cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
12°

Com així ara es mouen?

2053
Mapa de 1851 de la Biblioteca Nacional a Madrid. | R.D.

Hem vist com, en tan sols una setmana, l'immobilisme obstinat contra una hipotètica consulta democràtica a Catalunya ha davallat de to. Ja es parla de moviments de passadissos a les totes. Com així, ni que sigui d'amagatotis, ara es mouen i reclamen el diàleg que han negat sempre? L'Espanya jacobina de la caverna ha topat amb una combinació d'acords, internacionals i democràtics, que no li permetran enviar la cabra de la legió a mufar per les terres on viu la gent que prefereix les urnes a les armes; la que reclama poder decidir en llibertat i sense amenaces. ¡Qué mala suerte!

La sentència del 22 de juliol de 2010 del Tribunal Internacional de Justícia de la Haia va ser contundent: “Declarem que no existeix en Dret Internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d’independència. Declarem que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d’un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona, i declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, no és la Llei la que determina la voluntat del ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica quan sigui necessari, la legalitat vigent.” Clar i català!

Espanya confiava que aquella sentència era declarativa i sense aplicació pràctica, però ja ha provocat els primers efectes. El passat dilluns, 28 d'octubre, marca l'inici de l'adhesió de Kossove a la Unió Europea, vetada per Espanya (pensant, evidentment, en Catalunya). La sentència ha generat el precedent de negociar directament entre la UE i l'estat sol·licitant. Joost Korte, director d'ampliació comunitària, ha iniciat, a Pristina, les converses i ha fixat la primavera de 2014 per a tancar l'acord. D'entrada, s'establirà una àrea de lliure intercanvi comercial entre Kossove i la Unió Europea. Stefan Fuele, comissari d'ampliació comunitària, ha aclarit que la nova via fa que, des d'ara, la negociació sigui europea. Així, en el cas d'aplicar-se a Catalunya, l'estat espanyol romandrà al marge, perquè l'acord final serà signat només per la Unió Europea, com a entitat legal, cosa que ja permetia el Tractat de Lisboa de 2007, però que no s'havia fet mai fins ara. En el cas concret de Kossove, els estats que encara no hagin reconegut la seva sobirania no estaran obligats a fer-ho, però tampoc podran vetar l'acord ni impedir que entri en vigor.

Aquesta nova via marca un abans i un després. Fins ara, les negociacions d'adhesió havien de ser ratificades pels estats membres i, a nivell pràctic, permetia vedar una incorporació nova. Espanya, naturalment, s'ha oposat al canvi de mètode i a aquesta nova via, però els tribunals europeus no són com el seu constitucional. Ho hem vist fa poques setmanes i ho tornarem a veure, perquè això serà un desfer calça. La caminada cap a la llibertat serà molt més lleugera. Ells, en canvi, hauran de cercar altres sponsors per sucar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Pau, fa mes de 10 anys

L'article cita en català part de la sentència i estic buscant la frase original en anglès (per activisme sobre el procés, en anglès); apreciaria molt que se'm dirigís al document i pàgina del segment citat: “Declarem que no existeix en Dret Internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d’independència. Declarem que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d’un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona, i declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, no és la Llei la que determina la voluntat del ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica quan sigui necessari, la legalitat vigent". Si algú ho troba, apreciaria responguessiu aquest comentari. Gràcies!

Valoració:0menosmas
Per OJT, fa mes de 10 anys

Aquest d´aqui baix és el típic cavaller catalanet

Valoració:-7menosmas
Per H2O, fa mes de 10 anys

Aquest d´aqui baix és el típic "caballero español.

Valoració:13menosmas
Per bufa, fa mes de 10 anys

Ido a jo aquest mapa la me porta fluixa. O dit d' una alta manera: la ma buja, el me pas per sa garrova.

Valoració:-24menosmas
Per ciutada normal, fa mes de 10 anys

Guillem Agulló assassinat a València (Montanejos 93)
A mès de matarlis el fill, la familia Agulló ha sofert brutal setge del grup d'estrema dreta durant vint anys,rebent trucades per teléfon puntualment, el dia d'aniversari del crim, tambè a mitjanit,i pintadas a la fassana de casa.
Trucades al mòvil de la seva germana.
A pesà del setge sistemàtic desde fa décadas que sofreix la familia ni el P.P. Valencià ni la justicia, ni la policia han fet res, siguent les denuncies arreconades i treuen pols dins els calaixos dels estaments oficials i politics.
Hi ha moltes formes de violència, m'hindigna que sis tios peguin ha un que esta enterra, però lo que fan a aquesta familia no tè nom.

Valoració:16menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 10 anys

Sentència del Tribunal Europeu Van Gen & Loos-1.963
Suposa un nou ordenament juridic del Dret Internacional
"en el que el subjectes de dret no són nomès els estats
membres sinó també els seus individus". En conseqüència, El Dret Comunitari confereix als particulars drets que passen a formar part del seu "Patrimoni juridic". El Dret dela Unió Europea sosté que totes les persones que una vegada han estat portadors d'aquets drets individuals poden mantenirlos.
Es incompatible amb el "proces d'assolir una unió cada vegada mès estreta entre els pobles d'Europa".
(Preàmbul del Trectat de la U.E.) una exclusió com a càstig d'un poble que decideix la seua independència mitjançant uns procediments democràtics i constitucionals.
Bardo Fassbender catedràtic de dret internacional, dret europeu i dret públic a la Universitat Sankt Gallen (Suissa) al (diari Neu Zürcher Zeitung)

Valoració:15menosmas
Per Andreu, fa mes de 10 anys

Miquel Sales, jo ho veig d'un altra manera:
1-Una noticia relacionada amb l'independència de Catalunya.
2-Un comentari, el primer meu, que toca un tema de plena actualitat i que fa una pregunta completament relacionada amb el tema de l'article.
3-En comptes de contestar a la meva pregunta, la gent fa maniobra de distracció i em fa acusacions absurdes.
4-Quan un dit denuncia la violència repressora dels mossos, una bona part dels independentistes (no tots, afortunadament) es fan els idiotes i miren cap a la lluna xiulant (Els Segadors, aixó si).

Valoració:-22menosmas
Per Miquel Sales, fa mes de 10 anys

1- Un article amb la botícia que un estat que ha fet una proclamació d'independència unilateral tindrà lliure comerç amb la UE
2- Un "Andreu" desvia el tema cap a la violència policial per dir que no vol la independència.
3- En comptes de parlar de l'article la gent fa el joc a la maniobra de distracció.
4- Quan el savi apunta la lluna, l'idiota mira el dit (Tagore)

Valoració:19menosmas
Per Miquel Sales, fa mes de 10 anys

1- Un article amb la botícia que un estat que ha fet una proclamació d'independència unilateral tindrà lliure comerç amb la UE
2- Un "Andreu" desvia el tema cap a la violència policial per dir que no vol la independència.
3- En comptes de parlar de l'article la gent fa el joc a la maniobra de distracció.
4- Quan el savi apunta la lluna, l'idiota mira el dit (Tagore)

Valoració:8menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

Totalment d´acord amb Andreu. Els gossos (perdó, mossos) són es cos policial més feixista, repressor i violent de tot l´Estat Espanyol. I no precisamente perquè hi hagui infiltrats espanyolistes.

Gossos? No, gràcies! Preferesc els cans mallorquins

Valoració:-24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente