nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

J.R. Bauzá i l'operació Pastorius

Segons explica José Ramón Bauzá, des de Catalunya ens imposen "paraules". "Paraules", és a dir, un lèxic, un llenguatge completament oposat a les paraules de la nostra avior, als mots tradicionals de les nostres Illes. José Ramón Bauzá té raó -oh, i tant!-: Una vegada, estant a la platja de Can Picafort -era molt dematí, tot just apuntaven les primeres llums, el meu padrí diria "sol eixit"- vaig veure arribar a la vorera un escamot de soldats amb la cara pintada. Aquells éssers s'arrossegaven, havien sortit de l'aigua vestits de bussos, molt lentament, sense fer gens de renou; totalment camuflats, s'amagaven rere les gandules -entre els turistes borratxos que encara dormien- i començaven a posar-se els vestits de camuflatge. Vaig girar la vista i vaig veure que també queien paracaigudistes en el pinar de l'Albufera. Aquells soldats no anaven armats: amb uns prismàtics vaig poder veure que portaven, com si fossin granades de mà, diccionaris de Pompeu Fabra, i s'havien pintat la cara amb els colors -sang i or- de la senyera. Segurament, vaig pensar, acabaven de sortir d'algun submarí nuclear d'esquerra republicana, segurament capitanejat per Carod-Rovira, que, inspirant-se en l'operació Pastorius, havia decidit envair Mallorca i fer-la catalana.
Vaig intentar escapar-ne. Vaig provar de córrer. Com diu el meu padrí, "pareixia que duia un pebre coent dins es cul". Però va ser inútil. Un dels soldats -un amb cara de sòmines, que dirien a Catalunya, de bàmbol, que diria es padrí- em va clapir pel bescoll i em va fer asseure en una cadira de bova: "¿A on vas, tros de quòniam?", em va demanar. I jo que dic: "A prendre un tassó de llet, que no veus que és dematí?". I ell que em va picar el cap amb el diccionari de Fabra i em diu: "No és tassó, és got!, digues got, digues got!". I jo, acovardit, li deia: "fa sol, m'he de posar capell, que estem el mes d'agost, betzolarro". I el soldat imperialista em va pessigar el nas amb el totxo de Fabra i em va dir: "Has de dir barret! Has de dir barret, no et facis l'orni!". I jo que havia de transigir, perquè si deia "torgar" -com diu la meva avior-, el soldat em feia cosigolles als peus, cosa que a mi em va fer venir pixera. Tot aquell dia vaig provar de xerrar com es padrins, però el soldat català em fotia clotellades i em deia que havia de "parlar com els avis". Va ser una experiència horrorosa; dubto que ni a Guantánamo ni a la presó Abu Ghraib, etcètera.
Si vostè ha vist aquest escamot principatí, imposant les paraules de Catalunya a Mallorca a cops de glossari, segurament deu estar d'acord amb José Ramón Bauzá. Fins que he sentit el líder del PP fer referència a la flagrant imposició lingüística que patim, no m'he atrevit a relatar aquests fets; ja se sap que devers sa Pobla som covards (anava a dir 'cagacalces'). Segurament, jo i ell som les úniques víctimes d'aquesta crueltat inenarrable. He de dir que aquells soldats, tot i que eren molts i valents, feien cara de beneits, vull dir de capsigranys. Són tan bàmbols que s'han deixat embolicar per les fadrines de sa Pobla i ara voten el PP.
Escriptor

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 12 anys
Que bo, que bo, que bo!
Valoració:9menosmas
Per blablabla, fa mes de 12 anys
Ara les mares, quan els seus fills petits no fan bonda, li diuen: "Enviaré a demanar en Bauzá!"
Valoració:14menosmas
Per A.L.M., fa mes de 12 anys
Sempre he defensat, i pens seguir-ho fent, que així com els casteallanoparlants tenen dret, i ningú els ho discuteix, a usar qualsevol molt de la llengua castellana, encara que no s'usi al seu poble, de la mateixa manera tenim els catalanoparlants dret a usar qualsevol mot de la nostra llengua, encara que, com amb l'exemple posat per al castellà, no sigui usual al nostre poble. TENIM DRET A LA TOTALITAT DE LA LLENGUA, NO NOMÉS A UNA PETITA PART!
Valoració:18menosmas
Per El Bauzà mai no serà el sen Bauzà, fa mes de 12 anys
El Bauzà que digui qui és qui obliga a dir got o barret. Un pic identificat el subjecte, que el Bauzà el denunciï i llestos, però que no insulti tots els catalans, ni els d'allà ni els d'aquí.

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente