cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
18°

Analfabetisme financer

Segons l'estudi Global Financial Literacy Survey (elaborat per Standard & Poor's, el Banc Mundial, la consultora Gallup i la George Washington University), un 51 % dels ciutadans de l'estat espanyol no té coneixements bàsics en finances ni sap distingir entre IPC i PIB, un 50,6 % no sap què és ni què significa cada concepte i un 55,2 % els confon. A més a més, un 35,6 % no sap explicar aspectes bàsics de la nòmina, com l'aportació a la Seguretat Social, IRPF, meritació, salari base o salari en espècie. Un 45 % assegura que necessita ajuda a l'hora de fer la declaració de renda.

Segons un altre estudi de la UOC realitzat entre estudiants i professors, el 56 % dels enquestats no sap la diferència entre una targeta de crèdit i una de dèbit, i un 64 % no sap que un interès del 5 % de pagament trimestral és diferent d'un de pagament anual.

No és estrany que després ens trobem amb drames com el de la compra de deute subordinat, d'hipoteques multidivisa o d'accions preferents que molta gent va fer pensant que eren productes sense risc.

Malgrat això, encara avui, els currículums escolars no inclouen formació bàsica en economia i finances.

Sembla que qualcú té molt d'interès en mantenir una majoria de la ciutadania en l'analfabetisme financer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ernest, fa mes de 7 anys

Coincidesc amb l'articulista. bona reflexió

Valoració:0menosmas
Per Albert Morante, fa mes de 7 anys

Totalment d'acord amb en Tomeu Martí. Sempre he pensat que és ben necessari que hi hagi ensenyament de gestió econòmica.

Valoració:0menosmas
Per marbosch, fa mes de 7 anys

No només són incults financerament, tot i que sincerament, aquests darrers temsp els economistes no n'encerten ni una i per rematar-ho els principals caps de la famosa "crisi" (jo particularment en dic "estafa") els hem tornat a col·locar com a ministres d'economia o fins i tot com a primers ministres... també hem de reconèixer que la majoria d'espanyols ssom analfabets políticament i sinó, basta observar els resultats de les darreres eleccions...

Valoració:-2menosmas
Per segur, fa mes de 7 anys

Más les valdría a los noprteamericanos que empezaran a pasar revista a los habitantes de su propio país y se dejaran de entrar en corral ajeno.

Que mejoren la vida de la población no blanca y de otras etnias. Y de la blanca, también, por supuesto, donde en la América profunda mucha población es totalmente analfabeta, o casi. Que empiecen a montar una seguridad social digna. Que sus cárceles no sean un infierno. Que quemen todas las armas que poseen algo realmente bestial donde cada año mueres miles de personas etc. etc.

Cuando lo hayan hecho, cosa que tardarán años en lograrlo, ya emperezaremos a hablar.

¿Y tú me traes a estos como "modelo"?.

Valoració:0menosmas
Per Guiem, fa mes de 7 anys

Tomeu
Noltros som es 50% i tú ets 1% que falta per fer es 51%
Aixó que contes son bajanades
Fins i tot ets economistes tots son bons fent interpretacions a posteriori i molt dolents a priori, ves que hem de fer la resta des mortals
Quina cultura financiera tenien en March, Fontanet, Escarreretc etc ?

Valoració:0menosmas
Per segur, fa mes de 7 anys

Estoy totalmente seguro que dentro de los porcentajes que citas, copiados a su vez de organismos internacionales, te encuentras tú.

He de suponer que en tu país, el IPC, el PIB, el IRPF o la cuota obrera, por ejemplo, es pan comido para el 100 x 100 de la población. Que el asesor fiscal o el graduado social, son figuras totalmente desconocidas.

El día que tú, frente a un auditorium de 30 o 40 personas sin formación específica, sin papeles en la mano, y contra una pizarra des explicaciones convincentes de todo lo que largas, empezaré a creer.

Por cierto, me gustaría que tú me hicieras la próxima declaración sobre la renta. Es sencillita, ya que lo declaro todo.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente