algo de nubes
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
18°

Interessen els resultats?

Hem omplert pàgines del debat parlamentari i, ara, fins l'any que ve. Micròfon a la mà, companys nostres han sortit a demanar el parer de la ciutadania sobre aquest afer: si el coneixen, si el valoren i quines demandes hi farien. La coincidència en tots els mitjans fa que les conclusions puguin assolir la categoria científica que aquests tipus d'enquestes no tenen. Perquè, en resum, la ciutadania només té lleugeres referències de l'existència del debat, desperta nul·la expectativa i interès, però -aquí la contradicció- els entrevistats exigeixen als polítics solucions reals i urgents per a l'economia i, de rebot, per a l'atur.

Sense adonar-se'n, ofereixen l'anàlisi més dura de la situació: els ciutadans volen que els polítics els resolguin els problemes però, o no consideren que es pugui arreglar amb lleis (com, idò?), o no creuen que la solució sigui en mans dels polítics. La mesquinesa té aquestes coses. La mesquinesa i l'herència d'un analfabetisme polític que a hores d'ara ja hauria de preocupar. Si la ciutadania realment exigeix solucions als seus governants, seria coherent que s'interessàs pel que aquests fan. A més, qualsevol solució a un tema tan complex com l'atur necessàriament vendrà de la implicació de tothom. Ja ho veiem. Per uns, la solució ha de venir de dalt sense voler saber com s'ho faran i, pels "de dalt"m només la consciència els obliga a treballar pel bé comú. Ningú més.

Arribats a aquesta conclusió, no estranya que fos un debat de xifres i de retrets, sense gaires propostes d'aquelles que pot entendre la ciutadania amb facilitat. És vera que no s'ha de governar pensant en el mínim comú de la intel·ligència de l'electorat, perquè qui ho fa acaba fent competir els seus programes amb els televisius de pornografia sentimental i la seva figura queda a l'alçada de bugaderes i bugaders amb l'ego farcit d'arrogància i el cos de silicona. Però també ho és que hi ha d'haver propostes més engrescadores que crear comissions, fer estudis o, simplement i amb ximplesa, dir que tot està mal fet. Per això hi ha diverses figures en un partit i en un govern que representen diferents papers.

Ara més que mai, i ja que no sembla possible a curt termini millorar la cultura política general, es noten a faltar dirigents amb capacitat de llançar missatges creïbles i clars. Tot començant per explicar que la tasca dels polítics és imprescindible malgrat que la capacitat de resoldre problemes és limitada. Explicar-ho bé, amb humilitat i fermesa, perquè mantenir aquesta profilàctica distància de l'electorat provoca frustració. Frustració ciutadana i frustració d'aquells polítics que hi creuen. Que n'hi ha i no es desmarquen prou de la resta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Els dirigents socialistes són un càncer, fa mes de 13 anys
Els que s'haurien d'interressar per la ciutadania són els polítics, que és el seu ofici, peró i molt especialment són els socialistes els que usen la piconadora contra els seus electors. Amb la dreta això no passa, perquè la dreta mai no fa política d'esquerra, però encara és més trist que l'esquerra faci sempre polítiques de dreta.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente