algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
10°

Una nova represa

Aviat es complirant deu anys del principi de la darrera gran represa cívica en defensa de la llengua catalana a Mallorca. Fa gairebé una dècada es constituïa la plataforma Joves de Mallorca per la Llengua, el sindicat d'estudiants BEI (actualment refundat com CEPC) protagonitzava mobilitzacions massives contra l'anomenada Ordre Rotger i L'Obra Cultural Balear iniciava una sèrie de mobilitzacions, les diades per la llengua, que, en conjunt, no tenen precedent a la història de Mallorca.

El detonant de tota la represa mobilitzadora havia estat, en concret, la promulgació de l'esmentat decret de l'aleshores conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Rotger, però més en general, la desídia política del Govern de Gabriel Cañellas envers la llengua pròpia de els Illes Balears, havia funcionat com el desvetlador de consciències cíviques adormides.

Deu anys més tard, tornam a necessitar un altre deixondiment cívic per fer front a les noves amenaces i als nous reptes que tenen, ara i aquí, la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat.

Necessitam de la reflexió i el debat, com el que ens proposa el Grup Blanquerna dissabte que ve, dia 8 de novembre a la Fundació Natzaret de Palma, amb un seminari dedicat a la realitat social i política del nacionalisme a les Balears.

I necessitam també acció i mobilització, com la que ens proposa la plataforma Joves de Mallorca per la Llengua, el dia abans, divendres 7 de novembre, a les 20.00 hores, a la Casa de Cultura de Palma (carrer de Ramon Llull), amb aquest acte que té per lema un més intencionat que mai «Sí a la Llengua».

Cal treballar junts per aconseguir objectius molt concrets com són:

-Que la nova ràdio i televisió autonòmica siguin íntegrament en català, per contrarestar, d'aquesta manera, el dèficit de la llengua pròpia als mitjans de comunicació de Balears.

-Que el pressupost dedicat a Normalització Lingüística augmenti substancialment.

-Que els defensors del bilingüisme, el defensin davant l'administració i les institucions de l'Estat, per tal que cap ciutadà de les Illes Balears no torni a ser discriminat pel fet d'usar el català davant la policia o els jutges.

-Que la nostra llengua sigui oficial a les institucions de la Unió Europea.

-Contrarrestar els efectes negatius per a la llengua catalana de la Llei de Qualitat a l'ensenyament.

-La integració lingüística dels nous mallorquins.
-Que els càrrecs públics compleixin el Decret 100, que els obliga a fer les seves intervencions públiques en català.

-Que es compleixin les disposicions lingüístiques de la Llei de Comerç.

-Que tots els funcionaris que fan feina de cara al públic siguin competents en català, de manera que cap ciutadà de les Illes Balears no sigui discriminat per fer servir la llengua catalana en les seves relacions amb l'administració

-Que es doni suport, des de les institucions públiques a la producció cultural feta en llengua catalana.

-Que s'aprofundeixi en les relacions culturals amb la resta de territoris de llengua catalana.

Hi ha molta feina a fer. I divendres vespre i dissabte que ve, toca moure's.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.