algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Multat (amb recàrrec) per ser mallorquí

En aquest relat precís que fa dBalears podeu comprovar com el 25 de maig de 2023 un funcionari de l’Ajuntament de Palma va vulnerar els meus drets lingüístics davant un centenar de persones. Faltaven tres dies per a les eleccions i governaven els qui ara fan escarafalls contra la política lingüística de VOX executada pel Partit Popular.

Ja podem tenir una Llei de normalització lingüística i un Reglament municipal de normalització que empara els drets dels catalanoparlants si els que —en teoria— hi estan a favor, a la pràctica (quan governen) no protegeixen les persones que pateixen aquestes discriminacions.

Ara ens volen fer creure que l’eliminació de la Direcció General de Política Lingüística, la supressió del requisit de català a sanitat, la modificació de l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics (i tot el que vendrà) suposaran l’estocada final contra el català a les Illes Balears.

No negaré que és important tenir lleis, reglaments i estructures de govern que protegeixin els drets lingüístics dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers, però l’actitud dels qui volem viure plenament en català pot contribuir amb força a sostenir la nostra llengua.

Ho tenim gairebé tot en contra: polítics que —per obra o per omissió— agredeixen els nostres drets lingüístics (o no gosen defensar-los com caldria), una economia sobredimensionada que necessita gent de fora —a la qual no donen l’oportunitat d’aprendre la llengua del país i a la qual volen fer creure que aprendre català no serveix per a res. Però encara som molts més dels que volen i diuen els qui volem viure plenament en català al nostre país; i la nostra actitud i perseverança són imprescindibles per a passar la torxa de la llengua a les generacions futures.

Malgrat que hàgim de pagar una multa amb recàrrec pel fet de ser mallorquins.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa 10 dies
Para empezar explica porqué te multaron, que por pedir el curso en catalán no fue.
Es un detallito importante.

En segundo lugar, cualquier individuo con un poco de calle o dos dedos de frente sabe que las multas, primero se pagan y luego, se recurren. Porque los plazos del procedimiento no se interrumpen enviando un email vaya usted a saber quién, pidiendo que el curso sea en catalán o un Skalop con patatas, que lo mismo da si solicitas algo a la administración vía correo electrónico.

Los plazos no se interrumpen y, por tanto, hay recargo.

Estoy seguro de que hasta el tractorista de @escardapenes lo sabe.

Nadie te ha multado por el idioma, trapacero.

Valoració:-7menosmas
Per Jaume, fa 11 dies
Subscric tot el que diu en Francesc. Manca actitud. Hi afegiria, si cal, que l'actitud ha d'anar sempre acompanyada d'acció coordinada. Cap poble mesell sobreviu al seus botxins.
Valoració:11menosmas
Per @ A, fa 11 dies
Això és mentida, hi han subvencions per els que rotulen en català, però que multin per fer-ho en castellà, t'ho has inventat, o ho has llegit al ABC...que no et creguis, a.mi em semblaria collonut!
Valoració:9menosmas
Per Josep M., fa 11 dies
Hem d'esser valents i perseverants.
No hem de confiar en governs pseudodemocràtics el futur de la nostra llengua. Som els parlants que l'estimam que hem de lluitar per ella i reivindicar-la en qualsevol acte de les nostres vides.
Valoració:24menosmas
Per A, fa 11 dies
a Catalunya multen per retolar en castellà
Valoració:-32menosmas
Per Albert, fa 12 dies
Hem entrat en una dictadura camuflada q vol fer desaparèixer sa nostra llegua. Endavant en no cedir i denunciar els falangistes.
Valoració:28menosmas
Per Joana M., fa 12 dies
Aquest home te tota la raò, en soc testimoni, aquest mal no ve d’ara sinó des de fa molt de temps , i quan deixes passar les oportunitats, q s’han tengut des de el primer pacte de progrés, més els q han vengut darrera, d’aquelles errades ara en tenim les conseqüències , han deixat créixer els enemics de la nostra llengua i cultura,
Ara no ens queda altra q ser menys permissius q mai, i, no girar la llengua , la nostra es la q està en minoria, la q necessita protecció, la protecció de nosaltres mateixos els mallorquins , q som a ca nostra caram!!!
Valoració:35menosmas
Per Raó, fa 12 dies
Aquest home té raó, el mal ve de les dues passades legislatures fracassades dels que diuen ser progressistes. Ara el PP ha trobat el terreny abonat. El pacte de progrés no tan sols no va defensar amb coratge la llengua catalana, sinó que aquesta covardia ha provocat que el català hagi perdut prestigi social.
Valoració:34menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente