nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

El que hauríem de fer (i el que feim) després de 40 anys de Normalització Lingüística

Aquest diumenge hem celebrat, a tot Europa, el Dia Europeu de les Llengües que pretén reivindicar la riquesa i la diversitat lingüístiques i fomentar l'aprenentatge de llengües a tot el continent.

És un bon moment per mirar de resumir una idea inquietant que fa temps que m'interroga.

La llengua pròpia de les Illes Balears, la llengua catalana, no ocupa el lloc que li pertoca a causa de la persecució, l'arraconament i els intents d'extermini que ha patit aquests darrers 300 anys.

Un dels objectius constituents de l'actual estatus polític de les Illes Balears, l'autonomia política, és, indiscutiblement, la plena recuperació de la llengua pròpia.

Amb els anys que duim d'autonomia, hauria estat suficient per assolir aquesta fita, si hi hagués hagut la voluntat política de fer-ho. Però no ha estat així. En el conjunt d'aquests 38 anys d'autonomia no hi ha hagut la voluntat política de recuperar la nostra llengua i no s'hi han invertit els recursos necessaris per a fer-ho.

Aquesta deixadesa de funcions, per inutilitat o per mala fe (i alguns casos concrets demostren que no són incompatibles l'una i l'altra) ha causat greus perjudicis i malestar a la ciutadania de les Illes Balears.

Que gairebé quaranta anys després de l'aprovació de l'Estatut d'autonomia, com a col·lectiu, haguem estat incapaços de fer normal la presència de la llengua catalana en l'àmbit públic, és un fracàs estrepitós, diu molt poc a favor dels polítics que han gestionat les institucions i, sobretot, és un mal negoci per al conjunt de la societat.

Insistim, els polítics, funcionaris i agents diversos que han frenat o retardat el procés de normalització de la nostra llengua, han perjudicat greument els interessos de la ciutadania de les Illes Balears. No només perquè han laminat el benestar social i han provocat patiment innecessari a molts conciutadans, sinó perquè han causat un important perjudici econòmic a les Illes Balears.

Avui, a l'any 2021, els responsables de política lingüística de les institucions públiques, si la llengua pròpia estàs plenament normalitzada, podrien dedicar els seus esforços i energies a la creació de serveis, actuacions i recursos adreçades a especialistes, organismes i empreses, per a la gestió del multilingüisme; a acompanyar les empreses en la gestió correcta del multilingüisme; a elaborar plans per a l'aprenentatge de llengües i per fer de les Balears un punt de referència mundial en aquest àmbit; a ajudar a constituir un clúster d'empreses dedicades a la gestió del multilingüisme i a altres reptes contemporanis derivats de la Globalització...

Els que han ralentit, torpedinat, perjudicat... el procés de Normalització de la llengua catalana, no només han prevaricat, també ens han generat una quantitat de malestar i perjudicis, que ha afectat el conjunt de la societat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 2 anys

Una economia basada en es sector serveis, amb llocs de feina de baixa qualificació, promou una immigració massiva que impossibilita qualsevol normalitat lingüística en un marc que és de no sobirania. No sobirania+immigració massiva és un còctel letal

Valoració:0menosmas
Per Visca Catalunya sencera!, fa mes de 2 anys

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981



Per anar bé necessitaríem un sol president [Puigdemont] per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president [Puigdemont]. Un president [Puigdemont] per al País Català. El President [Puigdemont] hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. És com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral.



http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/bonet-blai/paraula.ht



Els claudàtors, naturalment, són meus.
Visca la República catalana! (UNA SOLA república de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer).

Valoració:0menosmas
Per A Mallorca, en català!, fa mes de 2 anys

Tant a IB3 Ràdio com a IB3 TV: prou de parlar bleda!



https://www.bibiloni.cat/correcciofonetica/index.html

Valoració:1menosmas
Per ARRUIX!, fa mes de 2 anys

Cal reinstaurar el monolingüisme mallorquí a Mallorca. I, a qui no li agradi, hi ha una infinitat de territoris a la resta del món per a viure-hi sense saber mallorquí, sense saber català.

Valoració:6menosmas
Per xisco, fa mes de 2 anys

Lo que tendrian que hacer en Baleares es respetar mas a los castellano parlantes, que no puede estudiar en castellano, que todos los comunicados oficiales locales, autonomicos, provinciales, .. son en catalan, que la universidad es en catala,... Asi somos una comunidad tan atrasada

Valoració:-7menosmas
Per IB3, fa mes de 2 anys

Que l'OCB no badi perquè els d'IB3 han posat en marxa un pla per emetre, a poc a poc, csda dia més pel..lícules en castellà.

Valoració:10menosmas
Per idò sí, fa mes de 2 anys

No tenim suficient dignitat.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente