cielo claro
  • Màx: 22.28°
  • Mín: 13.08°
22°

Si ja se sabia, per què no es va saber?

La notícia de la setmana ha estat sens dubte la confessió de Fernando Areal. El cunyadíssim de Jaume Matas i exgerent del PP de Balears, acaba de confessar davant el jutge que la campanya del PP de les Autonòmiques del 2007 a Balears es va finançar amb doblers negres. Notición? No gaire, francament.

La campanya del PP del 2007 va ser tan espectacular, tan onerosa, tan bufa, tan desorbitada i tan desproporcionada que tothom tenia clar que allò no s’havia pogut pagar legalment.

Record un dia que vaig voltar desprevinguda el cantó de la plaça d’Espanya i vaig veure la trinitat icònica Matas-Estaràs-Cirer en proporcions orwellianes. Havien cobert tota la finca del Palacio Avenida amb unes lones gegants. Un descarnat homenatge a Photoshop .

Ma mare diu que el pitjor que li pot passar a una casa és que hi hagi més doblers que bon gust. Igual que a una campanya electoral, ma mareta, vaig pensar.

Uns dies després vaig sentir el cap de campanya del PP en una tertúlia radiofònica, debatent amb els seus homòlegs d’altres partits sobre les cuines  electorals. I l’homenet, com si res fos estat, anava explicant, ben cara alta,  que el PP havia gastat el mateix que els altres, és a dir, una misèria, i que, per descomptat, no havien superat el sostre que marca la llei. El Tribunal de comptes certificà, uns mesos després, que tot s’havia mogut dins els límits de la legalitat.

No és que fos mentida, és que era un insult a la intel·ligència i tothom sabia que no era cert. Dins els límits del màxim legal de despesa electoral no era possible justificar els cartells de la plaça d’Espanya, però tampoc les tones de publicitat que havien arribat a les cases durant mesos, ni l’enorme míting del Palma Arena, ni els autocars carregant vells amunt i avall, ni les festes, ni les porcelles, ni les tanques, ni els regals...

Quan ara, vuit anys després, Fernando Areal confirma que, efectivament, es va gastar molt més i que una part es va gastar en doblers negres, tots pensam, normal, si ja se sabia... I és quan em vénen al cap tots els altres casos que també tothom sabia, que tothom veia, que anaven de boca en boca sense cap pudor. “No, si tothom ho sabia”, vaig sentir dir després de la detenció del batle d’Andratx. “Ho sap tothom”, va ser el corol·lari col·lectiu a les escandalosos revelacions sobre Rodrigo de Santos. Tothom sabia què havia passat al Palma Arena. Tothom estava al cas de la vertadera naturalesa de l’operació Can Domenge. Tothom coneixia coses i casos; quantitats i modus operandi; pecats i pecadors...

Ara, quan, a la fi, la tolerància col·lectiva contra la corrupció sembla deixondida; quan desenes d’imputats han hagut de declarar davant els tribunals; quan la cúpula de l’antic starsystem s’apaga dins la presó... podem descansar tranquils i alleugerits i confiar en el sistema i en la justícia i en l’imparable progrés moral de l’espècie humana –i jur que no vaig de pell, quan ho dic.

I, tanmateix, a mi m’assalta una vegada i una altra, una pregunta inquietant: Per què, si tothom ho sabia, no es va saber? Per què no varen funcionar els mecanismes? Per què polítics, periodistes, tribunals, col·lectius, ciutadans... no veren el que era evident? Per què, si ho veren, no ho digueren? Per què, si ho digueren, no els feren cas? Per què va fallar tot? Intuesc que és important trobar la resposta, si no volem que ens torni a passar.

Per cert que, a tot això, el Partit Popular, el 2007, va perdre les eleccions. I és que, en contra del que pensen alguns, no tot es pot comprar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toni, fa mes de 8 anys

Aquell anunci a la Plaça d'Espanya amb el logo del botonet del"On" que havien usat Pascual (Funciona! Deien) i alguna gran electrica...
Estaria be veure les factures del disseny de la campanya, els tubs dels vasos comunicants que traspassaren tota aquella pasta...

Valoració:1menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 8 anys

Resultats elecciones 2007: PP 29, UM3, PSOE i altres 27.

La error fou que UM se sumàs a un dels dos partits castellans.
Triar entre el PP i el PSOE era triar entre la pesta i el còlera.
Trià el PSOE però el resultat hagués estat igual amb el PP, des de Madrid ja se havia sentenciat la UM, que havia de desaparèixer.

Valoració:21menosmas
Per tafona, fa mes de 8 anys

La manta PPodrida va caent i no n´hi ha un pam de net. Però no marxeu, encara n´hi haurà un poc més ...., 35 anys donen per molt més.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente