algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Repartir el treball (i gaudir de la vida)

El Primer de maig hem celebrat el Dia Internacional dels Treballadors. Sovint s'aprofita la diada per a reivindicar el 'dret a la feina' de les persones però en realitat, la feina és una obligació que tenim la majoria dels habitants de la Terra per subsistir.

Convé aparcar discursos decimonònics i adaptar les reivindicacions a una realitat que ja fa anys que és al nostre entorn: la nova revolució tecnològica que es viu des de finals del segle passat ha fet que es necessitin moltes menys hores de feina per a produir allò que hem de menester (i moltes coses que no hem de menester i que volem o ens fan creure que volem).

Allò a què ha de tenir dret la ciutadania, no és a treballar o a fer més feina. Allò a què tenim dret i cal convertir en un dret reconegut i inalienable, és a disposar de recursos suficients per a desenvolupar una vida digna i, si una part d'aquests recursos els hem de guanyar fent feina, idò farem feina com un mitjà per aconseguir-los, no com un fi en si mateix.

La tecnologia ha avançat tant, en aquests darrers anys, que, en molts àmbits de la indústria, per produir allò que feien 400 persones, avui basta una sola persona. En altres camps, la relació no és tan extremadament gran, però la tendència és la mateixa.

Aquesta realitat no s'ha de viure com una desgràcia, sinó que cal afrontar-la com una oportunitat. Cal repartir més el treball, cal repartir més la riquesa i cal que la ciutadania recuperi algunes responsabilitats que, fa molts segles, va 'delegar'.

És bo i oportú que la ciutadania dediqui menys temps a treballar i pugui gaudir de més hores per dedicar a l'oci, la cultura, la formació i la participació en la política, és a dir, en la gestió dels afers col·lectius.

Que ningú s'enganyi, això que ahir era utopia, avui és una possibilitat real. I ara, a més a més, una necessitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Biel P., fa mes de 3 anys

En el moment en que la gent veu com un problema que les màquines substitueixin el treball humà ja fa sospitar que no estam en un sistema massa coherent.

Valoració:0menosmas
Per Jaume, fa mes de 3 anys

Ergo....els fatxes no teniu res més a fer en tot el dia, que començar a dir doiots. Au tu....veste'n a porgar fum. Sou més pesats que una vaca en braços

Valoració:0menosmas
Per ergo, fa mes de 3 anys

Cabe suponer que empezarás tú a repartir los presuntos cargos que tienes.

Trabajar para vivir, no vivir para trabajar. Ahora bien, la vida sin trabajo, es menos vida.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente