cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

La república imprescindible

Si fa un parell de setmanes eren les declaracions publicades en un llibre de la seva esposa, ara és el que ell cobra. El rei. Tot plegat fa insostenible, insuportable, intolerable i incomprensible la monarquia. Els monàrquics, en ocasió de les vergonyoses declaracions de la dona del cap de l’Estat, argüien que el rei s’havia enfadat fort ferm amb ella, com una manera de salvar institucionalment la cara.

Doncs que s’enfadi amb el govern nacional enguany que ha previst un pressupost per a la Casa del Rei que és una vergonya. Perquè en un moment de crisi econòmica com el que està patint la majoria dels ciudatans del país, ell ha de cobrar no només la generosa assignació "normal" que són quasi 9 milions d’euros –i és diu aviat—, sinó que, a més, ha de rebre un suplement de 3,3 milions per reformes de ca seva? Això és comprensible?...

A Espanya anam cap els tres milions d’aturats, la majoria de la gent que té feina està amb l’ai al cor i no consumeix de lo poruga que ha tornat amb el desastre econòmic que se’ns ve a sobre, per a l’any que ve ningú no s’atreveix a imaginar quants d’aturats pot arribar a haver-hi –fàcilment poden ser 4 milions a final d’any–, els ofegats pels crèdits hipotecaris que no poden fer front al pagament mensual creix exponencialment, empreses de tot tipus –no només constructores i immobiliàries, sinó també d’altres, com del calçat, com hem conegut a Mallorca la setmana passada– estan tancant o passant serioses dificultats... i, en fi, tothom s’estreny el cinturó.

Tothom manco el rei i família. Ell té per l’any que ve 3,3 milions d’euros d’extra per reformar ca seva. Més d’una tercera part de plus sobre allò que cobra anualment. Això no és dilapidar doblers públics sense cap tipus de control, només, sinó riure’s de la gent. La qual no està precisament amb ganes de rialles, vist el que li cau a sobre, i el que li caurà. Als pressupostos generals del 2009 la partida destinada "al sosteniment de sa família i Casa" del rei ascendeix a 8,9 milions. Els quals, com és inveterat consum, els usa ell com li ve de gust i gana sense donar comptes a ningú ni a cap institució. Això és insòlit en el món democràtic. Però més o manco ja ens hi havíem acostumat. Masoquistes que som. Tanmateix no li basta.

No. L’any que ve disposarà –pagant-ho Patrimoni Nacional, departament que en última instància és responsabilitat de la Vicepresidència del Govern, al front de la qual hi ha María Teresa Fernández de la Vega– de 3,3 milions més per a inversions en diverses reformes al conjunt del palau de la Zarzuela. Algunes poden ser explicables per raons de seguretat –com l’accés– però que hi hagi 1,5 milions per ignotes reformes al palau ja no ho és tant, i que 163.000 es destinin a la reforma de la piscina exterior –naturalment en deu tenir d’altres interiors– és com un insult: quin tipus de piscina deu ser que una reforma costi aquesta animalada de doblers? No s’aturen aquí els desbarats: per millores ornamentals al jardí s’hi destinen 30.500 euros.

Tant de bo aquests irresponsables dispendis sumptuaris, més propis d’un monarca autocràtic àrab que no d’un rei d’un país democràtic, facin veure a més gent com és d’inconvenient mantenir una institució unipersonal que avui en dia no serveix de res i que ens costa doblers públics a poalades. I no es tracta –seria fer demagògia massa fàcil– que aquests doblers es poguessin utilitzar per altres coses –al cap i a la fi dins dels pressupostos generals no són tampoc una gran cosa–, sinó per una qüestió de decència en l’ús públic dels doblers de tots.

Perquè per molt que costàs una prefectura de la república, tot, fins al darrer cèntim, estaria fiscalitzat pels òrgans competents i, sens dubte, de cap manera al president se li ocorreria, en plena crisi econòmica que assota tot el país, gastar-se un plus de més d’una tercera part de l’assignació ordinària per a la institució en reformes del palau que fos la seva residència temporal. En fi: la república, de cada dia més imprescindible.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Moncaira, fa mes de 15 anys
Buids i nous cartes que no lliguen. Un president de republica . per molt neutral vulgui ser durant el seu mandat - serà sempre home de partit. El Rei o més ben dit la Corona NO.
Pel que fa al llibre de la Pilar Urbano i a les paraules que s'atribueixen
a l'esposa del cap de l'Estat bona l'hauria fet Donya Sofia si per exemple hauria trobat bé els matrimonis entre gent d'un mateix sexe.
Pel meu gust personal la monarquia a l'estat espanyol hauria d'evolucionar cap a una monarquia federal. Monarquies federals també existeixen. Exemple actual Bèlgica. Clar que allà tampoc tot és perfecte però si acàs la culpa no és del Rei dels belgues ( nom oficial del monarca) i de la familia reial aquella.
Valoració:0menosmas
Per FRAULES, fa mes de 15 anys
VISCA LA III REPUBLICA
Valoració:-3menosmas
Per Tanmateix, fa mes de 15 anys
Crec que el problema, més que monarquia o república, és més de grau d'autogovern. El cap i a la fi, el cap d'estat sol tenir molt poc marge de decisió. Una altra cosa és el que ens costa el seu manteniment.
Potser un estat federal seria una bona solució (encara que no conec cap "monarquia federal"). S'hauria de reflexionar seriosament, i no de forma impulsiva, si uns Països Catalans Independents resoldrien tots els "problemes", a part dels merament culturals. Sinó, com és que a Catalunya els més independentistes (ERC) no sembla que tenguin massa pressa per obtenir la independència? Qualcú ha pensat com encaixaríem a Europa? O és que qualcú pensa que podríem quedar al marge de lo que avui en dia representa Europa?
Alerta en fer apostes sense pensar en el futur! (això és lo que fan la majoria de polítics, que no miren més allà de la seva legislatura)
Valoració:2menosmas
Per Dalmau, fa mes de 15 anys
La monarquia parlementària és el pitjor sistema de govern? Vaja, jo m'estim més tenir un cap d'estat idiota com el rei, que no una dictadura comunista com tenen a Cuba, Xina.......O una dictadura militar....... Sincerament, sí vull una República, però una República Catalana Independent. No un altre sistema de domini espanyol. Es veu que aquí hi ha molts anti-catalans espanyolistes.
Valoració:2menosmas
Per Vicenç Llorens, fa mes de 15 anys
a força de fer ses coses malamnt durant molts d'anys s'ha aceptat com a
bo es pitjor de tots els sistemes de govern. Es fa necessari obrir es ulls.
A ruix sa Monarquía
Valoració:-4menosmas
Per Dalmau, fa mes de 15 anys
Parlam de Països Catalans, lliures de genteta forastera com tjm. RAUSS!!!
Valoració:-13menosmas
Per TJM, fa mes de 15 anys
Miguel, parece que todas esas "perlas" hablan de cataluña, no de mallorca o las baleares...
Valoració:-12menosmas
Per Tomeu, fa mes de 15 anys
Potser fa un parell de segles erem catalans. I fa un parell mes erem moros. Però ara ni una cosa ni s'altra. Aquí no som mallorquins i ja està.

En quant a lo dels 9 milions d'euros per a la casa reial. Seran per a la casa reial. Això inclourà el sou de molta de gent i la conservació del patrimoni de l'estat que disfruten.

Me la suen tots aques putes republicans catalanistes seguidors d'ERC. Barco de rejilla per a ells també. Que s'en vagin a la península.
Valoració:-53menosmas
Per Joan Serra, fa mes de 15 anys
"Antes una españa roja que rota". La mítica frase del pensament espanyol. De que ens defensarà la III República als no castellans? DE RES!!! Perquè un poble pugui seguir endavant com a identitat pròpia ha de tenir un ESTAT PROPI. I l'estat espanyol, tant amb república,com amb dicadura, com amb monarquia parlementària, ens seguiràn donant pel sac fins que ens hagin liquidat com a Nació.
Valoració:-3menosmas
Per Alba de Mallorca, fa mes de 15 anys
Amic MIquel:té recorderé que tant Catalunya com a Euskadi en els dies de la Guerra Civil,malgrat el pensament espanyolista dels dos presidents,feren costat a la República com ara mateix els principals corrents Nacionalistes-Independentistes fàn costat dins ambit dels seus països a les mateixes idees que a l'época defensaren.Sino,només cal fixarse amb qui s'estimen més pactar a l'hora de defensar les seves idees i projectes devant l'ultranacionalisme espanyoliste.
Sí reconaixeré que qualsevol govern espanyol s'en aprofitarà de tots nosaltres.
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente