nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

El gonellisme es cura viatjant

Bones notícies: el gonellisme té cura. No vós penseu que em tregui gens la son el fet que hi hagi alguns individus que facin el ridícul públicament proclamant que la terra és plana o que cerquin enrevessades explicacions per negar les evidències científiques sobre la llengua pròpia de les Balears, però sempre he cregut i practicat l'esperit de superació, i vista l'evolució d'alguns abanderats del gonellisme durant la darrera dècada del segle XX, suggeresc als, per sort, avui escassos practicants de l'esoterisme gonèllic que s'estalviïn posar-se en ridícul a si mateixos i ens estalviïn a la resta aquesta mescla de befa i vergonya aliena que ens provoquen.

El gonellisme té cura. La recepta no és nova i no resulta gaire cara tampoc. I pot ser entretinguda. Es tracta de viatjar.

Si coneixeu cap d'aquests cada vegada més rars i estranys espècimens que sostenen que el mallorquí no és una manera de les moltes que existeixen de parlar català, recomanau-li un primer itinerari sense sortir de Mallorca: una senzilla passejadeta per Pollença.

El segon itinerari recomanat seria per la Costa Brava, on podran comprovar que a la immensa majoria de pobles salen els articles, talment com feim a Mallorca.

Després poden pegar un bot a Sant Joan Despí (des Pi), Solivella (s'Olivella), Sant Llorenç Savall (sa Vall), Serra-de-Senferm (s'Enferm), Sant Esteve Sesrovires (ses Rovires)...

Una volteta pel País Valencià els permetrà conèixer el curiós cas de Tàrbena. I saludar gent que duen llinatges d'origen toponímic com Espí, Saporta o Savall. O (alerta amb la cartera!) Zaplana (< Saplana < Sa Plana).

Ep! Si parlam de llinatges no acabaríem mai. Podríem recórrer el país de dalt al baix: Rosselló, Vallespir, Ripoll, Manresa, Mataró, Reus, Vich (referit a la ciutat de Vic), Berga, Bergues (referit a la ciutat de Berga), Rubí, Balaguer, Alcover, Amengual Armengol (d'Ermengol) , Blanes, Caldés (de Calders), Campllong, Capmany, Canyelles, Cardona, Castelló, Cervera (Servera), Estaràs, Gaià, Cànoves, Cantarelles, Llançà, Lledó (de Lladó) Llobera, Llofriu, Mates, Miravet, Morell, Moià, Monserrat (de Montserrat), Noguera, Perelló, Planells, Pons (de Ponç), Puigcerdà, Puigserver, Ramis, Tous (de Sant Martí de Tous), Vallès, Vendrell, Vidal, Vilalonga (Villallonga)...

En passar pel Rosselló podran visitar el palau dels reis de Mallorca situat a la seva capital, Perpinyà i recordar allò que sempre obliden els que intenten manipular la figura del rei Jaume III: que el Regne de Mallorca tenia una part continental.

Viatjar és bo, i s'aprenen moltes coses, així que animem als nostres veïnats més obtusos i tancats a què voltin, no només pel nostre país, sinó per tot el món i comprovaran com per devers el centre i el sud del continent americà li diuen castellà a una manera de parlar de la que entendran ben poques paraules i que el món és ple de llengües que es parlen de manera ben diferent i que no per això els seus parlants es posen en ridícul a si mateixos negant allò en el que estan d'acord el 100% dels estudiosos de la matèria.

Si coneixeu qualcun d'aquests éssers curiosos i entranyables que presumeixen de ser gonellistes, no vos enfadeu amb ells, ni hi discutiu... convidau-los a viatjar.

Tomeu Martí i Florit

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Tomeu Tomeu..., fa mes de 10 anys

Ja ho sabem que no vas de xerrar amb sos gonelles Tomeu. Va bastar veure es talant que demostrares a sa darrera manifestació independentista que va convocar s'OCB i ANC a sa plaça major amb motiu de sa "via catalana per la independència". És curiós que no sortissin ses entitats convocants an es cartell de convocatòria, o igual de curiós és que aqueix acte que convocàreu no sortís an es vostro llistat d'events de sa plana web de sa Obra. Que sa OCB és una entitat que aposta per més autogovern a ses Balears? A qui voleu enganar an aqueixes altures?

Valoració:0menosmas
Per Gonella, fa mes de 10 anys

Altre articulet d´un feixista pancatalanista atacant lo nosd
tro.Senyal que els mallorquins de bon de veres anam per el bon camí I els "catalanistes de Mallorca"..cuatre replegats.. jeje anau de puta cul.

Valoració:0menosmas
Per GADESO, fa mes de 10 anys

http://www.gadeso.org/sesiones/gadeso/web/14_revista/ca_10000218.pdf

Valoració:6menosmas
Per economat, fa mes de 10 anys

No entenc com aquest diari permet insults i difamacions fetes des de l'anonimat als col·laboradors que sí que assumeixen la seva responsabilitat en allò que escriuen. I no entenc tampoc que s'esborrin comentaris que defensen els arguments dels col·laboradors del diari. Crec que el prestigi de DBalears està en perill per tot això.

Valoració:-4menosmas
Per Si Mallorquins, mai catalans, fa mes de 10 anys

Es catalibans estan super nirviosos ..... Ja era hora que sortís una fundació com aquesta. Sempre mallorquins, sempre espanyols, mai catalans !!!

Valoració:-13menosmas
Per Mironet, fa mes de 10 anys

No ho sé jo, si te cura,... me pareix que ja no cap res més en els capets den Safortesa i den Barceló si no ha entrat en els darrers 80 o 90 anys, qué sé jo. I den Juanito Font, millor que quedi on és, aquest bergant, ni regalat... ni pagant!!!!

Valoració:0menosmas
Per emigrante, fa mes de 10 anys

Mira que para curarse, se puede viajar un poco mas lejos que Pollença o la Costa Brava.

Valoració:6menosmas
Per cobrant subvencions, fa mes de 10 anys

I també sense foterne ni cop i cobrant, i cobrant, i cobrant subvencions a poalades, també sa cura. Quins pebrots.

Valoració:13menosmas
Per Jo també som gonella, fa mes de 10 anys

I tenc ben clar tot lo que explica aquest senyor. Però no me quedaré aturada esperant que desapareguin ses nostres modalitat. Que ha fet vosté, Sr Martí o sa OCB durant aquests 30 anys i busques de normalització uniformadora per elles?. Gràcies a sa Fundació Jaume III i a tots es qui no han deixat de lluitar per elles. No afluixeu.

Valoració:-5menosmas
Per Copy paste, fa mes de 10 anys

Els gonelles o com els vulgueu dir, quan no saben què dir, es limiten a "copiar pegar". El comentari de més avall de Foner és l'article de Joan Font a la Fundació Jaume III del 3 de desembre, tal cual, copiat i enganxat... si almenys ho digués... i el de Somgonella l'ha tret d'aquí: http://regnedemallorca.blogspot.com.es/2010/01/qui-era-en-pep-gonella-quin-era-es-seu.html... (bé, potser és el seu blog)
Però no està de més citar d'on es treuen les coses, encara que les hagi dit un mateix.
Després estan els que defensen el mallorquí parlant en castellà... VAYA FAUNA!!!

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente