cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Bellver: cinc obres pendents per a l’adequació del castell

La restauració del mur del baluard de ponent, la cuina de la fortificació i la rehabilitació de les columnes del pati són alguns dels projectes que Cort ha redactat però que resten sense pressupost

L'Ajuntament de Palma té en marxa fins a cinc projectes de restauració i condicionament per al castell de Bellver. L'emblemàtic monument, que el regidor de Cultura, Fernando Gilet, vol revalorar en allò que anomena "turisme cultural", té pendents un seguit d'actuacions en infraestructures. El problema, un altre cop, és la falta d'una partida pressupostària per tal de fer-los efectius.

El total d'aquestes cinc actuacions pujarien a 859.000 euros. El responsable de Cultura de Cort confia en les ajudes que atorga l'Executiu de Madrid en concepte de l'1% cultural, a més dels fons europeus que pugui sol·licitar la Conselleria d'Economia del Govern balear per tal d'iniciar-ne les obres prioritàries. "No estam aturats, el problema és que no tenim doblers", afegeix Gilet.

El projecte de més envergadura seria la restauració del mur del tercer recinte, que fa un temps patí despreniments i necessita intervenció immediata. Aquest projecte de rehabilitació ja té el vistiplau del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca i del Centre Històric de l'Ajuntament. "Ara estam pendents de dur el projecte al Govern central dins les partides de l'1% cultural, fet que suposa que Cort només hauria de fer front al 25% de la despesa", explica el regidor. El pressupost total de l'obra puja als 426.000 euros. Aquest és el projecte més avançat, però el Castell té enlaire altres intervencions, igualment importants, però encara de futur incert. La directora del centre, Isabel Pérez, apunta que la setmana que ve mantindran una reunió amb el departament d'Infraestructures per fer-ne una temporalització concreta.

Una altra intervenció "prioritària", segons la qualifica el mateix Gilet, és la restauració de la sala de la cuina. Aquí, el sostre està tot emmascarat de sutge de l'antic fumeral i, a més, s'han de reparar alguns fragments de marès destruïts per les bigues de la campana. "Ha de ser una sala visitable pels turistes", assegura el regidor. El projecte de restauració de la cuina ja estava previst el 2010 per la directora d'aleshores, Magdalena Rosselló, que en va redactar l'informe.

Les altres iniciatives ja redactades i pressupostades, però sense finançament clar, són la restauració de les columnes del pati (100.000 euros), la remodelació de la sala de personal (70.000 euros) i fer una diagnosi arqueològica per a la intervenció del fossat del Castell (68.000 euros). En aquest darrer cas, assenyala l'actual directora, ja estan en marxa els sondejos.

Isabel Pérez esmenta també altres deficiències que s'han d'esmenar, com la reforma de la sortida sud, intervinguda fa anys per Elies Torres i on la barana no compleix la normativa vigent, i la restauració del mur del baluard apuntalat fa uns anys.

A tot això, s'hi ha d'afegir l'obertura del centre de visitants, projectada des de fa gairebé cinc anys i que tot i tenir els tràmits avançats -com la concessió de l'espai- encara no és obert al públic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.