algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

La recuperació de la normalitat d'una llengua no es frena per l'acció dels que no la volen, sinó per la inacció dels que diuen que la volen

Aquest dijous, 29 d'abril de 2021, s'han complit 35 anys de l'aprovació de la Llei de Normalització Lingüística per part del Parlament de les Illes Balears.

L'Obra Cultural Balear ha fet pública una declaració que, lògicament, subscrivim de dalt a baix i que ens deixa poc marge per afegir res de nou.

35 anys són molts anys, temps més que suficient per generar canvis i dinàmiques polítiques i socials diferents. Però, tristament, el balanç que hem de fer és altament negatiu.

Que després de 35 anys, no haguem estat capaços, col·lectivament, d'aconseguir, ni tan sols, la plena normalització de la llengua catalana en àmbits com l'administració pública o que, encara avui, si optes per usar el català estiguis exposat a que et responguin consignes del temps de Franco com 'háblame en cristiano', és per estar empegueïts i convida a fer una profunda reflexió.

Tot el que diu l'OCB és cert i preocupant i només podem afegir una evidència: si continuam a l'actual ritme, no aconseguirem mai l'objectiu de recuperar plenament la nostra llengua.

Aquests 35 anys, sí que han servit perquè tenguem la certesa que és possible aconseguir la normalitat de la nostra llengua i per visualitzar quin és el camí que hauríem d'emprendre si ho volguéssim fer. Al mateix temps, hem comprovat amb desesperació que, com ja sabíem, la recuperació de la nostra llengua té enemics declarats i, també, que ignoràvem que en té alguns de no declarats.

Deia el poeta, escriptor i músic basc, Joxean Artze, que «una llengua no mor perquè els que no la saben no l'aprenen. Una llengua mor perquè els que la saben no la parlen.»

I ara sabem, també, que la recuperació de la normalitat d'una llengua no es frena per l'acció dels que no la volen, sinó per la inacció dels que diuen que la volen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere, fa mes de 2 anys

M’agradaria sabre la relació entre aquest diari I UH

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 2 anys

"Balmaño",
Deus esser molt feel i molt incondicional del franquisme si penses que la imposició del castellà era un "cuento" i no una imposició real i efectiva, usant tots el recursos de l'Estat. Realment, ets un exemple d'adoctrinament profund i sense cura.
Encara hi ha moltes generacions de mallorquins analfabets o semianalfabets en la seva llengua, com tu mateix. Si no és per la castellanització franquista, quin motiu hi ha perquè molts mallorquins s'estimin més llegir el diari en una llengua forana que no en la pròpìa? Per què creus que "tendrían que cerrar en menos de dos meses" els diaris mallorquins si fossen editats en la llengua autòctona? Quin mal intrínsec té la nostra llengua que impedeix la viabilitat econòmica d'un diari? I quin miracle intrínsec té el castellà, que fa viable un diari fins i tot a una comunitat amb una llengua diferent?
Mem si ets capaç d'explicar-ho d'una manera coherent i creïble. Si no ho pots explicar, continuaràs essent un farsant, un mentider i un cínic. No són insults, són les úniques qualitats que has demostrat en aquest fòrum.

Valoració:0menosmas
Per Avorrit, fa mes de 2 anys

Balmany : totes les evidencies neurolinguistiques actuals, i el mateix sentit comu, demostren sense cap dubte que nomes es parla be una llengua, la materna. Es poden parlar altres idiomes, pero tradueixes pensant amb la teva . Quan dius que parles "la que te pete", el que realment dius es que ets un esser inferior que renuncies a la teva expresio personal. I els teus avorridissims comentaris en son un exemple perfecte.

Valoració:0menosmas
Per balmany, fa mes de 2 anys

Más de media Mallorca actual, no había nacido cuando Franco falleció. Por lo tanto, el cuento del franquismo y sus imposiciones, ya no cuelan.
Tanto U. Hora como Diario de Mallorca editan en castellano, pues de hacerlo en catalán tendrían que cerrar en menos de dos meses. El "Baleares" papel, es más que un botón de muestra. Primero la "pasta asciutta". Después ya veremos otras cosas.
Pero ni Martí Florit ni Lladonet, han movido un solo musculo, mira si pido poco, para denunciar los hechos, que, en teoría son "anormales". Tienen el "enemigo" en casa, pero se hacen el longuis.
Naturalmente, no lo harán. Nadie va en contra de quien te sirve el plato.
Si callan, y lo hacen, me pregunto que autoridad moral tienen a la hora de dar la paliza con la lengua que, por cierto, cada uno emplea, dentro de su propia libertad la que le pete, sin más.
No te devolveré los insultos que me propinas.
Tú, como siempre, en el papel de mozo de cuadras para que tus dueños tengan la montura bien engalanada y a punto.
¡Qué triste es la vida del esclavo!

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 2 anys

"Balmaño",
Saps de sobra que el diari 'Última Hora' es publica en castellà per la mateixa raó que tu escrius en castellà: perquè hi ha molts de lectors del diari, com tu mateix, que sou analfabets o mig analfabets en la llengua pròpia dels mallorquins per mor de la castellanització escolar franquista. Ho saps de sobra, però fas el despistat a fi de desviar l'atenció i donar la culpa als mallorquins que hem après d'escriure el català d'adults i que feim tant com podem per revertir aquella castellanització.
Ets un farsant i un mentider, i a damunt vols donar lliçons de coherència. No ets més cínic perquè no t'entrenes!

Valoració:4menosmas
Per balmany, fa mes de 2 anys

Acabo de leer en U. HORA (Castellano puro), que AstraZeneca "hasta marzo", o sea el primer trimestre del año en curso, ha ganado casi 1.300 millones de euros. Esto es una inmoralidad.
Las farmacéuticas han sido regadas con dinero público, pues en caso contrario no habría vacunas, pero estos beneficios son una obscenidad.
Claro que tienen que ganar dinero, si no nadie movería un dedo, pero no de esta manera.
Y lo que acabo de decir concuerda casi punto por punto con tu comentario de ayer.
Ya ves. No siempre pensamos de manera diferente.

Valoració:0menosmas
Per balmany, fa mes de 2 anys

Empieza por el principio que parece ser que es la mejor manera de hacerlo..
Puedes dar todos los saltitos que quieras, pero las cosas son como son y no cómo las quisiéramos.
Claro que "suscrius de dalt a baix una declaració de S'Obra Cultural Balear. Solo faltaría. Y todas las que sean.
Mucho hablar de lengua "propia", propia del invasor, se entiende, pero los dueños de tu digital llevan 130 años editando en la "asquerosa y repugnante lengua del imperio". ¿Por qué será?.
Me podréis llamar obsesionado con el tema, que ya he expuesto en otras ocasiones, pero explicación, ni una.
Pero tú, como otros insignes colegas, calláis como muertos. ¿Por qué será?.
Espero el día que les digas a los de U. HORA, que "ya está bien" de lengua mesetaria. Espero.
Cabe suponer que valerse del castellano durante tantos años, es otra manera de llevar a cabo la tan cacareada "normalización lingüística", como si los que la usamos, cuando nos da la realísima gana, seamos anormales.
Gracias y que tengas un buen día dentro de la coherencia, que brilla por su ausencia. Incluso fuera de ella.
Más coherencia, Tomeu. No se puede ser bombero y pirómano, al mismo tiempo.
"Una llengua mor perquè els que le saben no la parlen"

Valoració:0menosmas
Per idò sí, fa mes de 2 anys

Em sembla que és ben cert això de que la normalitat d'una llengua més que per l'acció dels qui no la volen es frena per la inacció dels que diuen que la volen però no fan res efectiu per promocionar-la. I si no lluitam per la nostra llengua els qui la parlam, qui ho ha de fer? Voleu ser uns castellanets de segona, o de tercera? De primera mai no ho serem.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente