Valoració:-3menosmas
Per Carme, fa mes de 11 anys

Acabarà odiant-los fins i tot l'apuntador

Valoració:12menosmas
Per Rosella, fa mes de 11 anys

I tot això és per mantenir l'estat del benestar, clar. No ho va dir així la consellera?
Deu referir-se al benestar dels que tenen molts doblers, perquè el dels que tenen una economia més aviat precària, és clar que no.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente