algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

L'acció urbanística d'Armengol

Està molt bé que el Consell hagi demanat la demolició d'onze edificis de Montport (Port d'Andratx), un dels més vergonyosos capítols de l'escàndol Hidalgo. Però aquesta plausible iniciativa, efectuada sobre una urbanització ara paralitzada i denunciada en l'anterior legislatura mentre continua la investigació judicial, es fa sobre una qüestió arxisabuda i denunciada quan governava UM. No ha de servir de cortina de fum per fer veure que el Consell, ara presidit per la socialista Francina Armengol, fa coses en matèria de disciplina urbanística. No. La tasca fonamental d'Armengol i de la seva consellera territorial, Maria Lluïsa Dubon, és destapar les impunitats dels darrers quatre anys que s'han escapolit de l'acció de la llei. Montport és molt important, però allà, ara mateix, Armengol pega lanzadas al moro muerto i, de passada, hi treu el benefici polític de fer veure que fa coses.

Però cal recordar a Armengol i a Dubon que de moment res no han aconseguit en contra del xaleterisme il·legal en rústic ni contra els excessos constructius en alguns pobles de Mallorca en els darrers quatre anys i que encara no s'han denunciat. I això que avui en dia es disposa d'elements de gran utilitat com les fotografies aèries i les imatges via satèl·lit com a suport per detectar les il·legalitats.

Fa la impressió que no hi ha gaire ganes de detectar cases actualment impunes. És cert que, arran del cas Hidalgo, a molts indrets de l'Illa es fa una bondassa. Basti com a botó de mostra Selva, que té trenta cases il·legals denunciades davant el fiscal i des d'aleshores el batle ha tornat un Sant Josep. Però és l'hora de l'acció. És ara quan s'ha de fer la radiografia de la xaleterada rústica il·legal edificada els darrers quatre anys arreu de Mallorca. Si no es du a terme, aquestes cases es consolidaran i el cas Hidalgo passarà a formar part del passat quan es vegi que no es fan més actuacions, amb Montport o sense Montport. I, a poc a poc, tornarà el caseterisme espuri i en espais protegits, a més de l'excessiu consum d'urbanitzables a segons quins pobles que faran inevitable la seva ampliació en el futur. Dubon té l'oportunitat de lluir-se. I, sobretot, el Consell no ha de caure en la fal·làcia, o en la trampa, de dir que només actua quan es produeixen denúncies de particulars. Aquesta actitud provoca inseguretat jurídica. Als pobles petits o mitjans molt pocs ciutadans (o ningú) s'atreviran a denunciar un veí o el batle. I aquest silenci, comprensible perquè ningú no vol problemes a la porta de ca seva, el poden pagar caríssim les generacions futures. Correspon a Armengol i a Dubon demostrar que no són dos cossiols. Està molt bé la medalla que es posen amb l'arxidenunciat Montport, però és als termes municipals de la impunitat i de les xarxes de vot captiu al voltant de l'urbanisme espuri on Armengol i Dubon han de demostrar la seva vàlua.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.