algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Enquesta eleccions 2023

Fa cosa de deu dies, el diari Ultima Hora, va publicar una enquesta de l'Institut Balear d'Estudis Socials, on es poden veure les tendències actuals quant a intenció de vot dels partits de les nostres illes. El moment és significatiu, no només perquè estem a l'equador de la legislatura sinó també per trobar-nos encara en situació de pandèmia. Per tant, una variable important que avalua la ciutadania a l'hora de decidir el seu hipotètic futur vot, és la gestió de la crisi sanitària.

L'estudi demoscòpic detallava que, en els millors dels casos, els partits que donen suport a l'actual govern de la presidenta Armengol, sumarien 30 escons i 28, en el pitjor escenari. Mentre que la suma de PP, Ciutadans i Vox arribaria, en el millor dels casos a 29 diputats i a 25, en el pitjor. El Pi es mouria entre 2 i 3 escons, amb moltes opcions d'esdevenir frontissa. Recordem que la majoria absoluta se situa en els 30 escons.

Sembla evident el desgast de l'actual govern així com el fet que Armengol no rendibilitzaria la bona gestió de la pandèmia. Al bloc conservador, Marga Prohens guanyaria suports, C’s baixaria una mica i l'extrema dreta de Vox seguiria lleugerament a l'alça. En una línia similar a la resta de l'estat. De totes maneres, sembla dubtós que C's tingui assegurada la presencia al proper Parlament. En tot cas, dependrà de si la direcció de Madrid aconsegueix ser coherent i mantenir-se un temps en la darrera estratègia triada i tenir així, opcions de remuntar, o no.

Crida l'atenció el descens del PSIB-PSOE, així com el fet que el Pi, si bé perdria un diputat a Mallorca, l'enquesta li dóna opcions a obtenir un representant per Eivissa. Si ho aconsegueix, seria de gran importància, ja que seria el primer cop en democràcia que una força autòctona aconsegueix representació per aquesta illa.

Manquen encara dos anys per a les pròximes eleccions. En política, és moltíssim de temps. Però com a radiografia del moment present, es percep un impuls del PP, que coincideix amb la victòria rotunda d'Ayuso a Madrid. I un avís a l'actual majoria que governa. Veurem pròximament, si Prohens opta per una estratègia Ayuso adaptada a la realitat illenca, i si els partits progressistes prenen nota del que assenyala l'enquesta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.