cielo claro
  • Màx: 21.82°
  • Mín: 13.08°
21°

Un apotecari apurat

Quan a la dècada passada el PP demandà de manera solemne i ferida a la consellera socialista de Salut, Aina Salom, perquè compaginava les activitats de la seva farmàcia amb el càrrec de membre del Govern mai no s’hauria arribat a pensar com giraria la truita un parell de lustres després. L’envestida contra Salom la protagonitzà un partit presidit per Jaume Matas. Aleshores Bauzá era regidor de Marratxí i, oh casualitat!, uns anys abans havia fet feina a l’Apotecaria Salom, d’on coneixia tots els perfelans. Salom acabà inhabilitada pel TSJIB perquè no es pot formar part del consell de Govern i ser titular d’una concessió pública de vendre medicaments i productes paral·lels.

El TSJIB ha anunciat recentment que va endavant en la tramitació de la demanda presentada l’any passat per tots els diputats de l’oposició. Ja res no podrà aturar que hi hagi sentència sobre el cas. Bauzá ha anat amb els peus girats des del primer moment. Fa molt mala pinta veure com promociona els que defensen que pugui compatibilitzar cobrar els sucosos beneficis de l’apotecaria amb els sous de president del Govern i els emoluments per ser parlamentari. La directora general de la Funció Pública, Núria Riera, que va promoure l’informe favorable, ha estat ascendida a consellera i a portaveu de l’Executiu. El seu marit, Biel Matas, ha estat col·locat de coordinador del PP i també guanya sou públic com a assessor d’una senadora popular. La famosa màxima pronunciada per Bauzá poc abans de les eleccions del 2011 “no habrán parientes en el Govern” ha quedat en no res.

Però el tuf de la farmàcia del president va molt més enllà. Bauzá es negà en redó a fer pública la seva declaració de renda i patrimoni quan esclatà l’afer. Va ser l’escàndol Bárcenas en aparèixer per primer cop la comptabilitat B del PP, que forçà Rajoy a proclamar que tots els seus barons farien públiques les seves declaracions, el que obligà Bauzá a fer l’striptease. Es va saber així que el seu establiment, situat darrere el Mesón Tío Pepe a una zona de cases dormitori amb mínima vida urbana, facturava 1,8 milions d’euros l’any, essent una de les més agraciades de Mallorca. Abans, essent tinent de batle d’Urbanisme de Marratxí, Bauzá cedí el solar municipal per construir una residència de la tercera edat a 400 metres de la seva farmàcia. El Govern Matas construí l’obra i una empresa privada que gestiona altres residències arreu de l’illa també es féu càrrec d’aquesta. La residència s’inaugurà quan Bauzá ja era batle, duia la farmàcia sense designar substitut i cobrava dedicació exclusiva de l’Ajuntament.

El president intentà de totes les maneres no ser involucrat en incompatibilitats amb la seva farmàcia. Sabia perfectament perquè ho feia. Exempleat de l’apotecaria Salom, havia de conèixer per força el desenllaç d’una dura sentència d’incompatibilitat en contra de la consellera socialista. Prova que volia enfosquir la qüestió és que no declarà el 70% dels seus béns en les preceptives declaracions que féu al Parlament i al Govern quan fou elegit president. Per justificar-ho digué que havia estat un “oblit”. No hi ha constància històrica de “lapsus” semblant per part d’un president elegit pel poble en 200 anys de democràcies parlamentàries en tot el Primer Món. Per trobar un antecedent semblant s’haurien de mirar capítols surrealistes a repúbliques tercermundistes i bananeres. Al Primer Món s’arma un escàndol a l’opinió pública per qüestions molt més petites.

L’estratègia de defensa de Bauzá també és de pinyol vermell. Presentà un escrit al jutge on assegura que el president del Govern no encarna el Poder Executiu, sinó que la seva tasca és representativa. Són els seus consellers els que executen, no ell (cal recordar que Salom era consellera). Si el TSJIB fa seva aquesta “tesi” i ho explicita en sentència, no quedarà més remei que modificar els coneixements que transmeten totes les Facultats de Dret d’Espanya quan ensenyen la separació de poders. A l’ensems, s’hauran de modificar els temaris d’oposicions de tots els aspirants a funcionaris d’auxiliar administratiu per amunt, ja que la doctrina Bauzá assenyala que el president “no” encarna l’Executiu, nova i sorprenent aportació a la ciència política que, igual com intentà fer Alfonso Guerra, representa la mort de Montesquieu.

Tan embolcallat està el cas Bauzá que es podria continuar així fins a l’absurd. Qui ha de fer aquesta reflexió és el PP Balear. No sabem el temps que s’estorbarà el TSJIB en dictar sentència. Però el segur és que el PP no pot presentar Bauzá de candidat amb aquesta espasa de Damocles sobre el cap. Primer perquè a la campanya l’esquerra es posarà les botes. I segon, perquè encara que Bauzá guanyàs (igual com va vèncer Nixon el 1972 més d’un any després de l’esclat del Watergate), què passarà si després l’inhabiliten i a sobre li fan tornar els doblers que ha cobrat com a president i com a parlamentari? S’haurien d’avançar eleccions?

El PP passa per moments difícils. L’afer Bárcenas arrossega Rajoy al fang. Es veu clar que elements històrics del PP mouen els fils d’aquest escàndol. Volen un president de tots i no d’una camareta d’addictes. Dins aquest context el PP balear s’equivoca si, per por a represàlies, no té coratge de dir-li a Bauzá que anunciï que no es tornarà a presentar. Seria el més intel·ligent. Amb el diluvi que cau a Madrid els ciutadans balears també seran molt receptius aquí a qüestions d’incompatibilitats per part d’un president que cobra de per tot.

O el PP balear comença a reaccionar o la responsabilitat del desastre no serà d’un líder aprofitat i tancat dins si mateix, sinó de tota l’organització.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Silvestre, fa mes de 10 anys

Molt bo el seu article, sr. Riera, sols esper que el pp no li faci cas i que no reaccioni ni prengui cap mesura per posar remei a l'actual situació.

Valoració:8menosmas
Per miquel, fa mes de 10 anys


Una vegada més exposes de manera clara l'actual situació política del President en relació a una sentència ferme del TSJIB, per fets similiars en el fons de l'assumpte ad iudice.

Enhorabona.

Valoració:22menosmas
Per Marc S., fa mes de 10 anys

Molt bon article, clar i precis. I a qui no agradi, que s'ho faci mirar, estigui escrit on estigui escrit i en la llengua que sigui. Enhorabona, JRiera.

Valoració:30menosmas
Per Antoni, fa mes de 10 anys

Per tururu, per aquest mateix motiu, que el diari de Balears no té cap importància, tu no tens altra cosa que fer que escriure un missatge desprestigiant-lo, un diumenge a les nou del matí. Au ves bon al·lot, amb el "cuento" a una altra banda.

Valoració:21menosmas
Per JOAN, fa mes de 10 anys

tururuuuuuu: el apurao eres tuuuuuu

Valoració:-8menosmas
Per tururu, fa mes de 10 anys

El que está apurat, eres tú. Lo tuyo es muy grave, muchacho. Las manías persecutorias tienen mal final. Por cierto, ¿a la farmacéutica socialista le diste tanta caña como ahora lo haces con Bauzá?. Ni un 1 por ciento. Se puede ser fanático, pero tener sentido del ridículo. Claro que la tortilla da vueltas; mira al Baleares del yugo y las flechas y mira el de ahora. Aquel era el que vendía más; del de ahora mejor no decir nada.

Valoració:-39menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente