algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Recuperar el sector primari

Fa molts anys que alguns advertíem (i els que fa molts anys que exercim el plaer i la responsabilitat de deixar escrites les nostres opinions, el rastre que deixam no ens permet mentir) que apostar tota l'economia de les Illes Balears al turisme, era com jugar a la ruleta russa: més tard o més prest et toca la mala sort.

Sense entrar en detalls, fins ara el sector terciari (serveis) representa al voltant del 75% del Producte Interior Brut de les Illes Balears. L'activitat industrial representa al voltant d'un 7% i la construcció (fortament vinculada al creixement turístic) un 15% del PIB.

El sector primari (agricultura, ramaderia, pesca...) no arriba al 2% del PIB.

És molt fàcil donar receptes a posteriori, i no és gens fàcil, en un món globalitzat que imposa l'especialització, dissenyar polítiques econòmiques pròpies, sobretot si tens una sobirania política que tendeix a zero, però ara que li veim les orelles al llop, és l'hora de plantar-se. Mai millor dit.

És hora de reconèixer la importància del sector primari i de fer una aposta perquè tengui la capacitat (dic la capacitat, si més no teòrica) d'abastir la població de les Illes Balears.

Que la propera crisi, que hi serà i arribarà per on menys l'esperem, ens agafi preparats. I capacitats per autoabastir-nos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anthony, fa mes de 4 anys

Despáchese..... que otros hagan la fórmula magistral y el paciente se la trague. Que fácil es exponer problemas, sin dar la solución.

Hace cien años que vengo oyendo que si el turismo nos fallara, no habría en Mallorca árboles para colgarse. Algo debe tener el agua, cuando la bendicen
.
Ni siquiera hemos sido capaces de vencer a la estacionalidad y soñamos con una alternativa al turismo. Son muchos los que se han pronunciado sobre el tema, pero nadie ha dado con la tecla mágica. Y soy plenamente consciente que el turismo, en muchos detalles, ha sido una verdadera maldición. Y los que ya peinamos canas, algo sabemos.

Si la gente ha huido del sector primario, por algo será. Y de ninguna manera estoy en contra de él, ya que el hombre vive de la tierra.. ¿Mandarías tú a un familiar tuyo a sembrar patatas o recoger coles?. ¿O a ordeñar vacas?. No. De ninguna manera. Nada me gustaría más que nuestra isla fuera autosuficiente, por lo menos en agricultura, ramaderia y pesca.

Creo recordar, y si me equivoco, pediré disculpas, que eres hijos de botiguers. Ni siquiera has continuado la tradición. Por cierto, profesión tan noble como cualquiera., ¿entonces de qué hablas?

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente