nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Desobediència i restriccions

El Govern balear, darrerament (o sempre?), en lloc de donar llum, dóna fum i aquesta vegada de debò, això del fum, perquè ja van dues vegades en menys d'un mes que afirmen que desobeiran les lleis que s'aproven a Madrid; abans la Llei Orgànica de l'Educació (LOE) i ara la Llei de mesures per restringir les possibilitats de fumar en locals públics. No cal dir que les nostres autoritats són un bon exemple per a la ciutadania i que tanta desobediència calarà en la societat. Després se n'aniran a cercar na Maria per la cuina per trobar les raons del fracàs escolar, però ara aquesta no és la qüestió. Si fomenten la desobediència civil, ells sabran perquè ho fan, o perquè els agrada navegar fora de la llei, o perquè obeeixen cegament ordres superiors.

Crec que una de les qüestions de la controvèrsia és que en el Congrés han aprovat una Llei que mana que els establiments públics (bars, restaurants, etc.) de menys de cent metres han d'optar per escollir si deixaran fumar o no. És a dir, s'han de convertir en locals on s'admeti que fumin o hi quedi totalment prohibit. En canvi la Llei feta al Parlament de les Illes Balears, deixa que a tots els locals, inclosos els de menys de cent metres, reservin zones de fumadors i de no fumadors. I diuen que volen mantenir aquesta Llei, perquè és més restrictiva, però no diuen més restrictiva per a qui, volen fer suposar que es refereixen als fumadors, i jo pens que és totalment restrictiva, però per als no fumadors. Posarem un exemple i ens referirem a locals petits, d'aquests de menys de cent metres. Un bar de Palma disposa de 12 taules per als clients i n'ha reservades quatre per a no fumadors i set per a fumadors. I això és la postura que defensa el Govern de les Illes Balears, en canvi en el Congrés han decidit que les 11 taules han de ser de fumadors o de no fumadors, i punt.

Crec que en lloc de fer una consulta jurídica, s'ha de fer una consulta a la ciència més elemental. El fum del tabac de les zones de fumadors no queda encastat en el sòtil, sinó que s'estén per tot el bar, i per tant, sempre que hi hagi zones de fumadors, tothom fumarà, això és així de senzill. Només si es fan sales diferents dins un mateix local, sense que estiguin en contacte una amb l'altra, que tenguin ventilació i sortides pròpies s'aconseguirà que els no fumadors hagin de fumar per força i sofrir les mateixes malalties que provoquen els fumadors quan fumen. Que una Llei és més restrictiva que l'altra? M'és ben igual, un no fumador sempre preferirà un bar on no s'hi fumi. Per tant, la Llei feta al Congrés protegeix més els no fumadors. Que diguin les coses clares!

Joan Lladonet, pedagog

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.