algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 10.65°
10°

Biblioteques ràncies i amb Wi-Fi

El Consell de Mallorca va presentar un programa per modernitzar les biblioteques de l’illa (per a posar-hi Wi-Fi). Des de ben jove que he fet ús gairebé abusiu d’aquests espais públics: la meva vocació lectora era insostenible des del punt de vista econòmic (hauria arruïnat els Rothschild), per això, durant la meva vida (encara avui, ai) m’he de servir dels llibres de tots.

Sempre tinc dos o tres llibres en préstec. La meva llarga experiència amb les biblioteques mallorquines, però, té alguna cosa de sòrdidament lamentable. La nota característica d’aquesta relació es basa en l’amargor de voler llegir alguns títols i descobrir com aquests no estan disponibles, o que algunes grans obres estaven malmeses en algun dipòsit humit i apartat. O desitjar llegir algun volum que algú es va emportar i que no va tornar mai més, sense que hi hagi pressupost per adquirir-la de nou.

 A més, el servei de novetats era absolutament demencial: quan hi havia traducció catalana disponible d’un llibre estranger, moltes vegades tan sols arribava la versió castellana. Biblioteques amb escassa imaginació, sense pressupost per a renovar-se. Semblaven proveïdes per un fadristern devot de Pérez Reverte: best-sellers vampirescs, esoterisme imbècil, manuals de filosofia per als que pateixen ardor d’estómac, autors locals en edicions pagades per un alcalde tristament prologuista… Quan per fi arribava una primícia que s’anunciava a la premsa, podia ser haver passat tot un any. Dels grans autors contemporanis, dels quals algú pot desitjar llegir-ne totes les obres, tan sols en tenien algunes de menors.

Els clàssics en traduccions desfasades, etc… Provincianisme i inèrcia: mediocritat a cabassos. Les biblioteques són un reflex bastant fidel de l’esperit d’un país. Aquest estiu, mentre girava pels pobles i ciutats de Nova Anglaterra, quan veia el rètol "Public Library" m’hi adreçava tot d’una, amb la intenció de comprovar, a través del prisma d’aquells espais civils, com es perfilava el caràcter d’Amèrica. La cabalosa provisió de llibres, l’activitat de préstec constant, el perfil de lectors que hi entraven i en sortien, tot encomanava una sensació de cultura viva. Fins i tot hi havia un espai reservat per a fer intercanvi gratuït de llibres. A Barcelona la impressió és equiparable, sent la Xarxa de Biblioteques una de les obres més vigoroses de la Diputació. Ja és ben hora que comencem a assemblar-nos a un país civilitzat, educat en la lectura i en la convicció en el seu poder regenerador.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Juana, fa mes de 15 anys
A moltes biblioteques mallorquines hi ha més llibres de Pérez Reverte que de Baltasar Porcel. En Comes, que no és sant de la meva devoció, tot i que reconec que sap explicar-se, té raó. Mireu els catàlegs de les biblioteques!
Valoració:-4menosmas
Per Jaume, fa mes de 15 anys
Hi ha catedràtics de la UIB que encara no han tornat llibres a la biblioteca de la UB on estudiaren. En el seu dia posaren excuses tan peregrines com que en aixecar-se per anar al vàter i tornar al seu lloc de lectura, el llibre en qüestió havia desaparegut.
Valoració:2menosmas
Per Pol, fa mes de 15 anys
Doncs la meva experiència està més en la línia del senyor Comes que no en el relat que escriu el senyor Sales. Més aviat els catàlegs de les biblioteques públiques són discrets i pobres
Valoració:6menosmas
Per Bartomeu Salas, fa mes de 15 anys
Amb tant de viatge per Nova Anglaterra i Barcelona, potser Melcior Comes no ha tengut temps de comprovar la situació real de les biblioteques de Mallorca i ha citat de memòria.
L'article, pedant i prescindible, crec que no fa un retrat real, sinó esperpèntic. I sí, potser és conseqüència d'una vertadera mala experiència, però això no disculpa que per bastir articles seriosos es un escriptor es documenti si, certament, les biblioteques de Mallorca són tan ineptes com explica.
I finalment, mal anam si encara som provincians... Aquesta mentalitat no ens farà progressar gens ni mica.
Valoració:0menosmas
Per Quico, fa mes de 15 anys
Les bilblioteques necessiten millorar ostensiblement.´Sr. Comes, vostè és qui té en prèstec els millors llibres
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente