algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

15 espelmetes per Joves de Mallorca per la Llengua

Ahir, l'organització Joves de Mallorca per la Llengua va complir 15 anys de vida. Avui aquella organització que nasqué com a plataforma d'entitats s'ha convertit en l'entitat juvenil més potent de les Balears. Com que hi tenim una implicació que depassa de molt l'estricta relació d'exmilitància i abasta la part més emocional, des d'aquí ens agradaria posar quinze espelmetes, com quinze fites (que van d'allò més personal a allò més públic), al pastís de celebració d'aquest aniversari.

1.- El tàndem amb en Pere:
Des de la prehistòria de l'organització vaig treballar de manera molt estreta amb l'excel·lent persona que és en Pere Muñoz, amb qui formàrem un tàndem creatiu i executiu realment molt productiu.

2
.- Relacions personals:
La suma de moltíssimes hores de feina i sobreviure a situacions extremes crea uns llaços molt profunds amb les persones amb les quals has compartit allò. A Joves de Mallorca per la Llengua nasqueren (i neixen encara) grans relacions. Jo li dec algunes novies.

3
.- Moviment de masses:
La dècada dels 1990 és el moment històric en què el moviment per la Llengua, la Cultura i el País passa a ser un moviment de masses a les Illes Balears. El primer senyal és el primer Correllengua, celebrat a Mallorca l'any 1995. Després vendrien les Diades per la Llengua de l'OCB, els Acampallengua...

4
.- Una gran porta d'entrada:
Joves per la Llengua és una gran porta oberta per a la militància. És una entitat potent, atractiva, ben organitzada i on resulta fàcil comprometre's. El seu discurs fresc, positiu i engrescador resulta seductor per als joves que estimen la nostra llengua.

5
.- Escola de polítics... i de ciutadans:
Joves per la Llengua ha estat i és una escola de compromís, de militància, de treball per una bona causa amb honestedat i responsabilitat. Una escola d'estima al país sense sectarismes ni il·luminacions. Per allà hi ha passat alguns dels alts càrrecs de les actuals institucions.

6
.- El "miracle" de l'Acampallengua de Binissalem:
Tota la gent que va participar en l'organització de l'Acampallengua de 2002 recordarà durant molts d'anys el miracle que s'hi produí. Va ploure a bots i barrals durant els dies previs, fins al punt que va ser impossible fer cap preparatiu. De fet tot, semblava recomanar que se suspengués. Es va optar per no suspendre la convocatòria. A la matinada del dissabte no tan sols va aturar de ploure, sinó que va fer un sol tan brillant que ho va eixugar tot en poques hores. Quan la portaveu de Joves per la Llengua va donar per conclosa la trobada començà una nova barrumbada.

7
.- La negociació:
Com a representant de l'entitat, un servidor va tractar amb tots els dirigents de tots els àmbits: institucions, partits, entitats, empreses..., coneixem el tarannà de tots ells. Avui és obligat recordar el poc convencional Joan Forcades, que descansi en Pau.

8
.- El nostre star sistem:
Joves de Mallorca per la Llengua ha tengut sempre una relació molt especial amb l'star sistem propi del nostre àmbit lingüístic. S'han retroalimentat en una relació simbiòtica que encara es manté.

9
.- Els nostres mitjans:
Joves per la Llengua ha tengut un bona relació amb els mitjans de comunicació en català. La reciprocitat ha estat fruitosa. Joves ha creat els propis mitjans: el butlletí, el mític programa de ràdio Rock'N'Llengua, diverses webs...

10
.- Un altre "miracle": en Pepo:
Les primeres passes d'en Pepo de Porreres després del greu accident de moto que patí varen ser portant la flama del Correllengua 2003 i amb el suport del seus amics. Tota una paràbola que ja vàrem contar en detall en un altre article fa anys.

11
.- Relleu permanent:
És un dels fets que més m'han impressionat ha estat la capacitat de regeneració i de relleu constant que ha aconseguit l'organització.

12
.- Abans de l'Aurora tot és més obscur:
Quan la pressió del règim Matista era més dura i semblava que el moviment per la Llengua, la Cultura i el País se'n ressentia... va arribar l'Acampallengua de Porreres, un dels més participatius i massius i que va servir per carregar piles.

13
.- Un espai integrador:
Avui formen l'organització al·lots i al·lotes amb llinatges d'origens ben diferents. El manifest del primer Correllengua ja deia que "els mallorquins del futur no vendran definits pel color de la seva pell ni pel seu lloc d'origen, sinó per la llengua que parlaran".

14
.- Continuïtat
Joves per la Llengua garanteix la continuïtat i el relleu en les organitzacions del moviment per la Llengua, la Cultura i el País.

15
.- (Desig secret)

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Caterina, fa mes de 14 anys
Ho hauries de provar, Inmi, perquè no és bo d'explicar ni d'entendre si mai no ho has viscut: resulta que hi ha gent que té ideals i llavors té una idea per promoure'ls i la comparteix, i que fa una feinada no solament sense cobrar ni un duro sinó que, a més, per exemple, es paguen l'abonament de l'acampallengua de la seva butxaca... No ho entens, a que no? Creus que la gent no fa res per res? Tu ets d'aquells que troben que un polític que no aprofita el càrrec per fer duros és un beneit, no? Quina llàstima, Inmi, no saps el que et perds...
Valoració:1menosmas
Per Inmi, fa mes de 14 anys
16.- Subvenciones
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente