cielo claro
  • Màx: 19.4°
  • Mín: 9.32°
19°

Musnok

La setmana passada opinàvem que era més que necessària una remoguda cultural a Mallorca, especialment en l’àmbit musical. Ens consta que ja hi ha gent (molt jove) que està posant fil a l’agulla. Avui ens agradaria il·lustrar algunes de les coses que dèiem dijous passat amb un exemple concret. El grup Musnok, que dissabte que ve, dia 21 de març, a partir de les vuit del vespre, a la sala Assaig, presenta en concert el seu primer disc. Els acompanyaran els Grollers de Sa Factoria i The Ugly Bitches. Musnok és un grup nascut a finals de l’any 2003, format per en Marcel Pich (veu i guitarra), en Lluís Cabot (guitarra), en Miquel Marquet (bateria) i n’Enric Hernaiz (baix). Són un grup que fan música poc convencional, gens comercial (el nom del grup surt de capgirar la paraula consum), que es podria ubicar dins l’estil anomenat hardcore. Ells el defineixen com a sobrassada hardcore. Musnok va ser el conjunt guanyador del V Concurs de Música Jove, organitzat per Joves de Mallorca per la Llengua.

Dels components de Musnok, n’hi ha que estudien i n’hi ha que treballen. Quan troben temps i poden fer coincidir les agendes es troben als locals d’assaig situats a la finca de Son Bibiloni per assajar. Els locals de Son Bibiloni són un espai utilitzat per molts de grups de música per a fer els seus assajos. És un espai brut, horrorós, infernal i laberíntic. Els grups hi assagen en unes condicions d’insalubritat per sota dels mínims sanitaris i de seguretat. Qualsevol dia d’aquest sentirem a dir que qualque jove músic hi ha deixat la pell enrampat. I després tots correrem a lamentar-ho. La comparació amb els equipaments moderns i en perfectes condicions amb què altres joves practiquen el seu hobby favorit a només uns metres, és a dir, amb els al·lots que entrenen i juguen a futbol a la ciutat esportiva de Son Bibiloni, és inevitable. I molt alliçonadora sobre quines són les nostres prioritats com a societat. Ep! i ja sabeu que un servidor no és gens sospitós de no conèixer i valorar la importància educativa de l’esport base.

Seguim amb Musnok. Els darrers dies de l’any passat varen presentar el seu primer treball discogràfic. Un disc autoeditat (amb llicència Creative Commons) i segons el seu títol, Autoconsumible. Autoeditat vol dir que els components del grup han pagat l’edició del disc i han tengut cura de tot el procés: preparació de lletres i músiques, enregistrament de les cançons, arranjaments, disseny de la coberta i del llibret… Han comptat, això sí, amb el suport de l’Obra Cultural Balear. I amb la col·laboració de Joan Tomàs Martínez, Matràs, Toni Marquet, Francesc Ribera, Titot (ex Brams, Mesclat, Aramateix) i Jaume Sastre i Pere Soler (Grollers de sa Factoria). Dissabte que ve, amb la presentació en concert del disc, es tanca el cercle i s’obre una temporada de concerts que els desitjam que sigui llarga, per bé que ens temem que, si depèn de les infraestructures de què disposam a Mallorca, no ho serà gaire.

Els grups com Musnok, avui en dia, només poden aspirar a "colar-se" a la programació de les revetles de qualque poble o a participar a concerts autoorganitzats o organitzats per associacions amb pressuposts tan baixos com els dels mateixos grups. Les possibilitats de sortir a actuar fora de Mallorca són encara més complicades. Només súper bandes, com Antònia Font, per exemple, amb molta trajectòria a la seva esquena, i encara després de molts anys, ho arriben a aconseguir.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.