algo de nubes
  • Màx: 16.3°
  • Mín: 7.61°
16°

Manipulació poc reeixida

Una de les armes que ha intentat usar el Govern per guanyar als docents ha estat la manipulació informativa. Els informatius d’IB3 en són una prova. S’han seguit diverses estratègies. La més corrent ha estat la de minimitzar les mobilitzacions, tant pel que fa a la incidència de la vaga, com a la manifestació de dia 29 de setembre. Sovint han oferit unes xifres de participació inferiors a la realitat. També han fet just el contrari, és a dir, maximitzar les veus i els actes en contra dels docents, com la concentració del Born de diumenge passat que, maldament només comptàs amb una quarantena de participants, va tenir una gran cobertura informativa.

Però si aquestes pràctiques ja són condemnables, encara n’hi ha de molt més lletges. Per mi la pitjor és la d’atribuir als contrincants idees, frases o manifestacions que no han fet. Com la frase aquella de “ens fan una vaga per dues hores més d’anglès”, o “els professors són uns pancatalanistes radicals”. Tampoc no és ètic tergiversar les informacions, com el cas de l’enquesta de l’Ultima Hora de diumenge, que mostrava que el 77% dels balears volen negociació i consens entre el professorat i la Conselleria i ells ho presenten com un 77% a favor de la seva proposta.

Tanmateix l’estratègia comunicativa d’intoxicació no els ha funcionat. I no ho fa fet perquè encara no s’han adonat que ja no som al segle XX, sinó al XXI, un segle en el qual la informació està molt més descentralitzada i democratitzada gràcies a la tecnologia. Les xarxes socials, els mòbils i els whatsapps han desmuntat totalment els seus intents d’embullar l’opinió pública. Mentre els vaguistes i els qui els donen suport s’han mogut com un peix dins l’aigua pel Facebook i el Twitter, el Govern insistia un pic i un altre en difondre les seves idees per la ràdio i la televisió públiques.

I quan han intentat lluitar contra els vaguistes en el seu propi terreny, tal és el cas d’Ana María Aguiló, amb el Twitter, s’han vist desbordats tot d’una per la millor preparació dels docents en l’ús de la tecnologia comunicativa, que ha permès, un pic i un altre, mostrar a l’opinió pública les fal·làcies dels arguments que exposaven i, sovint, deixar-los en evidència.

La societat ha entès clarament que hi ha un torcebraç entre un Govern que es mou per interessos polítics i ideològics i uns docents que ofereixen alternatives des d’un punt de vista tècnic i professional. Un govern que, mentre paradoxalment acusa els altres de fer una vaga política, fa tot allò que pot per promoure la seva ideologia dins les aules i reprimir qualsevol manifestació que posi en dubte la propagació del seu pensament, que voldrien únic, i uns mestres i professors que defensen la seva llibertat de càtedra, compromesa amb els objectius educatius i per sobre de qualsevol ideologia partidista, perquè el col·lectiu docent, com qualsevol altre col·lectiu, no és homogeni, sinó plural.

I això ho han vist clarament els pares i mares dels alumnes, que majoritàriament han donat suport a unes reivindicacions que saben que no són pel bé dels mestres i professors, sinó pel bé dels seus fills. I per un pare, no hi ha res més important que el seu fill!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jordi, fa mes de 10 anys

A mes de les xarxes socials tambe hi ha la prensa digital, com aquest diari per exemple. Per cada diari digital de la seva ideologia ultraconservadora n'hi ha 3 o 4 critics amb el seu pensament unic. Tambe amb la nostra llengua, com aquest. Per jo es una gran alegria veure que se'ls hi ha acabat el chollo. Per molt de poder i diners que tenguin ja no ens poden manipular com voldrien. Tambe em dona molta satisfaccio veure que les seves cadenes de radio ultres de la Tdt practicament han desaparescut . Esteim al segle XXI i no poden fer res per evitar-ho

Valoració:-9menosmas
Per Un de tants, fa mes de 10 anys

Bossot,

i tant que coneixem la història dels anys 30 i també la histèria de les dretes que va desencadenar un com d'estat, una guerra civil i posteriorment una dictadura de les mai vistes. Lo pitjor de tot és que mort el dictador s'ens va enganyar dient-nos que ja havia arribat la democràcia. Passats 38 anys, els seus hereus tornen per a recordar-nos que ells encara manen i ho imposen. El que passa és que el poble ja sap dir que res de res i els hi planta cara.

Valoració:19menosmas
Per bossot, fa mes de 10 anys

En los año 30 había otra cosa muy diferente: Frente Popular. Comuinistas y socialistas. Y la historia de aquellos años, ya la conocemos.

Valoració:-32menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 10 anys

Compartesc al 100% aquesta anàlisi. El feixisme té un problema: viu enrocat en la mística dels anys 30. Allò eren els seus anys ideals. Els 'anos triunfales'. Aleshores, si dominaves la premsa i la ràdio -i més cap aquí la televisió- ho dominaves tot.
Molt d'aquest feixistum tan emputat, les estones de lleguda que culeja l'internet, mira i admira, de moment en privat, el NO-DO.
Però la gran tocada d'ous que té a hores d'ara el poder són les xarxes socials. Aquest fet representa, a la pràctica, la democratització real de la informació i de la comunicació. I no ho fet més que començar. Com més va més, la gent passa més hores del dia fent servir les xarxes socials. I, com que tant per a noltros com per al rei com per al Papa, el dia només té 24 hores, cada minut que hi passa, el resta de parar la 'informació' filtrada i controlada de la televisió, la ràdio i la premsa de paper.
Espanya ja va intentar pegar un copet d'estat camuflat amb les mentides de l'11-M cercant aprofitar la mortaldat del tren de Madrid atribuint-la a la E.T.A. Però va ser debades.
Ara bé prova el feixisme espanyol de minoritzar la Primavera Mallorquina. La imponent mobilització de masses a favor de l'escola mallorquina el passat 29 de setembre li ha estat una purga que encara ara no ha paït. I bé proven de tapar, de minoritzar i de silenciar aquesta revolta popular mallorquina i balear. Però, gràcies a les xarxes socials, debades fan. El futur és nostre!

Valoració:42menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente