algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 18°
18°
Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo"

Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo"

Opinió #11S2014

Ara (i sempre) és l'hora!

|

Les Illes Balears i Pitiüses no commemoren enguany el tricentenari d’aquest 11 de setembre de 2014, perquè Mallorca va ser el darrer bastió en l’enfrontament de la Nació Catalana contra Felip V i va resistir fins el dia 11 de juliol de 1715 sota el comandament de Josep Antoni de Rubí, el qui havia estat capità de la Coronela de Barcelona i que, amb 400 homes, va crear la de Palma, amb el mateix objectiu Donec perficiam (fins a reeixir!).

Una paraula per a Jaume Santandreu (i per a tots)
Opinió

Una paraula per a Jaume Santandreu (i per a tots)

|

Fa dues setmanes, juntament amb l'amic historiador Guillem Morro, vaig participar a la Casa Llarga a una taula per parlar de la Guerra de Successió a Mallorca, amb una xerrada que aquests dies he escampat a part i a banda, amb perspectives molt variades. Justament aquell vespre, per qüestió de salut, no hi va ser present Jaume Santandreu, el nostre particular Santvicentdepaul, a qui volia brindar un suggeriment. Ho faig ara des d'aquest espai.

Opinió #vagadefamJaumeSastre

David Sastre bat Goliat Bauzá

|

Les clavegueres de l'estat disposen d'especialistes en manipular l'opinió pública. Adolfo Suárez presumia de l'èxit assolit amb la nomenclatura “transició democràtica”, per evitar el nom coherent amb als cànons de la historiografia: “restauració borbònica” (en aquest cas, per designació franquista). Ara, arran de les eleccions europees, s'ha repetit la distracció i els corifeus de Madrid s'han fet altaveus d'uns tòpics que, sense ser incerts, amaguen lectures més precises.

Opinió

Aprovat general; coda

|

En relació a l'article d'ahir, Aprovat general; una justa amnistia, per completar i complementar la defensa ètica i a plena convicció de la proposta de l'Assemblea de Docents, vull afegir algunes consideracions.

Opinió #articleBalutxo

Aprovat general: una justa amnistia (*)

|

La iniciativa social i popular més transcendent a casa nostra dels darrers anys és l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, un col·lectiu que ha esdevingut un catalitzador que, sense girar l'esquena a ningú, ha anat més enllà de l'àmbit dels partits polítics i dels sindicats, en defensa de tot el sector educatiu.

Opinió

Silencis escandits versus silencis escondits

|

Na Margalida Capellà, mestra, periodista, dona inquieta, compromesa i fenera, ens ha posat a l’aparador un tercer volum de Veus Republicanes. Un llibre excel·lent, just i reparador d’algunes de les ignomínies que patiren les víctimes d’una bàrbara insurrecció feixista-militar, amb l'activa implicació de l'església catòlica.

Ressucita en Pep Gonella? (i 3)
Opinió

Ressucita en Pep Gonella? (i 3)

|

Torna-m’hi, torna-hi! Recentment, militants i simpatitzants del partit que mal governa les Balears han impulsat una Fundació Jaume III, a imatge i servei de la política guerracivilista que altera la convivència ciutadana i la bona feina dels educadors.

Opinió

Ressucita en Pep Gonella? (2)

|

L'abril de 1904, Maura i Alfons XIII comprovaren a Barcelona i Palma com creixia la consciència de catalanitat. D'acord amb la tradició borbònica, calia atiar l'esquarterament i, dia 2 de desembre, un decret reial ordenà l'exhumació a València del cadàver de Jaume III per a ser traslladades Palma.