cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Felip V es va apoderar dels Països Catalans per dret de conquesta

Un babau va comentar l’article anterior al dbalears, amagant-se sota el pseudònim “Mallorquí”, segur que ho ets? I va escriure això: “A ver , Joan, a veces no se dónde acaba tu maldad y dónde empieza tu ignorancia… “derecho de conquista”?? En serio? Das vergüenza ajena, pobre hombre…”

En primer lloc et diré que necessites aprendre a escriure en castellà, falta algun accent i la puntuació no és correcta, però he de felicitar-te perquè t’has donat a entendre. I en segon lloc et fotocopiaré algun comentari del decret de Nova Planta, extret d'un article de Marc Pons, perquè deixis la ignorància de banda i deixis d’anar de babau pel món...

Felipe V deroga las instituciones de gobierno de Mallorca y de Eivissa

Tal día como hoy del año 1715, hace 303 años, el rey Felipe V ―el primer Borbón hispánico― invocando el "derecho de conquista" ordenaba la disolución del Gran y General Consejo―que había sido el máximo órgano político y administrativo del Reino de Mallorca desde el 1249― y decretaba que el nuevo gobierno del territorio sería ejercido desde la Real Audiencia de Mallorca, hasta entonces el máximo órgano judicial del territorio, y que a partir del hecho quedaba subordinado al Consejo de Castilla. De esta forma se ponía la primera piedra para la aplicación del Decreto de Nueva Planta, que entraría en vigor cuatro meses y medio después, el 16 de marzo de 1716, dos meses después de haber sido promulgado en el Principat de Catalunya.

Como pasó en el Principat de Catalunya, también con la promulgación de la Nueva Planta la, a partir de entonces, Real Audiencia de Mallorca (con el nombre castellanizado), pasaba a ser dirigida por un capitán general, que concentraba todo el poder político, militar, administrativo y judicial. El primero de una larga nómina impuesta por el régimen borbónico sería el militar francés François Bidal d'Asfeld, que había dirigido el ejército francocastellano de Felipe V en la campaña de ocupación de Mallorca y Eivissa. Asfeld, que ya había dado muestras de su crueldad (se le atribuye la cita "No hay en Valencia suficientes árboles para enterrar a todos los traidores"), no tan sólo se ensañó con una brutalidad aterradora, sino que incumplió todas las capitulaciones que había firmado.

De la mateixa manera es va fer al País valencià i al Principat de Catalunya. Es va apoderar dels Països Catalans, encara que ell mai no els va anomenar així, però això no lleva que si arriba una època democràtica no s’hagi de retornar el que s’ha robat. Arribarà l’època democràtica?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Vés per on ?, fa dervers d'un any
Ara hi ha franquistes que els sap greu ser fatxes !
Deuen tenir qualcun problema neuronal. Pot ser que sigui una tendència de consultori de psiquiatria !
Última moda, ser feixista sense passar per fatxa. Com es menja això ?
Valoració:2menosmas
Per Es ruc ets tu, fa dervers d'un any
Lo dit, per la cultura popular, de allá on no ni han, no en pot rajar, li donareu cent explicacions, li repetireu l'historia en dades, i aquest cervell privilegiat surtirá per petaneras diguent lo contrari. Ell no és fatxa i na Paca la culona tampoc, haaaahaaaahaaaaagggggg quin oi que fots.
Valoració:4menosmas
Per Les coses pel seu nom, fa dervers d'un any
Aquesta l,has coronat, que Franco no era feixista ? Si n,era el cap visible i destacat ! I la teva teoria et farà dir que els feixistes espanyols eren seguidors de la mare de Calcuta !
Qui ha de llegir història contrastada ets tu, i deixar les revistes de Roberto Alcázar i Pedrín.
Feixisme = franquisme, i els seus adeptes són fatxes. Que la sopa d,all ja fa temps que està inventariada !
Valoració:4menosmas
Per fatxas, fa dervers d'un any
Si leyeras un poco no dirías barbaridades.
Franco fue un golpista y todas las mil cosas que quieras, pero no un fascista. Si se metió en la pechera o en la bocamanga el yugo y las flechas fue para ganarse a los falangistas. Además, antes de Franco el fascismo ya existía; por lo tanto una cosa no es sinónimo de la otra como largas.
Por cierto: En mis manos ha estado, en muchas ocasiones, el "Baleares", precisamente con el escudo ya citado antes de la "B". Incluso podría citar de memoria a algunas personas que trabajan en el periódico. Sin más. Sin comentarios ni apriorismos de nada. Con todo el respeto que merecen.
Cuando una persona decente, no un matarratas, considera que ha ofendido a otro, lo que procede es disculparse y no "sentirlo".
Siempre y cuando tú sientas algo.
Las cosas por su nombre, pero no a beneficio de inventario.
Valoració:-2menosmas
Per Les coses pel seu nom, fa dervers d'un any
Ser fatxa és sinònim de franquista, i la història així ho contempla. I res de tot això és de collita pròpia. Als estudiosos hem remeto, des dels anys 60. I si qualcú es pot sentir ofès, ho sento, és el que hi ha.
Valoració:3menosmas
Per X por X, fa dervers d'un any
Cuando no piensas como ellos, te llaman facha, franquista o babau.
El recurso fácil del que no tiene recursos.
Si servidor, hiciera lo mismo me limitaría a llamares gilipollas O llepaculs.. Y presuntamente lo son.
No caeré en el insulto.
Valoració:-1menosmas
Per M.C.M., fa dervers d'un any
Per no voler reconèixer el feixisme franquista de 1940-75 i l,actual, O la malèvola repressió borbònica de 1715-1850, has de remuntar fins el 1225. Deu ser que en aquests anys no hi han prou proves inculpatòries d,una repressió inhumana.
Els fatxes ja no saben què al.legar per seguir sent intolerants !
Valoració:4menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any
1715.-«Si os defendieren qualquier Castillo, o Casafuerte, la quemaréis y arruinaréis hasta los cimientos. Y toda la gente que encontraréis dentro la mandaréis [a]horcar, …y sus vienes serán confiscados, sin remisión». PASCUAL RAMOS, Eduardo. «Preparativos y disposiciones de Felipe V para la expedición a Mallorca en 1715…

12 juny 1707. Xàtiva …ciutat, …fou cremada completament, per ordre de Felip V: «A fin de imprimir el terror y como ejemplo severo para evitar obstinaciones parecidas, he hecho arrasar la ciudad». Xàtiva tenia 12.000 habitants en 1707 i l'any següent 400.

11 novembre 1707. Les tropes borbòniques …conquerien … Lleida… Els resistents que quedaven foren assassinats ... passaren per les armes pràcticament tota la població masculina. El 1714 només hi havia a Lleida 640 famílies.

Valoració:7menosmas
Per babau, fa dervers d'un any
1715?
I perquè no 1229?
Allò si que va ésser un dret de conquesta on ets illencs van ésser robats i assassinats.
Aixó a tu, te la porta fluixa.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente