cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

La croada conservadora

El vaticanisme espanyol no posa l'altra galta. Això queda per als altres. Que ells amb les coses de menjar no hi juguen. La croada contra Zapatero és de les més intenses que la jerarquia de l'Església catòlica ha decretat mai a Espanya. Es tracta d'acabar amb ell com sigui. I les ordres vénen de tan amunt com és possible, no debades ni el vaticanisme català s'ha desmarcat. El qual habitualment sol voler fer veure que l'integrisme és cosa «d'Espanya», com si ells no fossin espanyols. Aquesta vegada no. Com un sol home, tota la jerarquia vaticanista està en peu de guerra contra el roig Zapatero. Que les enquestes donen esperances de miracle, així que tota ajuda a la croada conservadora benvinguda serà.

I vés a saber què passa perquè en efecte la primera onada de sondejos publicats el passat cap de setmana per part de mitjans de comunicació nacionals mostra una diferència entre PSOE i PP molt curta. Uns tres punts que, segons com vagi la campanya, pot donar la sorpresa. Molt poca distància com perquè Zapatero es confiï. Si hem de fer cas de les enquestes, la participació no serà tan alta com la de 2004. D'aquí que els socialistes intentin animar el vot més esquerrà i el progressista en general cap a ells. El famós vot útil. Per a l'animació del qual la croada del vaticanisme els va que ni regalat. Tanmateix mai no hi ha seguretat en res, davant d'una campanya, i és evident que ningú no s'esperava que a aquestes alçades hi hagués tan poca distància entre PSOE i PP -sempre, cal insistir, segons els sondejos-. Hem arribat a l'hora de la veritat amb els dos grans partits gairebé empatats en intenció de vot i qualsevol cosa pot passar. I més incertesa insuflen les darreres dades de l'atur, dolentes com feia anys que no se veien. L'estratègia del PP pareix haver-li sortit bé. Ha solidificat el seu votant -una enquesta de La Vanguardia li donava una fidelitat de vot de devers el 92%, per poc més del 80% cap el PSOE- i se la juga que la participació sigui baixa. Justament allò que els sondejos del cap de setmana passat pareixen indicar que podria passar. Que la gent no està molt animada a votar. Quina gent? Si tenim en compte que la fidelitat de vot cap al PP és tan alta, és obvi que l'abstencionisme ha de ser d'esquerra i, per tant, el partit majoritari en aquest espai és aquell que teòricament l'ha de patir més: el PSOE. És l'aposta i l'esperança del PP. Que finalment l'abstenció sigui molt més alta que fa quatre anys i li permeti girar la truita. No és fàcil, però a la vista de les enquestes comentades -de mitjans tan diferents com El País i ABC- comença a ser una opció factible.

Si al conjunt del país efectivament la participació minvàs molt, a Balears és segur que també passaria igual. Com que va ser del 70%, una caiguda d'uns 5 punts o una mica més permetria que l'exèrcit conservador comandat per Rosa Estaràs donàs quelcom més que una sorpresa. Per primer cop s'obre la porta al vertader miracle que seria que el PP obtengués 5 escons. Seria el cas que l'abstenció fos alta, afectàs bàsicament al PSOE i que tant Unitat per les Illes com la coalició EU-Verds mantenguessin els seus millors resultats històrics -per una banda: la suma de PSM-UM; i per l'altra la d'EU-Verds-, així com que el PP consolidàs un resultat en nombre absolut superior als 200.000 sufragis que està segur que tendrà. Tot plegat conduiria a un escenari que pareixia del tot impossible fa no res, i que ara les enquestes si més no obren la porta que pugui ser real. Que la distància entre PP i PSOE -un 6% el 2004- s'eixamplàs prou -8 o 10 punts més- com perquè els conservadors s'enduguessin un altre escó a costa dels socialistes. És un escenari difícil, però pareix obrir-se potencialment. Les conseqüències no serien només les evidents, sinó que també significaria un enfortiment insospitat del PP per als pròxims tres anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.