Aquests darrers anys, des del 2010 ençà, i en plena connexió amb el procés sobiranista que viu el Principat de Catalunya, han aparegut un nombre important de llibres que analitzen la possible independència de Catalunya des de tots els caires possibles. De fet, la literatura sobre aquesta qüestió ha esdevingut un subgènere o gairebé un gènere.
Aquests propers dies, ara que molta gent pot gaudir de vacances, faig comptes fer una selecció de recomanacions de llibres que parlen del 'procés'. Es tracta d'una selecció subjectiva, a partir dels més de 200 títols apareguts i més concretament a partir de la setantena que he pogut llegir. D'aquests, n'he seleccionat deu i cada dia vos en presentaré un.
La primera lectura recomanada, com no podia ser d'altra manera, és el llibre titulat 'I si passa, què ens passa?'. Una publicació de l'editorial menorquina Arrela editada just abans de la Diada de Sant Jordi de 2015.
Es tracta d’un híbrid entre l'assaig i l'article d'opinió, on un total de 33 autors de les Balears (d'adopció o de naixement) reflexionen sobre els possibles escenaris als quals el conjunt de les Balears o cada illa pel seu compte, es trobarien davant la independència de Catalunya. El resultat d'aquest exercici, segons s'esmenta a la contraportada del llibre, «és un compendi de reflexions, paradoxes, complicitats, inquietuds, propostes, problemes, esmenes i oportunitats que recullen la visió d'una part de la comunitat illenca; un calidoscopi d'opinions i de registres que, en conjunt i per moments, es mou entre l'assaig i l'article d'opinió, però que també transita per passatges més literaris».
Els autors seleccionats per l'editorial són: David Abril, Joel Bagur, Sebastià Bennàssar, Jaume Corbera, M. Antònia Font, Marta Fuxà, Bernat Joan, Guillem López, Joan Francesc López, Esperança Marí, Isidor Marí, Joan Marí, Sergi Marí, Miquel Àngel Maria, Jaume Mateu, Joan Mir, Pau Obrador, Josep Quetglas, Enric Ribes, Maties Salom, Georgina Sas, Emma Segura, Catalina Serra, Josep Serra, Sebastià Serra, Marià Serra, Damià Pons o Fanny Tur i Mercè Valero.
El debat és obert, és molt interessant i cada dia que passa, més necessari. El sistema autonòmic espanyol, no resulta útil per als mallorquins i la resta d'illencs i, ara per ara, la plena sobirania apareix com un horitzó a mitjà termini, en el millor dels casos. Segurament el que ens cal és preparar aquest estadi intermedi, que haurà de passar necessàriament pel reconeixement del Dret a Decidir i pel final de l'escandalosa espoliació econòmica que pateixen les Balears.
I si no passa, què farem? Seguirem colonitzats com els darrers 300 anys, amb gran satisfacció de prop de la meitat de la població. Dignitat, cavallers (i cavalleres) dignitat!