cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 24°
23°

Front al feixisme: Cultura i societat civil

La gestió dels partits d'esquerres durant les legislatures entre el 2015 i el 2023 ha resultat decebedora per les seves bases i això ha redundat en una desmobilització de part del seus votants. Això sumat a una mobilització de les dretes contra les polítiques del Govern espanyol presidit per Pedro Sánchez, ha tengut com a resultat la victòria del bloc de dreta i extrema dreta a les eleccions autonòmiques i municipals de passat mes de maig.

El resultat és catastròfic: el feixismes s'ha infiltrat a les institucions públiques de les Illes Balears amb l'objectiu públic i notori de fer passes enrere en drets culturals i democràtics.

Més cultura

Davant el tomb electoral, part dels actors culturals i associatius podrien tenir la temptació de deixar-ho fer, de deixar-ho anar. Considerar que això no té solució i que val més optar per una sortida individual i allunyada de la cultura i l'associacionisme.

Però resulta evident que el daltabaix electoral i el canvi de majoria política allò que indica és que cal fer encara més cultura i més treball col·lectiu.

És necessari redoblar els esforços en la creació i difusió cultural en la lluita diària per escampar la cultura entre els nostres conciutadans i convidar-los a participar de projectes col·lectius compartits.

Més societat civil

Les entitats de la societat civil han estat durant els darrer 50 anys fonamentals per l'avanç de la nostra societat. Han estat punta de llança del progrés, han generat propostes útils i possibles i positives.

Quan ha estat necessari, han protestat i han mogut els ressorts necessaris perquè les institucions fessin polítiques més positives.

En aquesta nova etapa, la societat civil organitzada, serà imprescindible.

Per això és necessari que reforcem les associacions amb més hores de participació ciutadana i amb més recursos perquè puguin desenvolupar els seus projectes i programes.

Reforcem la societat civil i els sindicats com a contrapès i com a garantia de participació democràtica.

I apostem per una cultura oberta, incitadora i que convidi tothom. Una cultura transformadora, cohesionadora i democràtica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per MMXXIX, fa 11 mesos
He llegit "les meves filles viuen millor que els seus pares i de cap manera ens podem queixar" i no sé si és un comentari real o si veig visions. De veres que els joves d'ara viuen millor que la generació anterior? La generació anterior tenia accés a un habitatge digne, l'actual no. De veres que no ens podem queixar, quan tenim una sanitat, uns transports i una educació infrafinançats? No ens podem queixar quan el desnivell entre classes és més gran cada any que passa? Quan hem de pagar preus més alts que a la Península pels mateixos productes? Quan de la Península estant sols se'n recorden de nosaltres per recaptar imposts? Es veu que jo visc en un altre plañeta.
Valoració:0menosmas
Per @xisco, fa 11 mesos
En les comunitats castellanes fomenten estudiar en àrab o marroquí per exemple, ja que són molt nombrosos ?
Ja està tot dit !
Valoració:-1menosmas
Per Anthony, fa 12 mesos
Sa gent jove fará lo que cregui oportú i no lo que digui Vé. No tenc cap interés que sa fiquin en mobilisacions exposadas an es fet que els donin una garrotada o una pilota de goma en un ull.
Ses meves filles viuen millor que es seus pares i de cap manera mos podem queixar; per tant més Instagram i més cultura i que ses mobilisacions les duguin a carrec es denominats "beneits útils". Heu tenc molt clar.
I si Vè te fills, ja heu sap.
Valoració:-6menosmas
Per ToniF, fa 12 mesos
La gent jova ha de moura el cul, això
és el que ha de fer. Esperen que els més vells donem la cara i això no va bé, ja la donarem per defensar els nostres drets, ara és temps de movilització i no de Instagrams ni collonades. Si ho passen tan puta, idò no ho pareix.
Valoració:8menosmas
Per vacances, fa 12 mesos
Es veu que el Multinick ha donat vacances al Carlitos i ha donat d'alta al Toñito. No veig que vinga descansat.
Valoració:14menosmas
Per xisco, fa 12 mesos
estoy muy de acuerdo: contra el fascismo catalanista, que no permite a los castellanoparlantes estudiar en su idioma, cultura ( y much cultura) y sociedad civil
Valoració:-1menosmas
Per Anthony, fa 12 mesos
Don Bartolomé:
¿A que cultura se refiere Vd.?.
Pues creo que hay varias.
Me vienen a la memoria dos y creo que hay más.
O sea "cultura del pelotazo" y/o "cultura de la subvención".
Presuntamente ambas deben ser muy lucrativas, pues continuamente estoy leyendo cosas sobre ellas.
Muchas gracias y bon día.
Valoració:-3menosmas
Per Serrat, fa 12 mesos
Molt d’acord
Valoració:13menosmas
Per No serà fàcil, fa 12 mesos
Després de 50 anys de lluita, tal com reconeix l'articulista, hi ha cansament i decepció. Les entitats socials i els sindicats s'ho han de fer mirar perquè també són part de problema. No tota la culpa del desastre és dels partits polítics. Dins la societat civil també hi manca autocrítica i renovació, i sobretot garantir la seva independència dels partits polítics. La gent jove ho passa pillo, les condicions laborals són terribles i són els primers decebuts perquè veuen que ni uns ni altres quan governen, els aporten solucions. El problema que té la represa contestatària és la manca de referents i que les condicions objectives no la faciliten.
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente