cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
17°

Metges del Món veu «necessari» esclarir la mort d'Alpha Pam

2293
Representants de les quatre entitats que demanaren als tribunals justícia per la mort del jove senegalès, en una fotografia d'arxiu. | R.L.

L'ONG Metges del Món Illes Balears (MdM) ha lamentat la decisió de la Fiscalia de demanar l'arxivament de la querella criminal de quatre entitats contra diversos alts càrrecs de la Conselleria de Salut per la mort del jove d'origen senegalès Alpha Pam, per entendre que ha estat promoguda per motius polítics.

L'organització no governamental expressa el seu respecte per la petició de la Fiscalia, però deixa constància que no estava personada en aquesta causa, «com així sembla que s'ha donat a entendre per part del propi Govern». La Fiscalia va sol·licitar al Jutjat d'Instrucció 2 de Palma el sobreseïment provisional de la querella criminal presentada per les associacions Drets Humans de Mallorca i de Senegalesos de Mallorca -Asema-, CGT i UGT Balears, contra la Conselleria de Salut per la mort de Pam, perquè considera que es fa una «utilització maliciosa» de l'acció penal.

'Conseqüència' del decret d'Ana Mato
Metges del Món de les Illes, no obstant això, afegeix que «sí creu necessari que s'aclareixi la mort d'Alpha Pam», ja que en la seva opinió, la seva defunció «pot ser una conseqüència clara de l'aplicació del Reial decret 16/2012, que ha suposat la supressió del dret a la sanitat pública per una part important de la ciutadania».

L'ONG recorda que si bé el decret cobreix les urgències, l'atenció a embarassades i menors, nega l'accés a determinats col·lectius a l'atenció primària i per tant a la prevenció, seguiment i control de múltiples patologies cròniques i greus, «com la tuberculosi que va matar Alpha».

Assenyala també que «sol tractar-se de persones especialment vulnerables i en risc d'exclusió social, com els col·lectius de migrants». Per aquest motiu, Metges del Món torna a reclamar la retirada del decret perquè, indica que «deixa en el més absolut abandonament a persones malaltes, a les quals es margina del sistema de salut públic i universal, posant en risc la salut pública de la població en general per no diagnosticar casos com el de la malaltia, curable, que va causar la mort d'Alpha Pam».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.