algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

Lectures de procés i platja (1): I si passa, què ens passa?

Aquests darrers anys, des del 2010 ençà, i en plena connexió amb el procés sobiranista que viu el Principat de Catalunya, han aparegut un nombre important de llibres que analitzen la possible independència de Catalunya des de tots els caires possibles. De fet, la literatura sobre aquesta qüestió ha esdevingut un subgènere o gairebé un gènere.

Aquests propers dies, ara que molta gent pot gaudir de vacances, faig comptes fer una selecció de recomanacions de llibres que parlen del 'procés'. Es tracta d'una selecció subjectiva, a partir dels més de 200 títols apareguts i més concretament a partir de la setantena que he pogut llegir. D'aquests, n'he seleccionat deu i cada dia vos en presentaré un.

La primera lectura recomanada, com no podia ser d'altra manera, és el llibre titulat 'I si passa, què ens passa?'. Una publicació de l'editorial menorquina Arrela editada just abans de la Diada de Sant Jordi de 2015.

Es tracta d’un híbrid entre l'assaig i l'article d'opinió, on un total de 33 autors de les Balears (d'adopció o de naixement) reflexionen sobre els possibles escenaris als quals el conjunt de les Balears o cada illa pel seu compte, es trobarien davant la independència de Catalunya. El resultat d'aquest exercici, segons s'esmenta a la contraportada del llibre, «és un compendi de reflexions, paradoxes, complicitats, inquietuds, propostes, problemes, esmenes i oportunitats que recullen la visió d'una part de la comunitat illenca; un calidoscopi d'opinions i de registres que, en conjunt i per moments, es mou entre l'assaig i l'article d'opinió, però que també transita per passatges més literaris».

Els autors seleccionats per l'editorial són: David Abril, Joel Bagur, Sebastià Bennàssar, Jaume Corbera, M. Antònia Font, Marta Fuxà, Bernat Joan, Guillem López, Joan Francesc López, Esperança Marí, Isidor Marí, Joan Marí, Sergi Marí, Miquel Àngel Maria, Jaume Mateu, Joan Mir, Pau Obrador, Josep Quetglas, Enric Ribes, Maties Salom, Georgina Sas, Emma Segura, Catalina Serra, Josep Serra, Sebastià Serra, Marià Serra, Damià Pons o Fanny Tur i Mercè Valero.

El debat és obert, és molt interessant i cada dia que passa, més necessari. El sistema autonòmic espanyol, no resulta útil per als mallorquins i la resta d'illencs i, ara per ara, la plena sobirania apareix com un horitzó a mitjà termini, en el millor dels casos. Segurament el que ens cal és preparar aquest estadi intermedi, que haurà de passar necessàriament pel reconeixement del Dret a Decidir i pel final de l'escandalosa espoliació econòmica que pateixen les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ai, ai, fa mes de 7 anys

I si no passa, què farem? Seguirem colonitzats com els darrers 300 anys, amb gran satisfacció de prop de la meitat de la població. Dignitat, cavallers (i cavalleres) dignitat!

Valoració:-1menosmas
Per Mallorquina, fa mes de 7 anys

Mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs, sempre agermanats contra es feixisme espetanyolista.

Som BALEARS! Mai espanyols!!

Valoració:3menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 7 anys

"des del 2010 ençà"; de ençà el 2010 fins ara,
"ha esdevingut", se ha tornat,
"gairebé"; quasi, casi,
"molta gent"; molta de gent (quantitat),
"I si passa, què ens passa?; i si passa, quina cosa mos passarà?
"els possibles escenaris als quals el conjunt"; els possibles escenaris on el conjunt,
"a mitjà termini,"; a mig termini,
"el que ens cal"; lo que mos ès necessari,

Valoració:-12menosmas
Per Guiem, fa mes de 7 anys

Aquest genere o subgenere que tu xeras en bon mallorqui se diu cinencia- ficció

Valoració:-4menosmas
Per arruix, fa mes de 7 anys

Viendo los santos, se adivinan los milagros.

Lo que no comprendo, es que lleváis años dando el coñazo, cacareando y bramulando, pero no os vais ni con lejía caliente,

Valoració:-1menosmas
Per yuan, fa mes de 7 anys

7413 votos el de las sopas. Eso es lo que hay. El resto son pajas mentales.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente