cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Coincidència electoral

Hi ha gent que ha interpretat que les eleccions catalanes siguin a la tardor com un trencament d'un pacte verbal entre Pujol i Aznar perquè les eleccions fossin el març. Per ventura sí que existia aquest pacte, però els esdeveniments polítics de la tardor passada poden haver deixat sense efecte l'acord dels dos presidents. D'ençà de la treva d'ETA, la vida política ha canviat. Com el mateix Pujol deia, les pretensions dels nacionalistes són ara el centre del debat polític. És vera, el que passa és que aquest centre no l'ocupa el nacionalisme català, com era tradicional, sinó el basc. Per primera vegada, l'escenari basc té una importància política cabdal per a tot el país. Per això aquell pacte entre Aznar i Pujol, si és que existia, ja no té la més mínima importància i, si de cas, fa l'aspecte que el vertader pacte és precisament no avançar les eleccions catalanes per afavorir l'avançament de les nacionals per fer-les coincidir amb les municipals, amb la vista posada en el País Basc.

A les pròximes eleccions municipals s'hi jugarà molt. Els radicals ja han anunciat que, seguint amb la seva coherent pràctica de menyspreu a la democràcia, juntament amb el terrorisme de baixa intensitat, les pressions nazi-mafioses als polítics que no els agraden i altres mostres de patriotisme, si els surten bé les eleccions, crearan una mena d'assemblea de municipis amb la pretensió de solapar-la al Parlament democràtic basc. És un repte important per al Govern, que necessàriament ha de procurar facilitar al màxim que el PP segueixi el seu procés de creixement en el País Basc com a mur de contenció davant els nacionalistes. I no hi ha millor manera per aconseguir-ho que el Govern convoqui les eleccions municipals i generals el mateix dia. Aznar, però, no només té raons de política basca i general per avançar les eleccions. El moment econòmic és probablement un dels millors de la història. La gestió, en general, del Govern és molt bona, i en només tres anys ha deixat en evidència la gran ineptitud de molts governs de Felipe González. I, finalment, hi ha una altra raó. El PSOE és una olla de caragols que no té la més mínima possibilitat de guanyar les eleccions. En altres paraules, no hi ha cap raó lògica perquè les eleccions generals no s'avancin al 13 de juny.

I ves per on, d'aquest menage entre Govern i nacionalistes bascos i catalans, en por resultar una decisió importantíssima per a Balears. Perquè si finalment Aznar convoca eleccions municipals, autonòmiques, europees i generals per al mateix dia, els resultats aquí poden ser escandalosos: el PP arrasaria amb tal força que possiblement arribàs a percentatges de vot semblant a aquells que obtingué la UCD el 1977 (superiors al 50% dels vots), mentre que l'oposició, dividida i sense estar preparada per a tal coincidència electoral (sempre han negat que pogués passar) se'n duria l'estocada final. D'aquesta sí que seria vera que el PP «ho tendria tot». I tant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.