Set aprenentatges d'una tragèdia
Encara massa colpits per la tragèdia que viu una part del País Valencià i una part del Principat de Catalunya, ens atrevim a fer uns primers apunts del que n'hauríem d'aprendre.
Primer, el canvi climàtic no només resulta evident, sinó que els efectes que ens havien avançat els científics van molt més aviat del que ens havien dit.
Segon, A hores d'ara, si encara queden negacionistes del canvi climàtic, convé que contrastem els seus suposats arguments amb una realitat palpable, visible i d'una evidència palmària.
Tercer, als Països Catalans, tal i com ja fa anys que anuncien els científics, evolucionam cap a un clima tropical, la qual cosa significa que viurem més episodis d'intensa calor i de pluges més concentrades i intenses. És a dir, hi ha més perill d'incendis forestals i de pluges torrencials i inundacions.
Quart, el model de desenvolupament pel qual s'ha apostat tots aquests anys, forçant els límits de la naturalesa i minant els seus equilibris, genera riscos que es disparen en situacions crítiques. Caldrà idò revertir el que s'ha fet malament i apostar per un reequilibri territorial.
Cinquè, el model socioeconòmic sobre el que se sustenta el model de desenvolupament és, literalment, suïcida. Caldrà revertir l'actual model d'ordenació del territori, evidentment insostenible; revertir la urbanització en zones inundables i repensar moltes de les infraestructures construïdes en els darrers cinquanta anys.
Sisè, quan estàvem arribat a la conclusió que, malauradament els polítics professionals són, a l'hora de fer política, coincidents en la seva poca capacitat, es posa, de nou, en evidència que el PP, en la gestió de catàstrofes és especialment demencial. Respon a valors nocius, interessos privats i una ideologia criminal. Tenim les mostres de la gestió de la pandèmia i, ara, la caòtica gestió de Mazón i el seu equip, de la catàstrofe al Sud.
Unes polítiques basades en l'ocultació de la informació, el menyspreu als experts i a les alertes, negació de les evidències, resistència a corregir els errors...
I setè, caldrà preparar-se per una nova etapa en la qual seran molt més importants i essencials els equips d'emergència i de protecció civil que les forces militars i policials.
En aquest sentit, també, i ja ho varem dir després de la pandèmia, convendria apostar per l'educació i les formacions de la ciutadania amb simulacres d'emergències, que al cap i a la fi és el que evitarà que els desastres naturals es converteixin en tragèdies humanitàries.