algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Puta Espanya i… puta Palma?

Tot bon ciutadà d’un país té el dret i el deure d’odiar-ne la capital. És normal que els anglesos odiïn Londres, o que els espanyols odiïn Madrid; això explica, en certa manera, l’odi de molts mallorquins de Fora cap a Ciutat. Però aquest odi, tan normal com els odis entre pobles veïnats emperò un poc més racional, avui en dia no és només fruit de la concentració de serveis, institucions i capitalitat. Per desgràcia, entre els forans hi ha una sensació de superioritat davant les eles bledes, la gran majoria de forasters i les altres gents que habiten la nostra capital.

És ben cert que a Palma, per desgràcia de la catalanitat de Mallorca, hi ha una proporció de castellanoparlants molt més alta; segons la darrera enquesta d’usos lingüístics (del 2014), un 52 % de la població s’identifica com a hispanòfona, mentre que només un 33 % s’identifica com a catalanòfona (aquesta xifra contrasta amb la de la part forana, amb un 40 % enfront d’un 48 % respectivament).

Per això, s’ha de reconèixer que Ciutat és un territori hostil per als catalans, que acaben desembocant o bé en situacions de resistència, de guetització o d’expulsió (no necessàriament de sortir a viure a Fora, però sí de relacionar-se’n amb la gent). Quants de lectors ciutadans no s’hauran sentit identificats amb el fet de ser anomenats catalufos, mallorquinarros o fins i tot pagesos a la seua classe de l’escola o l’institut només per ser-ne l’únic catalanoparlant?

(Aquest paràgraf serveix tant per a Palma com, en general, per a molts de nuclis costaners de pobles d’interior com puguen ser les Platges de Muro per a Muro, la Coma per a Sant Llorenç, etc.)

És molt fàcil ser català de Mallorca a un poble com Montuïri, on qualsevol al·lot nouvingut que arribi a l’escola del poble s’acabarà integrant dins l’entorn i aprendrà català, que és l’única llengua de comunicació, o la principal, i precisament qui parla espanyol és vist com el diferent. És molt fàcil ser-ho a Manacor, on els únics candidats que es presenten a les eleccions en espanyol són opcions minoritàries d’extrema dreta; que freguen el frikisme. En general, és molt fàcil ser català a un poble de Mallorca.

Davant d'aquesta situació, trobam forans que es creuen moralment superiors als ciutadans, sense veure que estan instal·lats a una torre d’ivori i dejecten els centenars de ciutadans catalanoparlants que, dia a dia, mantenen el català en entorns difícils. Els mateixos ciutadans que, en trobar-se en un entorn catalanoparlant, són tractats de mallorquins de segona per aquells que ho han tengut més fàcil lingüísticament i nacional.

Però són els catalanoparlants de Ciutat, independent del seu origen, els qui lluiten perquè Palma continuï essent la capital d’aquest país que és Mallorca, i no acabi convertida en un Ulster dins ca nostra; una Tabàrnia. Perquè són ells, els catalanoparlants que viuen a Palma, la punta de llança de la recuperació nacional de Mallorca. No hem d'oblidar que gairebé la meitat de la població mallorquina viu a Ciutat (més de la meitat, si hi sumam Calvià, Marratxí i Llucmajor), i sense aquesta gent no podrem construir el país que volem, i prest no hi serem a temps; no hi haurà batzers ni romeguers per cremar.

Necessitam cohesionar el país, enfortir les relacions entre Palma i Fora, rebaixar-ne la divisió; tot i que, com diu Margalida Mestre, aquesta divisió tendeix a afeblir-se, i avui en dia Mallorca està deixant de ser una illa amb una ciutat per a començar a ser considerada una illa-ciutat. I dins aquesta illa-ciutat hi trobam diversos pols, diverses capitals.

Per tant, pel bé del país, forans, no odieu Ciutat; ciutadans, no us odieu. I si voleu projectar aquest odi cap a qualque banda enfocau-lo a l'autèntica capital cultural del nostre país. Ja ho sabeu, tot bon mallorquí té el dret i el deure d’odiar Manacor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pau Casesnoves, fa dervers d'un any
Som de la part forana i visc a Ciutat des de fa 20 anys. I sí, som pocs, cada vegada menys, i és difícil viure en català, però no del tot impossible

PD: a Tomeu: divide y vencerás
Valoració:4menosmas
Per Catalunya Gran, fa dervers d'un any
"El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència."



«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». LNT (1930)


http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Valoració:9menosmas
Per total Catalunya, fa dervers d'un any
«Veieu-la bé, la nacionalitat catalana, espargida i esquarterada a través de les costes llevantines d’Espanya i més enllà de la mar, i fins més enllà de la frontera francesa. Per sobre aqueixa total Catalunya ha passat un fibló de raons d’estat artificials, de dogmes i doctrinarismes pedantescs, pels quals se l’ha volguda junyir violentament a una raça estranya, se li ha volgut rompre la seva unitat íntima i nadiua, i fins s’ha declarat estranger a una part del solar originari». Gabriel Alomar (1931)

http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Valoració:9menosmas
Per Catalunya completa, fa dervers d'un any
«Tot el meu passat que la història allunya
el tenyeix de glòria la Gran Catalunya
Jo sóc mallorquí i és la meva glòria
esser català per la meva història!» Pere Capellà (1935)

http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Valoració:10menosmas
Per Catalunya sencera, fa dervers d'un any
"La realitat és tossuda: València és Catalunya"

https://www.eltemps.cat/article/11345/la-realitat-es-tossuda-valencia-es-catalunya
Valoració:8menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa dervers d'un any
"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a 'tota la Catalunya' com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."
(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")


Aquí teniu la proposta de Josep Guia:
https://www.academia.edu/2486699/%C3%89s_molt_senzill_digueu_li_Catalunya
Valoració:9menosmas
Per Sant Pere, fa dervers d'un any
Qatarlunya, no voldreu dir: català de Mallorca?
Valoració:-11menosmas
Per arg, fa dervers d'un any
1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)
Valoració:7menosmas
Per Tomeu, fa dervers d'un any
Es fàcil ser català a un poble de Mallorca? Quin oi que feis. Tant vos costa dir ser mallorquí a Mallorca?
Valoració:-35menosmas
Per dsdsdsd, fa dervers d'un any
Es que hi ha més joves mallorquins i catalans al Nord d'Europa que a Palma i Barcelona, ja que els joves mallorquins i catalans no volen servir paelas ni sangruías.
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente