cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
13°

El Govern balear incomplirà el dèficit

Admet obertament que superarà el límit fixat en l’1,5% del PIB per a l’any 2012 i ara espera no passar el 2%

El Govern reconegué ahir obertament i per primer pic que incomplirà l'objectiu de dèficit públic de 2012, fixat en l'1,5% del Producte Interior Brut autonòmic per a totes les comunitats. Segons les previsions inicials de la Vicepresidència Econòmica, el sostre establert per l'Estat a instàncies de la Unió Europea se superarà a Balears "en dècimes" i l'Executiu espera ara que no es tanqui l'exercici anterior amb un desajust negatiu entre ingressos i despeses superior al 2% del PIB.

Així ho va admetre ahir el portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, després del primer Consell de Govern de l'any, una reunió de tràmit que només donà per informar de l'aprovació de dos punts menors. La reunió, però, s'aprofità perquè el vicepresident, Pep Ignasi Aguiló, fes balanç de la situació econòmica i apuntàs les perspectives per a 2013.

Bosch, que transmeté les impressions d'Aguiló, donà per fet que Balears incomplirà l'objectiu de dèficit, després que la mateixa Vicepresidència Econòmica ja hagués apuntat dies enrere que això podia passar. Amb tot, destacà "l'enorme esforç" que s'ha fet a les Illes per controlar el desajust, fins i tot més important que el de comunitats complidores, perquè la situació de partida era molt pitjor que a altres bandes, amb un dèficit del 4,1%.

Al marge d'això, el portaveu també posà sobre la taula tres dades econòmiques que fan pensar el Govern en un canvi de tendència que no es materialitzarà fins al 2014. L'Executiu preveu per a enguany un creixement d'entre el 0,2 i el 0,3% del PIB (el 0,3% era el previst en els pressuposts) i considera que la davallada en l'atur interanual, la minva en la destrucció d'empreses o la rebaixa en la tensió de la crisi del deute fan augurar que en el 2013 es posaran les bases perquè al 2014 s'obri un cicle més "expansiu", en què es comenci a visualitzar un increment de la inversió neta de les empreses i es comenci a generar ocupació neta.

Amb tot, Bosch recalcà que no volia ser optimista perquè continuaran les "dificultats". Advertí que el 2013 serà un any "complicat", perquè es mantindran les polítiques d'ajust i, a més, s'aplicaran més imposts. Però també va dir que el fet que l'economia balear sigui més oberta que la resta, la millora econòmica prevista en mercats emissors de turisme com els centreeuropeus o la detecció de moviments inversors fan preveure unes "condicions tècnicament millors" que a altres comunitats i fan pensar que en el 2013 es pot estabilitzar la situació "complicada" i establir punts de recuperació amb vista al 2014.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un Joan de Tants, fa mes de 11 anys

Sr Bosch
No m'explic la cara de felicitat que fa a una notìcia que incompleix les normes de Madrid. A les noticies en que ataca la nostra i seva llengo sempre fa cara de fàstic, jo me deman com és que no deixa d'atacar-la i poder fer cara de felicitat sempre, al menys sino per dues raons: Per no ser un traidor i per no obeir lleis injustes com ho es també la del dèficit.

Valoració:1menosmas
Per Agermanat, fa mes de 11 anys

M'intranquil·litza molt veure riure els consellers.

Valoració:0menosmas
Per migdimoni, fa mes de 11 anys

El Govern balear incomplirà el dèficit i tot quan ha promès, ho fa des que governa.............ah, no!!.....a la nostra llengua i cultura li dona tota sa branca que va promete, això si.

Valoració:0menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

En lloc llegeixo quines seran les polítiques de reactivació econòmica no més llegeixo que continuaran amb les polítiques de reajustament. Com volen que les empreses incrementin les inversions si els bancs continuen tenint tancat el crèdit? Amb la cara que posa en Bosch en la foto, es veu ben clarament que no tenen ni idea de res apliquen alló de: si surt bé, veus que bé que ho hem fet? i si surt malament, la culpa és dels mercats.

Valoració:0menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

No es pot fer una altra cosa. L'estat ens escanya. I no ve d'ara. Però ara es nota molt més.

Valoració:3menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

Tens raó, però la factura la pagarà el poble mentre ells segueixen robant.

Valoració:7menosmas
Per ?, fa mes de 11 anys

Com no superar-lo si, abans, Madrid s'ha enduit bona part dels imposts que hem pagat en concepte d'imposts???

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente