nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Un perill judicial per a Martí i Palou

He vist per la televisió el neonazi Pedro Varela, i he sentit les dissertacions del seu misser en el programa de Xavier Sardà i, francament, ambdós personatges em semblen sinistres. Vivim en democràcia i hem de respectar totes les idees... mentre no atemptin contra ella mateixa. Aquesta és la perversió dels nazis: aprofitar el joc democràtic per intentar destruir-lo.

Tot i això, i des d'un punt de vista estrictament legal, no acab de veure del tot clara la sentència contra el llibreter Varela i m'espanta el que, per analogia, la doctrina pugui recaure en altres col·lectius.

Vegem: el jutge Santiago Vidal diu que la condemna de cinc anys de presó no té res a veure amb l'activitat de Varela al front de l'extingit grup neonazi Cedade, sinó en aplicació dels articles 510.1 i 607.2 del Codi Penal. Què vol dir, això? El jutge condemna que es provoqui la discriminació «per motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió, creènces...» (510.1) i, també, «la difusió per qualsevol mitjà d'idees o doctrines que neguin o justifiquin» els delictes contra col·lectius «nacionals, ètnics, racials o religiosos» (607.2).

Ha quedat provat que Pedro Varela és el propietari de la llibreria Europa de Barcelona, que es dedicava a la venda, gairebé en exclusivitat, de publicacions i productes de caràcter neonazi. Pel que he llegit, Varela no era l'autor d'aquestes obres, just les comercialitzava, les «difonia». Res s'ha dit de condemnar els autors i editors d'aquestes publicacions, que són els autèntics «activistes intel·lectuals». Per què no? Això és el que no s'ha dit: eren legals aquests llibres? Hi ha llibres il·legals, amb el nou Codi Penal? És possible escriure i publicar un llibre sense problemes, però que la distribució o venda sigui considerada delicte?

Aquestes indefinicions en l'aplicació de la norma em fan tremolar. Què passaria si algun jutge escoltàs els gonelles botifarres que proclamen per tot on poden que Bartomeu Martí és un activista catalanista molt perillós, vinculat a HB, i que Josep Palou és un professor racista i xenòfob? Serien Alternativa per Mallorca i Joves per la Llengua satanitzades perquè posen en perills drets fonamentals de la nació espanyola, promouen el separatisme, i qüestionen la història «oficial» d'un estat que s'ha construït a base de guerres, patiments i enganys. Seria perseguit el Lobby per la Independència per proclamar que els forasters s'han d'integrar dins la nostra societat i han d'assumir la nostra cultura? Seria el «barco de rejilla» considerat com un emblema nazi, tot i que només es faci al·lusió a ell de manera simbòlica?

No hi ha res pitjor que una llei ambigua, perquè les interpretacions poden degenerar en autèntiques locures en mans de jutges amb idees predeterminades. A Pedro Varela se'l pot condemnar, segurament, per moltes de coses: però cinc anys per vendre llibres, vídeos i escudets neonazis és molt.

Per aquest camí, i amb jutges il·luminats (que n'hi ha més d'un i més de dos) en podem veure de molt grosses.

Joana M. Riera. Palma

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.