cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

L'enterrament de l'ecotaxa

Pel que ha publicat la premsa al respecte, sembla que en Francesc Antich dóna per morta i enterrada l'ecotaxa i que no té cap intenció de ressuscitar-la si torna al poder. Malgrat que l'endemà mateix en Celestí Alomar en discrepàs públicament, fa la impressió que els socialistes, o almanco alguns dels més significats, pensen que l'estratègia per recuperar el Govern passa per acostar-se a l'empresariat hoteler, anc que això impliqui assumir que es varen equivocar amb l'impost d'estades turístiques.

Idò a mi em sembla que és ara que s'equivoquen! És ver que l'ecotaxa, tal com estava plantejada, queia en unes quantes errades que caldria no tornar a repetir, però era una bona idea i mentre va durar va aconseguir transferir una petita part dels beneficis del turisme al conjunt de la societat.

És clar que, si se'n presentàs l'oportunitat de reimplantar-la s'hauria d'intentar fer-ho millor, però no és lògic que els qui en foren els principals artífexs ara se'n desdiguin, ja que aquesta actitud només aconsegueix enviar un missatge negatiu a la ciutadania respecte al que fou una de les millors iniciatives de la legislatura anterior.

El que caldria que fessin entendre als hotelers és que si l'ecotaxa es va acabar cobrant als seus establiments va ser per mor de la manca de col·laboració del Govern central, que en aquells moments era en mans del Partit Popular. L'ideal hagués estat que l'impost s'hagués cobrat als ports i aeroports, com un petit recàrrec sobre els preus dels bitllets que hauria passat gairebé desapercebut, com sol passar amb les taxes aeroportuàries que ens cobren cada pic que agafam un avió. D'aquesta manera hauria hagut de pagar tothom, tant els turistes que s'allotgen als hotels, com els que habiten una segona residència, passant, naturalment, pels que s'aprofiten de l'oferta il·legal. Però això no va ser possible per mor l'oposició d'AENA, l'empresa pública que gestiona els aeroports i que és controlada en cada moment pel govern de torn, que es va negar a fer els cobraments. Aquesta situació sembla que no s'hauria de repetir amb un govern socialista a Madrid, però vés a saber.

El segon problema de l'ecotaxa és que no tenia cap vocació d'incidir en la regulació de l'estacionalitat. És evident que si hom hagués volgut s'hauria pogut posar una quota més petita a la temporada baixa i una de més grossa a la temporada alta. Amb correccions d'aquest tipus el retorn de l'ecotaxa hauria de ser plausible i crec que seria, també, desitjable. La implantació de la targeta verda no ha servit per generar cap tipus de transferència entre el sector turístic i la resta de la societat, cosa que sí va fer l'ecotaxa, un impost que, cal recordar, comptava amb l'aprovació de la majoria dels ciutadans de les Illes Balears, tal com varen mostrar totes les enquestes que es varen fer sobre aquest tema en aquella època.

Jaume Lladó, professor

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.