algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

TVE-Balears en campanya

El fins ara director del centre territorial de TVE a les Illes Balears, Joan Martorell, s'ha vist obligat a presentar la dimissió. Al marge de qüestions organitzatives internes del Centre, està clar que, com diuen totes les informacions, tot surt «de Madrid». És a dir, estam davant una actuació de fons polític. Per què? Doncs la resposta només pot ser una. Ens acostam a les eleccions i la direcció del PP deu haver valorat que els Informatius de TVE-balear no eren una arma contra el Govern Antich. És a dir, la tasca de Martorell i de l'equip de redacció dels Informatius ha estat professional i, clar, potser qualcú ha decidit que, en vistes a les eleccions, no han de primar els criteris professionals sinó els polítics. La sospita és perfectament pertinent tenint en compte que el que tothom assenyala com a candidat del PP, Jaume Matas, és un home (ell i tot el seu equip) profundament obsessionat amb les qüestiones mediàtiques. Així que entra dins la seva lògica política. Si el PP basa la campanya (ja ho fa) amb l'argument que el Pacte de Progrés en general i Antich en particular són uns inútils que poc o res han fet, i el poc que han fet ho fan fet sempre malament, aleshores és una evident i inconvenient distorsió que el «seu» (del PP) mitjà de comunicació no trasmeti, per sobre de qüestions professionals, aquest missatge perquè qualli entre els que el veuen i escolten i, així, servesqui com a arma política. Desgraciadament, no és res de nou. Aquests dies també hem vist una altra operació político-mediàtica semblant, la de CiU a Catalunya, que han posat un comissari polític nacionalista al front de la direcció de TV3 per assegurar-se que dóna la «realitat» nacionalista, a veure si així se capgira la intenció de vot favorable al PSC que diuen les enquestes. No s'entén, vist tot això, com encara hi ha gent que defensa els mitjans de comunicació públics amb l'argumentació que són més neutrals que els privats. Duim vint anys, o més, veient defenses apassionades del que haurien de ser i laments sobre el que són: instruments polítics pagats per tots els ciutadans al servei del partit que governa. Millor seria que si CiU o el PP volen tenir les seves televisions se les paguin de les seves caixes.

Però tornant al tema de TVE-Balears, el canvi en la direcció (i al marge que pugui haver-hi «mogudeta» interna) augura políticament una recta final de legislatura bastant dura. El PP comença a tocar a generala. Prepara totes les armes. Se sent amb possibilitats. Els del Pacte de Progrés potser varen donar per mort massa ràpidament als conservadors. Encara que Matas fos imputat pel tema del Cas Mapau, no seria el primer polític que així i tot té vida política. Les il·lusions que amb el que fa el govern Aznar (suport a les grans superfícies comercials, Gescartera, antinacionalisme...) el PP perdi suport s'estan, lògicament, enfonsant. Segons la darrera enquesta del CIS qui s'enfonsa és el PSOE i el PP obtendria encara més distància sobre els socialistes que a les eleccions generals de 2000. I per si qualcú no se'n recorda el PP va fer, a Balears, quasi un 54% dels vots el març de fa dos anys. Que les eleccions autonòmiques no són el mateix? No, d'acord, però és que els conservadors, el 1999, enmig de la pitjor crisi per la qual han passat, feren un 43'9% de mitjana balear, perdent així la majoria absoluta que tenien el 1995, any en el qual aconsegiren un 44'8%. Està clar que les distàncies entre majoria absoluta i relativa són petitetes, aquí, i que un partit que, com el PP, beu de l'efecte d'arrossegament del líder nacional, si aquest últim triomfa (com fa Aznar) té moltes possibilitats.

Per això, perquè ho saben, volen canvi d'orientació de TVE-Balears. Ara comencen a anar de ver. No és cap mostra de desesperació conservadora, ni cap moviment gratuït. Que ningú no s'enganyi. És el signe de començament d'una campanya duríssima que els del PP saben que guanyaran (com sempre, clar) i que creuen tenir a l'abast, també, la possibilitat de la majoria absoluta. Que aquesta l'assoliran, o no, per molt pocs vots. I saben que la clau és que aconseguesquin fer entendre a una part petita de l'electorat d'esquerra que el govern del Pacte no serveix, perquè així no votin. Així bastaria. Per això és fonamental tenir TVE-Balears al servei de la causa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.