nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.63°

Derogar la llei d'Amnistia

En tota aquesta història el jutge estrella és una mera anècdota. I mentrestant ell ocupa el centre d'atenció, allò important pareix que no interessa a gairebé ningú. Ja li va bé al govern de Zapatero que tothom s'entretengui a fer manifestacions a favor del jutge, o que des de la dreta es clami al cel volent veure'l expulsat -com a mínim- de la carrera judicial. Així no es fixa l'atenció en el que de veres és el bessó. Es tracta d'una qüestió política i no, com es vol embullar, judicial. Tant si al jutge l'expulsen, el condemnen, el degraden com si el mantenen al seu lloc i d'aquí a un any a la fi el fan Nobel de la pau, tot seguirà estant exactament en el mateix lloc que ara està i ha estat des de fa trenta-tres anys: en la política.

Mentre que segueixi vigent la llei d'Amnistia no es podrà perseguir cap abús, repressió, negoci obscurs ni res que tengui el seu origen a la dictadura. Mentre que no hi hagi un trencament legal amb el passat legal franquista, no hi haurà possibilitat legal d'anul·lació de les injustes condemnes i, en general, d'atorgar la mínima compensació legal, per simbòlica que sigui, als perseguits i assassinats. Per això els únics que han encertat a focalitzar la qüestió exactament en allò que és el bessó han estat els d'Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya en anunciar que presentaran una iniciativa parlamentària perquè almanco es revisi la dita llei i se la canviï. Aquí és on en vull veure jo tants que glosen el jutge: els que tenen la possibilitat de, simplement amb el vot, donar cobertura legal no a allò que volia fer el jutge, sinó a la persecució legal del franquisme i a la justa reparació legal de les seves víctimes.

Ja podem imaginar què farà, si arriba el cas, el PP. Però i el PSOE? Seran aleshores conseqüents tots els dirigents del govern i del partit que ara tant estimen Garzón -quasi tant com l'odiaven i el criticaven fa només set anys-
i s'atreviran a derogar la llei esmentada o, com a mínim, a reformar-la? O, pel contrari, es posaran en marxa els habituals ressorts de contemporització i evitaran una reforma en profunditat de la llei o, encara amb molta contundència, la seva derogació? Imaginem per un moment que la llei es derogàs. Es podrien perseguir penalment els que participaren de l'estructura política repressiva. Ens ho podem imaginar, tan sols? Això en un país en el qual aquest dies veim com es multi homenatja Samarach, que era capitost del règim els anys setanta i que mereix tant d'honor simplement per haver estat màxim dirigent d'un obscurs entramat de negoci internacional que es dedica a l'espectacle esportiu? I amb el rei, què passaria? Tenim un cap de l'Estat que ja va ser -si bé transitòriament- en dues ocasions de l'Estat franquista, el mateix estat que en aquells anys va afusellar gent.

Què podria suposar, per a ell, que desaparegués un dels dos taps -l'altra és la Constitució que el fa irresponsable penal- que eviten qualsevol acte legal en contra seva pel seu paper durant els darrers foscos anys de la dictadura?... M'agradaria veure, arribat el cas, què fan tants i tants defensors del jutge si es troben amb la possibilitat tan senzilla com democràtica de fer allò únic que cal fer. Votar per la derogació, o profunda reforma, de la llei d'Amnistia, la qual és de punt final per a una història que mentre no s'anul·li mai no tendrà final perquè segueix viva a la memòria.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 13 anys
En Franco ès el resultat del cop de estat dels republicans a abril de 1931.
Sense la república no hi hagués hagut en Franco, que se pot considerar com el president vitalici de la II República.
Quan morí en Franco acabà el període republicà i això només ès història.
Per tant el període entre el 14-04-1931 i 20-10-1975 ès un període dictatorial.

Valoració:2menosmas
Per PIMPAMPUM, fa mes de 13 anys
La llei d'amnistia va tenir eficàcia mentre els possibles processats eren vius. Derogar-la ara només serviria per jutjar Carrillo pels fets de Paracuellos. Només per això ja s'ho val.
Valoració:1menosmas
Per Jaume Escales i Tous, fa mes de 13 anys
Avalar aquesta transició patida suposa avalar els crims de guerra, de genocidi i de lesa humanitat de la dictadura franquista. Les desaparicions forçades, per exemple, són crims que s'estan produint mentre la persona desapareguda ho és. Els crims s'estan comentent, per tant, ara mateix, i ningú investiga qui en puguin ser els responsables. La Justícia només té un nom, i el sap tothom. O som solidaris amb els que han patit i pateixen, o preparam el terreny pels criminals del futur. Memòria? Justícia !
Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Es clar que no la derogaran, el principal benfactor d'ella es el rei d'Espanya l'hereu del criminal Franco, maxim simbol del franquisme malgrat la rentada de cara amb una Constitucio que l'ampara de qualsevol intent de jutjar-lo per la seva acceptacio del franquisme i tot l'horror que simbolitza. Ara que algú em diga que no, que la democracia li devem a ell. Sí, quin favor que mos va fer, tantmateix la democracia havia d'arribar, erra inevitabla malgrat la por que mos feian. Ojalá hagues arribada per via republicana.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente