algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Rigor i convicció

Sense cap mena de dubte, una de les obres més ingents que ha realitzat Baltasar Porcel és la seva tasca periodística. La seva columna a La Vanguardia ha estat, durant més de vint anys, la més llegida de la premsa catalana i des d'aquesta tribuna particular Porcel ha anat oferint una prosa assagística de gran nivell. Era una feina alimentícia, com moltes de les que ha fet al llarg de la vida, i per tant hi ha articles millors i pitjors, però no es pot negar que la qualitat mitjana era molt elevada i que els seus textos mai no deixaven indiferent ningú.
El que més em sorprèn de la prosa periodística de Porcel és que hagi sobreviscut tant de temps essent volgudament barroca, cosa que demostra que sovint els directius dels diaris fan de menys els seus lectors. Els seus articles també eren una expressió de forma i destil·laven, sobretot, un profund coneixement del món, especialment d'història, que convertien cada columna en una lliçó.

S'hi podia estar o no d'acord, però Porcel era un mestre a l'hora d'argumentar i exemplificar i sostenir amb arguments d'autoritat les seves afirmacions. La seva columna ha marcat la història del periodisme d'aquest país, però no hem d'oblidar la seva tasca d'entrevistador o la de reporter, que també mereixen formar part d'aquesta història (possiblement les seves entrevistes a Serra d'Or són les més documentades que s'han publicat en molts anys). Porcel no era un periodista de lectura fàcil, ni per la forma ni pels continguts, però possiblement en la seva obra s'exemplifica molt bé allò que hem de demanar a aquest ofici: rigor i convicció. Això no faltava mai en Porcel, parlàs del que parlàs. I és curiós que un mestre d'aquesta professió hagi estat exclòs -fins allà on conec- per sistema dels exemples que es posen a les aules de periodisme d'aquest país. Una llàstima, perquè de les columnes de Porcel cada dia es podia aprendre qualque cosa. I això no es pot dir de tothom.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per fogater, fa mes de 14 anys
Jo no entenc res. Un comentari meu que únicament deia que la prosa en castellà de Porcel no és un model per als escolars també ha estat esborrat. I no té res a veure amb insults racistes ni res d'això. Diu na Conxa que ha deixat de llegir aquest diari pels comentaris racistes que tenen els jueus com a blanc; m'estic pensant fer el mateix, en el meu cas perquè no entenc que s'esborri un comentari que no és ni de lluny ofensiu. Per ventura el censor ha tirat pel dret, o per ventura no s'accepta ni un bri de divergència en els panegírics porcelians.
Valoració:-1menosmas
Per Conxa Forteza, fa mes de 14 anys
Jo trob que està bé censurar comentaris ofensius i que fan comentaris des del anonimat en contra de l'honor de les persones. La Web d'en Miquel Segura és seva, el Diari de Balears és un diari pel pùblic en general. Els comentaris d'en Guillamet que han esborrat eren un insult cap al col.lectiu anomenat xuetò i ho trob molt bé que el Diari de Balears hagi esborrat uns comentaris totalment racistes i xenòfobs cap a una gent que som tant mallorquins com ho puguin ésser els que qui continuament retreuen els llinatges d'unes persones per criticarl.los, Demostren una curtor que se mereix ésser esborrada d'un Diari com el Balesrs. Se pot criticar una persona pel seu pensament, però lo que no té cap raó d'ésser és retreure la seva condició de xuetò, quan se critiquen altres opinions mai se fa menció del seu llinatge, ni si són cristians vells, descendents de moros, de catalans o dels esclaus eslaus que varen ésser esclavitzats a Mallorca. Si he deixat d'escriure a aquest diari és pel sectarisme dels seus opinadors. No tenc cap necessitat d'haver de sofrir insults des de persones anónimes, el meu "ego" és molt feble i ara estic molt tranquil.la sense haver de patir pel pròxim que em dirà xuetona o m'insultarà perquè no pens com ell.
Valoració:3menosmas
Per Roger, fa mes de 14 anys
FORA VIA, FORA VIA!! AQUÍ ENS CENSURAU ELS COMENTARIS PERÒ EN SEGURA SE N'APROFITA PER INSULTAR DES DE LA SEVA WEB!
FORA VIA A AQUESTA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ!!
MORT A LA CENSURA!
MORT AL TRAÏDOR!
QUIN PAPAEROT QUE FAS MIQUEL SERRA!!


COMENTARIS MALENTRANYATS

Un desgraciat que es signa "Guillemet", o cosa semblant, ha abocat comentaris maliciosos en el "Diari de Balears". Ha escrit, el malanat, que "dos poblers s´han alegrat de la mort de Porcel i un d´ells és de dretes i xuetó". No ha escrit el meu nom, però tampoc feia molta falta.
Unes poques paraules per dir-li a aquest desgraciat, primer: que si té allò que els homes tenim enmig de les cames que escrigui coses com aquestes signant amb el seu nom i nombre de carnet d´identitat. Segon: el remet al meu article d´avui, divendres tres de juliol, a la meva secció s´Era, del periòdic "Ultima Hora". Aquest infame, que sembla saber tantes coses entorn de la meva persona, hauria de tenir present que Miquel Segura és Premi Baltasar Porcel de Periodisme 1986. Que l´escriptor ara descomparegut va parlar públicament i en diverses ocasions de la qualitat de la meva ploma. Que em va presentar 4 llibres al llarg de la nostra comuna amistat i que em feu l´honor de presentar-li -a Andratx, el seu "Macondo" especial i estimat, la que per a mi és la seva millor novel·la: "El cor del senglar".
No perdré ni un minut més contestant a aquest pobre errat de comptes. Només voldria deixar escrit que l´amic Miquel Serra hauria de fer alguna cosa per impedir que aquests tipus de comentaris racistes i malentranyats se li esmunyin a les planes de l´edició digital del "Diari de Balears". Ja n´és hora, Miquel, amic meu.
Tarbut Sefarad www.miquelsegura.com
Valoració:0menosmas
Per Anticensura, fa mes de 14 anys
Hòstia! La censura ha fet matx amb els comentaris. Ara ja veig que tenien raó.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente