cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Del Correllengua a la gran Diada del 5 de maig

Des del passat 17 d'abril, la flama de la Llengua corre de mà en mà per tots els racons de Mallorca recollint adhesions de milers de persones i deixant un rastre de compromís amb la nostra llengua i de participació ciutadana. Dos valors absolutament positius. Ara mateix, les torxes del Correllengua, les corresponents a les columnes Pere Capellà, Maria Antònia Salvà i Marian Aguiló, han passat ja per desenes de milers de mans, i avui i demà la xifra es doblarà, ja que encara resten 25 poblacions i altres tants centres educatius per participar-hi. Milers de persones més hi participaran a través de la columna virtual Joan Mascaró i Fornés (www.correllengua.cat).

El Correllengua és una activitat organitzada per Joves de Mallorca per la Llengua, que amb aquesta, arriba a la seva cinquena edició. Aquests darrers quatre anys, des del retorn de Jaume Matas al Govern, Joves de Mallorca per la Llengua ha estat víctima de la discriminació i el xantatge institucional. No han rebut cap ajuda per part del Govern de Matas, malgrat ser l'entitat juvenil que té més poder de convocatòria. Ja denunciàrem, al seu moment, que l'encara director general de Política Lingüística, Miquel Melià Caules, va fer saber als representants de l'entitat juvenil que mentre fossin crítics amb el Govern, no rebrien cap tipus d'ajut. No gaire dies després, l'incontinent i inconvenient director general, venia a dir el mateix en una entrevista radiofònica.

Malgrat el boicot governamental i els retrocessos en matèria de política lingüística, és just reconèixer que Joves de Mallorca per la Llengua ha mantingut ben encesa i ben potent la flama de la reivindicació lingüística. Fins i tot en els moments més foscos, a mitjans legislatura, quan semblava que molts referents s'enfonsaven i els sectors més propers a la reivindicació de la dignitat nacional estaven empantanats en lluites intestines, els Joves de Mallorca per la Llengua organitzaven l'Acampallengua de Porreres amb la participació de 18.000 joves, que serví d'esperó per aquells que pensaven que tot estava perdut i que havien caigut en el fatalisme del «no hi ha res a fer». Després vendria l'exitós Acampallengua d'Esporles i ara el Correllengua 2007.

Un Correllengua que, com la campanya SUS Mallorca, després de recórrer tot Mallorca conclourà el proper dissabte 5 de maig amb la gran Diada per la Llengua i l'Autogovern que tendrà lloc a la plaça Major de Palma a partir de les 18 hores. Una Diada que tendrà el component reivindicatiu obvi i necessari, però que també tendrà diversos ingredients que la fan especial. Única. A la Diada hi haurà una desfilada de tota la xarxa territorial en favor de la Llengua, la Cultura i el País, on gent venguda de tots els municipis de Mallorca faran pinya i mostraran la força dels que estimam Mallorca. Hi haurà animació infantil amb Cucorba, una gran ballada popular amb Música Nostra, actuació castellera, un collage de les Escoles Mallorquines, i diverses performances i actuacions més. Però el repte de la gran Diada per la Llengua d'enguany és el de constituir, amb tota la gent que véngui a la plaça Major, un gran mosaic com el que férem l'any 1996, encara que amb un altre lema. Al cap i a la fi, a la gran Diada el més important, com en el dia a dia de la llengua, és la gent. Ens veim, idò, dissabte que ve a la plaça Major de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.