nubes dispersas
  • Màx: 18.5°
  • Mín: 8.69°
18°

31 de desembre, Diada de Mallorca

S'acosta un altre 31 de desembre i aquesta data encara no ha estat reconeguda pel Consell de Mallorca com a Diada de Mallorca. Oferim des d'aquí una dotzena de raons per les quals el 31 de desembre ha de rebre la consideració oficial de Diada de Mallorca.

  • El 31 de desembre és la festa cívica més antiga d'Europa. Quin privilegi poder dir que la nostra Diada és la celebració civil degana d'Europa.

  • Des de fa segles, des del mateix segle XIII, les generacions de mallorquins que ens han precedit, ja han triat el 31 de desembre com el dia de commemoració col·lectiva dels nostres orígens com a poble.

  • El 31 de desembre va ser celebrat a tots els racons de Mallorca fins que, entrat el segle XVIII, després de la guerra de Successió, la Nova Planta (que no pogué acabar amb la festa) el reduí a la festa de Ciutat.

  • Perquè dia 31 de desembre és, per tradició, per història i per adhesió popular la Diada de Mallorca.

  • Perquè el dia en què commemoram l’entrada de Jaume I a Palma i per tant que recordam els nostres orígens com a poble, és a dir, d’on venim, també és un bon dia per recordar qui som (ja se sap allò de «qui perd els orígens, perd identitat») i, sobretot, per plantejar-nos cap a on anam.

  • No hi ha cap data més rellevant en la història de Mallorca que el 31 de desembre de 1229.

  • És una commemoració coneguda i arrelada dins l'imaginari col·lectiu.

  • Ens agermana amb Menorca i Eivissa, que també han triat com a Diada la data de la conquesta catalana.

  • Ens agermana amb el País Valencià que té la data d'entrada del rei En Jaume a la capital (9 d'octubre) com a Diada de tot el País.

  • En els darrers quaranta anys ha estat la data a l'entorn de la qual s'han produït mobilitzacions populars de reivindicació dels nostres drets col·lectius.

  • Des de fa deu anys, gràcies a l'impuls de l'OCB, es torna a commemorar a tots els municipis de Mallorca.

  • És la millor data per, a partir de la reflexió conscient sobre el nostre passat, llançar un missatge de cohesió social i futur en llibertat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bréxit, fa mes de 7 anys

Anglaterra és Europa? sempre van per l'esquerra, fins i tot fan els cotxes a l'enrrevés.I els irlendesos?
Els romans també feian processons? o desfilaven?

Valoració:-1menosmas
Per Tófol, fa mes de 7 anys

Arruix, jo no m'hen tenc anar en lloc, som un catalá de Mallorca, no d'Espanya, hi ho seguire sent i aquí seguiré, tú pots anar hon vulguis.
I ja que parles d'invasions, parle del "Reino de España" i conte quans en mataren i an mort no fa tant, baix el desveri de Castella i Espanya, al menys Jaume I feia conquestas negociant, i li entregaven le clau de la ciutat, perque els altres sabían que lo que firmave, ho complía.

Valoració:3menosmas
Per Desmuntant a Arruix, fa mes de 7 anys

@Arruix
El fet de triar el nick arruix ja indica una intolerància de la qual pretens, teòricament, fugir.
Si acceptam que les tropes del rei en Jaume varen fer una matança brutal, o un genocidi, hem d'acceptar que, des d'aquell moment els que queden a Mallorca som d'origen català.
El que seria un oprobi és que Catalunya celebràs el 31 de desembre. Que ho commemorem a Mallorca és només recordar la principal data en la nostra història.
No diguis que no celebres invasions. El sol fet d'escriure en castellà aquí n'és una de celebració. O om te penses que ha arribat a Mallorca el castellà?

Valoració:3menosmas
Per Ligeia, fa mes de 7 anys

Arruix, no diguis doiots. Els musulmans també eren invasors, no eren indígenes (de fet, Mallorca ja havia estat catalana abans, encara que fos molt poc temps). Va ser el mateix que la Reconquesta castellana, o et penses que per allà treien els musulmans convidant-los a sortir amb reverències i tirant-los floretes? Les guerres són cruels per tot. No sé si pretens manipular la gent o és que et ceguen tant els prejudicis que no ho saps veure.

Valoració:8menosmas
Per t, fa mes de 7 anys

arruix:el 95 per cent dels llinatges mallorquins,no són d,origen musulmá,ni galleg,per posar 2 exemples.Son del nord,com tu dius,de CATALUNYA,concretament.
ES EL QUE HI HA.

Valoració:4menosmas
Per Xr, fa mes de 7 anys

A Joan Capó, la festa de l'estendard és la festa més antiga que s'ha celebrat ininterrompudament si ho vols així

Valoració:5menosmas
Per arruix, fa mes de 7 anys

Hay datos que demuestran que Mallorca estuvo habitada hace cinco mil años.

Para algunos, la vida en la Tierra empieza con la llegada de Jesucristo. Para otros, la vida en nuestra isla empieza con la invasión propiciada por los clérigos barceloninos y el resto de bárbaros del norte. Antes no había nada. Solo sombras.

Este debe ser uno de los pocos pueblos del mundo que levanta monumentos a sus invasores, los que arrasando, violando y matando se apoderaron de la isla. 20.000 mallorquines, fuesen moros, o lo que fuesen, perdieron la vida y sus haciendas saqueadas.

Esto es lo que se quiere que conmemoremos. Una fecha llena de oprobio para los invasores que deberían ocultar, pues toda invasión es repugnante por si misma.

Lo que realmente me extraña es que uno que dice que no es español, probablemente tus documentos digan lo contrario, quiera vivir en España.

Cuando los del norte se independicen, si es que llega el momento, o tendrás que largarte o seguir viviendo en España. Lo tienes, crudo. Ahora el tal Martí, se nos muestra monárquico.

Yo no celebro invasiones. Y gracias por dejarme expresar. Guste o no lo que digo.

Bon día.

Valoració:0menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 7 anys

Del Facebook de Nicolau Dols:

Ahir, processó del Lord Mayor de Londres, la processó civil que deu ser més antiga d'Europa (des de 1215). Ho dic per a quan torni a sorgir el tòpic relacionat amb la Festa de la Conquesta, que és ben antiga, però no la més antiga
https://lordmayorsshow.london/day/

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente