bruma
  • Màx: 15°
  • Mín:

Espanya contra Catalunya des de 1714

No és només l’organització “Manos limpias” que denuncia el president Mas, primer, cas ja tancat, i que després vol dinamitar l’Assemblea Nacional Catalana, i la seva màxima dirigent Carme Forcadell, acusant el grup i la persona de sediciosos, com si s’haguessin alçat contra l’autoritat, sinó que és l’Estat espanyol i els seus quatre poders els qui ataquen constantment Catalunya, a la qual no li queda altre remei que convertir-se en Estat, si vol poder defensar-se en igualtat de condicions. I això Espanya ho fa des que el 1714 es va apoderar de Catalunya per la força de les armes.

Manos Limpias” oblida i no pot consentir que el president Mas és l’autoritat a Catalunya, per tant, no hi ha sedició possible, i que l’ANC ha brollat democràticament dins una societat democràtica i no s’ha alçat contra cap tipus d’autoritat, és la veu del poble. El que aquest grup vol és una Catalunya submisa i sotmesa, per continuar xuclant-la i esprement-la. Ara s’inventaran balances fiscals que voldran demostrar que el poble català és una càrrega per a Espanya, i, per això, es troba molt bé al seu aixopluc. Que ningú no hi posi cap dubte, que si això fos així, fa molt de temps que ens haurien segregat per la força. Ningú no està disposat a mantenir algú, si aquest no es comporta com un esclau servicial.

Que Espanya sempre se la pensa per veure com pot actuar contra Catalunya, ho va demostrar tombant l’Estatut, votat quasi unànimement pel parlament català i pel poble en referèndum; ho va fer des de totes les institucions reglamentàries espanyoles. Cap d’elles va entendre que representava el sentir de tot un poble. I ara han fet el mateix, amb l’anul·lació de la declaració de Catalunya com a subjecte sobirà i que pogués decidir democràticament el que vol. No crec que cap esclau rebés tantes negatives ni galtades del seu amo, com rep Catalunya d’Espanya.

Que no sempre ha estat així? Aquí teniu una petita mostra del 1714 i del segle XX, traduïda majoritàriament al català, d’aquesta coneguda animadversió i de l’odi que exhala:

El 1714, José Patiño, ministre de Felip V, que havia estat un dels principals artífexs del Decret de Nova Planta i que havia dictat el Decret de dissolució de la Generalitat de Catalunya, en què especificava que la labor d’aquesta havia cessat per l’entrada de les armes del Rei Nostre Senyor a Barcelona, quan s’havien de fer les expropiacions per construir la Ciutadella, deia: “...és ben notòria l’obstinació i barbaritat d’aquest poble (el català) tan criminal...”, i també: “Són apassionats a la seva pàtria, amb tal excés que els trastorna l’ús de la raó, i solament parlen en la seva llengua nadiua...”

El 1906 es publicava a la revista “Ejército y Armada”: “S’ha de castellanitzar Catalunya... S’ha de pensar en espanyol, parlar en espanyol i conduir-se en espanyol, i això s’ha de fer de bon grat o per força.”

El 1907, a la revista “La Correspondencia Militar”, a Madrid: “El problema català no es resol, doncs, per la llibertat, sinó amb la restricció, no amb pal·liatius i pactes, sinó pel ferro i pel foc.”

El 1927, Juan Llarch, publicava a Madrid “Cataluña y la nacionalidad española” i allà escrivia: “Obligar a emprar el castellà a Catalunya és fer-los un favor paternal, com ho és obligar un nin curt de vista i entremaliat, a posar-se ulleres.”

El 1934, Manuel Azaña, president de la República espanyola a les seves Memòries: “Una persona coneguda meva assegura que és una llei de la història la necessitat de bombardejar Barcelona cada cinquanta anys.”

El 1938, el general Queipo de Llano, en una emissió radiofònica: “Transformarem Madrid en un verger, Bilbao en una gran fàbrica i Barcelona en un immens solar.”

El 1939, el governador militar Aymat (i aquesta no la traduiré): “¡Perros catalanes! ¡No sois dignos del sol que os alumbra!”

El 1968, el director de La Vanguardia, Luis de Galinsoga (tampoc no la traduiré): Todos los catalanes son una mierda".

Aquest mateix any, 1968, Manuel Fraga Iribarne: “Catalunya fou ocupada per Felip IV, fou ocupada per Felip V, que la va vèncer, fou bombardejada pel general Espartero, que era un general revolucionari, i la vàrem ocupar el 1939 i estam disposats a tornar-la a ocupar tantes vegades com calgui, i per això estic disposat a tornar a agafar el fusell. Per consegüent, ja sabeu a què atenir-vos, i aquí tenc el mosquetó per a tornar-lo a utilitzar.”

El 1984, Leopoldo Calvo Sotelo, que havia presidit el Govern espanyol: “S’ha de fomentar l’emigració de gent de parla castellana a Catalunya i València per a així assegurar el manteniment del sentiment espanyol que comporta.” Es veu que per a Calvo Sotelo, nosaltres érem “terra inexistent”, com diu Antoni Serra.

Aquest mateix any, 1984, Felipe González: “El terrorisme en el País Basc és una qüestió d’ordre públic, però el vertader perill és el fet diferencial català.”

Les darreres demostracions d’odi d’Espanya contra Catalunya han aconseguit més de 5.000 socis o simpatitzants de l’ANC. I això continuarà, fins a aconseguir que l’ANC sigui tot el poble català.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per mallorquí, fa mes de 8 anys

"Tota cosa treta de context, sobretot mesclant èpoques i circumstàncies, és falsa."

Per una vegada, estic d´acord amb el panca de tià

Valoració:-1menosmas
Per pep, fa mes de 8 anys

Lladonet, com diu algú...

Tota cosa treta de context, sobretot mesclant èpoques i circumstàncies, és falsa.

Valoració:3menosmas
Per Alixendri, fa mes de 8 anys

Tia
Quines epocas mescl, lo den Pau Claris a sa guerra de succesio hi ha domes 50anys
De quin context trec ses cosas
Sagaro, no val la pena , segueixes igual

Valoració:-15menosmas
Per S´Agaró, fa mes de 8 anys

Amb tu es perdre es temps, com es rebordonits que ja ho han feit tot, per molt que ploga tampoc creixen, i cada cop són més durs...

Valoració:8menosmas
Per Tià, fa mes de 8 anys


Alixendri,

Tota cosa treta de context, sobretot mesclant èpoques i circumstàncies, és falsa.

Valoració:8menosmas
Per Alixendri, fa mes de 8 anys

S'agaro
Segueixes exactement igual que abans , no avences una pasa, estas sembrat

Valoració:-15menosmas
Per Alixendri, fa mes de 8 anys

Tia
No m'interesa per res si fas jogging, escalada o devallada, com si te bolcas dins sa pols
No voldras que fasi un comentari , escrivint una historia de Calalunya completa.
Lo que m' has de dir es si ses talladures de historia que coment son falses o no

Valoració:-15menosmas
Per S´Agaró, fa mes de 8 anys

Ai, Alixendri-mix, es teu cas seria perdre temps. En Lladonet te´n dona unes quantes de lliçons, i tu mirant per altres llocs. Aplica´t de veres i no t´enganis més a tu mateix...

Valoració:10menosmas
Per Tià, fa mes de 8 anys


AlIxendri,

no he de mester que em recomanis d'anar pel Pla, perquè som pagès del Pla i hi visc, i cada setmana faig molts de quilòmetres de jògging pels nostres foraviles. Conec molt bé els nostres parlars.

La pronúncia més freqüent d'aqueixa planta ruderal és "aleixandri", tot i que, de la mateixa manera que, a certs llocs, es pronuncia, en llenguatge molt vulgar, "alixendri" (com "dixar", a València i altres llocs, "i "aixicar", o fins i tot "xicar", per "aixecar", a Mallorca mateix", és a dir que la "e" es pronunciï "i" davant fricativa, sorda o sonora). Com a referència, la cançó de batre "Madona de son Fuiana, XICAU-vos ben dematí i vorev-es sol sortir, vermei com una magrana". Ja veus que la t'escric en "modalidat".

D'altra banda és usual, sobretot a la banda de Felanitx, que una "a" tònica es pronunciï "è" oberta (no sé si saps l'anècdota d'un felanitxer que, a Ciutat, anà a una llibreria i va demanar una "història de s'Èrt"). Li varen treure diverses obres sobre en Josep Lluís Sert. A la fi, com que no s'entenien, es va exclamar "no, i encara vos ho hauré de dir en foraster: vull una història del Èrte!"

Al meu poble, tothom pronuncia "aleixandris", amb "s" final.

Me n'he fet uns farts, d'anar a fer nets marges de tal herba dolenta!

Ara, si en l'idiolecte de qualque persona o família isolada "alixendri" vol dir una altra cosa...

De tota manera, Alixendri, és molt propi de persones com tu d'acusar els altres d'ignorància i això, si no fos patètic, faria riure, essent tu l'acusador i llegint els teus frits-i-bullits incongruents de talladures d'història, que ni s'avenen ni s'encontren i que tu adobes segons la teva conveniència. I com escrius la nostra llengua, Maria Santissimeta! Estàs tan avesat al foraster i el tens tan interioritzat...

Humilitat, Alixendri, humilitat.

Valoració:10menosmas
Per Espanya va contra tot Catalunya, fa mes de 8 anys

Paula: Quan en Lladonet diu "Catalunya" es refereix al "Principat".

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente