algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
23°

A la manera dels Maulets!

A una finca de foravila, damunt d’un pedrís al costat de les cases (ep, en plural) hi havia un corn que la majorala feia sonar a punt de migdia per fer avinent, a missatges i bracers que feinejaven les tanques, que la taula era parada i el dinar a punt. M’abellia escoltar aquell so que, amb temps i esma, vaig arribar a fer meu. De la Charonia nodifera, el caragol marí més gran de la Mediterrània, s’explicaven històries populars que embadalien. El corn té poders màgics i és una eina d’encanteris i sortilegis. No debades, quan es posa a l’orella se senten les ones de la mar i el cant de les sirenes. Amb la màgia del seu so, el corn marca el pas dels carretons de les peixateres o, fins i tot, és el protagonista de qualque combat de glosadors.

- Vós qui sou un homo entès
i de llest passau la mida,
quin és l’animal que crida
quan té la carn consumida
i quan és viu no diu res?
- Jo no som tan innocent
com vós vos deveu pensar.
Aqueix animal se fa
devers el fons de la mar
i, si el voleu fer cridar,
pes cul li heu de dar vent
com si el volguéssiu inflar!

D’ençà del Neolític, els corns han estat utilitzats per emetre senyals de guerra, una pràctica que explica Joanot Martorell en el Tirant i que també apareix a les cròniques de la batalla d’Almansa, on "els Maulets feien sonar los corns", i a la repressió posterior (que no ha acabat del tot), quan "tot home que tinguera un corn a casa era sospitós d’haver sigut maulet i, per tant, esquarterat". L’any passat, a diferència de la recent baixada de calçons del nostre govern de pa amb fonteta, a València un grup de gent valenta va plantar cara als funcionaris i a la guàrdia civil que anaven a precintar el repetidor de TV3 de la Carrasqueta. Em va satisfer llegir que "Els manifestants, sota una intensa pluja, barraren el pas fent sonar corns a la manera dels Maulets."

Vaig reviure l’associació del corn amb la defensa dels nostres drets lingüístics, culturals i nacionals, arran d’un article de Llorenç Capellà, el qual, amb na Margalida germana, és la més digna vacuna de la premsa illenca contra la memòria mutilada a sang i a foc. El passat febrer, Capellà es referia a la commemoració d’un fet luctuós: el bombardeig l’any 1939 de l’estació de Xàtiva, que ocasionà 144 morts i més de 300 ferits. Aquella matança franquista de l’aviació alemanya me’n va evocar una altra d’anterior sobre la mateixa població. Tot va començar dia 25 d’abril de 1707, la més trista batalla, com bé diu la crònica: "Del dia que us esmente, guardeu-ne memòria i serveu-la als vostres néts, que si el mal ve d’Almansa i a tots alcança, en mal dia va nàixer qui ordenà cremar-nos la terra. Maledicció plena a ell i tots los seus fins que fineixi l’estirp!".

A partir d’aquell dia, començà la resistència. El 17 de juny de 1707 les tropes borbòniques calaren foc a Xàtiva i la batejaren com San Felipe, el nom del rei que el mes de novembre faria cremar Lleida i que, fins que l’any 1714 va caure Barcelona, calà foc a Terrassa, Manresa, Torelló, Sitges, Vilanova i tantes altres poblacions. De l’endemesa, en dóna fe el gentilici "socarrats" aplicat als ciutadans de Xàtiva. En justa rèplica, el retrat de Felip V del museu de l’Almodí roman castigat cap per avall mentre no reparin l’afronta i, arreu de terres catalanes, el nom popular de la latrina és can Felip, mentre a Mallorca, que va caure l’any 1715, per dir que algú és a l’excusat solem dir que "seu en el trono". Tot, en record de l’autor dels Decrets de Nova Planta, ben vigents en essència encara avui. Per combatre una llei de memòria històrica eixorca, covarda i restringida a la guerra dels Tres Anys, passa d’hora de fer sonar els corns, amb un bramul eixordador, a la manera dels maulets!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Riera, fa mes de 15 anys
Ja t'agradaria que Barcelona fos España, ni sumant tot lo millor d'España arribau a n'es talons de Barcelona, una ciutat increible!

Visca les olimpiades de Chicago 2016, això si que es una ciutat!
Valoració:2menosmas
Per maría rosa, fa mes de 15 anys
Yo no tengo muñecos y bebo champagne francés. Y me alegro de la final del Barcelona porque es un equipo que representa a España, que quede claro. Y ojalá que gane. El Barsa no es vuestro, el Barsa es de España, por mucho que os pese, pesados. Y saldrán más barcelonistas a las calles de Palma cuando gane la liga hablando castellano que no obristas culturales de éstos. Mirad si váis de culo.
Valoració:-6menosmas
Per PJM, fa mes de 15 anys
y yo que pensaba que lo de maulets se refería a una pandilla de porretas...
Valoració:12menosmas
Per A María Rosa y sus muñecos, fa mes de 15 anys
Tenies raó en el teu segon comentari. Ahir vespre, amb un jugador menys expulsat injustament, el Barça va esperar ficar el gol en el darrer minut. Tot com havíem previst per fer-te esbravar el xampany i arraconar els coets i les traques. El millor de tot encara ha de venir. M'agradarà pensar en els teus espasmes del baix ventre en veure com en Felip VI espera-ser li ha de lliurar el Príncipe de Asturias de los Deportes a Guardiola. El motiu no serà ni la Champions, ni la Lliga ni la copa de son pare. El motiu és el guster que ens fan passar jugant a futbol, el 6 a 2 i, sobretot, escoltar en Guardiola fent la roda de premsa a Madrid en català! El periodista que va protestar va ser insultat fins i tot pels seus col·legues mierdalenyos: "Vale más que te calles hoy".
María Rosa, no t'imagines com és de bona una copa de cava català ben fresqueta en aquests dies de primavera a la claror d'una bengala encesa amb el retrat de Felip V!
Valoració:4menosmas
Per Riera, fa mes de 15 anys
María Rosa noltros tenim pàtria i país pacífic, no com els espanyols que tot el que teniu es robat per la força de les armes.

Per cert mos veim a Roma dia 27 de maig (toma!)
Valoració:9menosmas
Per Pajarito, fa mes de 15 anys
Esto de los cuernos lo dice todo.
Valoració:-1menosmas
Per JAUME, fa mes de 15 anys
Un article magnífic, Tomeu, i terrorífic. Però la infàmia de Castella contra Aragó ve ja del rei Ferran el Catòlic (el traïdor, el venut) que entre altres putades va prohibir expressament Aragó de comerciar amb Amèrica sense passar per Castella. Una hipòtesi: si Aragó hagués pogut prescindir de Castella en el comerç amb Amèrica, ara allà parlarien català.
Valoració:9menosmas
Per Anti-tribus urbanes, fa mes de 15 anys
Bon article, exacte, a la manera dels maulets, però dels primers maulets que hi va haver, els del segle XVIII, aquells guerrillers i treballadors del que abans era la nostra pàtria catalana. I no a la manera dels maulets d'ara, del segle XXI, que per haver cremat una bandera espanyola, haver fet quatre pintades per suburbis de Ciutat, vestir a lo "punkarra" i prioritzar abans el socialisme que no pas la independència es pensen ser uns autèntics revolucionaris. Pena i peguera, això fan.
Valoració:5menosmas
Per El dit a les nafres, fa mes de 15 anys
Com així aquests articles que parlen de coses passades provoquen aquestes reaccions? Si preocupen tant deu ser per qualque cosa.
Valoració:10menosmas
Per Conxa, fa mes de 15 anys
Mara meva Maria Rosa t'has lluït, defensar el personatge que pegava foc a pobles sencers, per ventura ets una pirónama en potència? Sant Antoni Gloriós rei dels foguerons a Mallorca que són per disfrutar cantar i riure i no per fer mal, quins desberats hi ha que llegir, els espanyols no canviaran mai i mai se faran estimar ... és per demés, no tenen cura. Per ventura el problema dels mesetaris és que no tenen la mar i són eixuts de terra i cor i l'únic llenguatge que coneixen és el de la imposició per les armes i despreciar tot lo que desconeixen, mesquinets, en el fons fan molta pena ...
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente