Ja tenim poeta manacorí comandant a Barcelona durant tot l’any. En el temps de la Renaixença els poetes mallorquins feien matx al cap i casal. Un caramull varen ser anomenats Mestres en Gai Saber, alguns varen presidir l’Ateneu Barcelonès com l’oblidat Picó i Campamar i la majoria guanyaren els Jocs Florals, també anomenats Jocs de la Gaia Ciència, de Barcelona. Ara tornam a tenir un mallorquí guanyador, no sé si de flor natural, englantina o viola d’or i d’argent, crec que actualment ja no van d’aquests romanços. Em pareix que la cosa ha canviat una mica des de la Renaixença, ja no hi ha flors ni violes, però sí un bon cuixot.
Ho vaig poder comprovar a la presentació al Palau de la Virreina del llibre de poemes Llunari de Josep Lluís Aguiló, guanyador del Jocs Florals d’enguany. Mai no havia anat a cap presentació literària convidada per l’Ajuntament de Barcelona i he de reconèixer que la teca que hi donen és excel·lent, un cuixot de primera. Després de molts d’intents de traspassar la barricada de senyors i senyores que formen files davant la taula del tiberi, el vaig poder tastar. Els que per vici o per desfici acudim sovint a les presentacions literàries sabem per experiència que per arribar a un tros de coca hem de lluitar a colzades amb vertaders professionals de la teca gratuïta. No els critic en absolut, i manco ara en temps de crisi. És d’agrair arribar a ca teva ja sopat i begut i, a més a més, si és a expenses de l’Ajuntament. Qui no ho ha fet?
Una de les coses que se varen recalcar a les diverses intervencions de l’acte és la condició d’empresari de n’Aguiló. A Catalunya els sorprèn molt. La majoria de poetes i escriptors catalans provenen del món del periodisme o d’àmbits culturals relacionats amb la literatura i els ve de nou aquest fet. Jo no hi havia caigut, però a Mallorca tenim vertaders exemples d’empresaris que han sabut conjugar perfectament els números amb les lletres (no els confonguem amb els empresaris experts en lletres bancàries). Basta recordar Miquel Àngel Riera, Lluís Maicas i el mateix Josep Lluís. He llegit Llunari d’una tirada i ni em passa pel cap fer una crítica literària d’aquest llibre de poemes. Sempre he dit que som una negada per a la poesia i només puc dir el que m’arriba al cor.
No tenc prou criteri ni tampoc prou atreviment per poder pontificar sobre si una obra és bona o no, això ho deix per als botxins professionals que interpreten el paper de déus i perdonen o sentencien, segons el seu parer o interessos, els qui tenen l’atreviment de despullar-se en públic amb el perill de ser lapidats. Un dels poemes que m’ha arribat al cor és el de Les normes de la mar. He tornat a olorar, des de el meu exili barceloní, totes les olors i aromes que la mar de Mallorca ha gravat per a sempre més a la meva ànima i a la meva memòria.
He seguit la trajectòria d’en Josep Lluís arran del seu poemari Monstres. Em va sobtar la referència a na Maria Enganxa que recuperava un personatge de la nostra infància. Abans que ell, jo ja havia escrit damunt la trista sirena d’aigua dolça, però gràcies a en Josep Lluís vaig descobrir que anava molt errada creient que només era una figura urbana pròpia de les fantasies dels habitants del barri del Segell de Palma. Desconeixia que també es conegués a la Part Forana.
En Josep Lluís la cataloga com a monstre. Jo, des de la perspectiva d’adulta som més pietosa amb aquest trist personatge i don un altre caire a la seva sinistra presència dins ombrívols pous i a la caça d’infants petits poc prudents. M’estim més recrear na Maria Enganxa com una dona d’aigua, castigada per no sé quins pecats, a no habitar dins gorgs d’aigües fredes i transparents entre verds de muntanyes, condemnada per sempre més a viure entre aigües estantisses i sense que cap ésser viu li fes companyia.
Per ventura la mesquina no volia fer mal a ningú i si veia guaitar un infant a la finestra, que pegava al montpeller amb pou urbà com era el nostre cas, o a la cisterna dels records de Josep Lluís, no tenia cap intenció de fer-li mal, només cercava un contacte humà. Deixant de banda el maleït ganxo que servia per fer-nos por i que ningú mai no ha vist, vull incorporar na Maria Enganxa als records dolços de la meva infància i sentir una gran compassió per aquella pobra dona d’aigua presonera dins límits estrets i obscurs. Com a única música l’aspre renou d’un poal de ferro que trencava els seus somnis d’espais infinits. Però, com sempre, m’he enfilat per les bardisses, ja que només volia parlar de la presentació del llibre Llunari i del bon cuixot que se serví després dels parlaments i m’he embolicat de mala manera. No tenc remei...
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Benvolguda Conxa, el qui no ha tengut mai ulls per veure el ganxo de na Maira Enganxa, mai pot saber qui és de veritat. Jo le vist moltes vegades, un ganxo llarg, ben llarg..... i he sentit poaletjar el poal i xinglotejar na Maria Enganxa....
Estimada, sí que era d'en Lautrec. Un beso. fins dia 22 si no mes veim abans i meam si mos toca
Som a Barcelona, al carrer de la Canuda. Acabem de sortir de l'Ateneu Barceloní... "Perdoni, de l'Ateneu Barcelonès. "Perdoni, de l'Ateneu Barceloní. Els castellans diuen barcelonès. Jo dic barceloní, per les mateixes raons que dic empordanès i no dic empordaní. "M'ha convençut. Segueixi... • Eugeni Xammar, «L'hivern a Catalunya» (Catalunya-Buenos Aires, gener 1940), reproduït a Periodisme (Barcelona: Quaderns Crema, 1989) http://www.rodamots.com/mot_cerca_resultat.asp?nm=2177
o, que como secretaria/empresaria me parto el coco para felicitar con algo más que con un simple Bon Nadal, imagino la facilidad del premiado para salir más que airoso por estas fechas. Vaya desde aquí mi enhorabuena, y no por el libro premiado, que no he leído aún, sino por la admiración que he sentido hacia su persona al conocer su doble condición de poeta y empresario, por esa sensibilidad necesaria para escribir, en medio de tantos "codazos" que como para llegar al jamón la cronista, debemos también sortear los empresarios.
És molt lícit sopar a costa de l'Ajuntament, de fet hauria de ser una obligació per als que van a aquests actes. Sigui com sigui, Llunari és un gran llibre de poesia, per ventura el gran llibre de poesia del 2008 escrit per un autor de les Illes. Un guanyador justíssim. Llegiu el poema "Contraban" i flipareu. Aguiló, Vadell, Jaume Pons i Sebastià Bennassar, els millors poetes actuals a les Illes, cadascú amb el seu estil, però tots boníssims.