algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 9.93°

El lideratge segons Mandela

El 18 de juliol se celebra a nivell mundial el Mandela's Day, en record del dia que va néixer Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918 – Johannesburg, 5 de desembre de 2013).

Enguany ha fet 99 anys del naixement del que va ser el principal líder de la lluita contra el sistema polític de l'apartheid i que va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica (1994 - 1999) elegit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.

'El llarg camí cap a la llibertat' és el magnífic i molt recomanable llibre de memòries de Mandela.

En el volum, Mandela fa un repàs prou exhaustiu a la seva vida. Hi ha, lògicament, molts passatges recomanables, però aquests dies he recordat que Madiba (el nom que li corresponia pel clan al que pertanyia) explica que va aprendre com s'havia de comportar un líder en les llargues reunions que feien tots els membres de la seva ètnia, els xosa.

Les reunions podien durar dos o tres dies i hi parlava tothom, especialment els més ancians. Els reis xosa escoltaven tothom, i es limitaven a parlar els darrers, tot fent una síntesi del que s'havia opinat.

Sembla una manera molt intel·ligent de liderar.

Afegiu-hi dues idees més, també d'en Mandela.

«Vaig aprendre que el coratge no era l'absència de por sinó el triomf sobre aquesta. El valent no és qui no té por, sinó aquell que és capaç de vèncer aquella por»

«Els vertaders líders han d'estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Idò sí., fa mes de 6 anys

Ai, que n'hi ha de pocs, de vertaders liders!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente