nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 23°
27°

Indefensables? Patètic!

Basar una opinió només en la notícia del diari és de vegades perillós, perquè pot ser que allò que llegeixes no sigui exactament així o no sigui tot (cal acceptar que els periodistes no sempre reflecteixen bé allò que han sentit), però en aquest cas no tenc més font que la ressenya del diari (13/03/09) sobre les explicacions del director general d’IB3, Antoni Martorell, a la comissió parlamentària corresponent, sobre el perquè de les supressions de determinades emissions de TV3 a les Balears.

El Sr. Martorell digué textualment, segons el diari: "Es tracta únicament de defensar els nostres drets televisius". És aborronador: IB3, en lloc de servir com a eina d’informació i entreteniment en català amb l’objectiu d’empènyer la normalització de la nostra llengua (perquè si no ha de servir per a això no fa gens de falta; de televisions n’hi ha a balquena), no és més que una capelleta al servei d’uns interessos particulars de no sabem qui (o sí, però no ho diré...). Perquè ¿quins són els nostres drets televisius? Per a mi, els nostres (de tota la societat balear i catalana en general, no només dels qui s’han enganxat a IB3 com a ‘modus vivendi’) drets televisius són poder veure TOTA la producció en català, es faci on es faci i s’emeti quan s’emeti, sense limitacions.

Tota aquesta història dels drets no pareix més que una tàctica per a aprofundir en l’esquarterament de l’espai televisiu català, com ja han esquarterat el país en estats, comunitats autònomes i províncies diferents. Volen que prenguem clarament consciència, si ja no la teníem, que TV3 (i Canal 9, etc, encara que aquests tal com són ara poc es mereixen la nostra estima) és una televisió de fora, no és nostra, i que ens la deixen veure com una caritat, però que la poden anu·lar sempre que vulguin. I ho digué ben clar també el Sr. Martorell: "L’existència d’IB3 ara condiciona la resta del panorama audiovisual català

" Fixau-vos-hi: no cerquen consolidar un contrapès al panorama audiovisual espanyol (en castellà), sinó condicionar el panorama audiovisual català, el nostre, perquè la nostra comunitat natural és tota l’àrea catalana, no només les 4 illes. El Sr. Martorell (i el Govern que el va nomenar i ha firmat aquests acords penosos que ni tan sols ens garanteixen que amb la TDT puguem veure tots els canals en català) s’ha equivocat de rival, i en comptes de procurar guanyar audiència en català, mirant que totes les emissions en la nostra llengua arribin a tothom pertot i intentant fer una televisió balear de qualitat, posa traves a qui haurien de ser companys de viatge.

La ressenya del diari acabava dient que els arguments esgrimits per dos diputats, que s’ha de fomentar la difusió audiovisual en català i el coneixement mutu amb altres territoris de parla catalana, semblaven al Sr. Martorell "indefensables" des de Balears i des de directius de TV3. És a dir, procurar amb tots els mitjans que tenguem accés a tota la difusió televisiva en català i que, d’aquesta manera, també coneguem millor les altres comarques de la nostra nació, és indefensable! Doncs a mi, sincerament, més bé em pareix patètic que les nostres institucions, governades per partits que pretenen ser defensors de la nostra llengua, actuïn com ho fan, anteposant suposats interessos econòmics a l’interès general del país. Patètic, realment patètic.

I llastimós i penós és veure que ens quedam sense alternativa, que o ens menjam això o retornen els hereus directes del franquisme, que només frisen de reprendre la persecució desacomplexada contra la cultura i la llengua que ens ha fet ser qui som (o érem?). Tot plegat, misèria. I és que dels dallons dels uns poden penjar els altres.•

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tonina, fa mes de 13 anys
Totalment d'acord. És vergonyós que no ens deixin veure l'emisora que nosaltres triem . Tal vegada els "drets televisius" els autoritza a escollir per nosaltres ? Sempre ens quedarà l'opció de desconectar l'aparell.
Valoració:1menosmas
Per Contribuent, fa mes de 13 anys
Sr, Corbera, vostè fa molta estona que pixa fora de test... No volem pagar una televisió que només serveixi per normalitzar una llengua. No amb els nostres imposts! No!
Valoració:-3menosmas
Per paw, fa mes de 13 anys
aquest és un tema que m'encén...

ens venen la moto de la diversitat de canals, de la TDT, de no se qué més... i a l'hora de la veritat cada vegada podem triar menys!!!

em considero un amant de tot allò mallorquí i balear, i ho defenso per damunt de tot, però si la "nostra" televisió ha de ser imposada, amb aquest nivell de qualitat i donar la imatge que dona, prefereixo no tenir-ne...

Patètic, si, totalment d'acord amb el Sr. Corbera.
Valoració:3menosmas
Per decebut, fa mes de 13 anys
Efectivament, patètic, no hi puc donar passada, com si anasim sobrats de emisores catalanes, aquest Govern que tanta il.lusió en va fer quan es constitui no ha parat de donar-me disgust rere disgust.
Magnific article senyor Corbera, no afluixi.
Valoració:1menosmas
Per inmi, fa mes de 13 anys
Sr Corbara: según su artículo, todo lo que no sea IB3 como una herramienta para expandir el catalán por los paises catalanes no sirve de nada.
¿Cree ud que esa la función de una Tv autonómica que nos cuesta tanto dinero?
Valoració:-2menosmas
Per tv3volem, fa mes de 13 anys
Excel·lent article

Tan bon punt pugui, si no vos sap greu, el penjaré al meu blog...

tv3volem.blogspot.com
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente