nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
20°

Un servei necessari i una bona pràctica

El Govern ha presentat la memòria d’actuacions dels primers tretze mesos d’existència de l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics i, segons que explica el propi Govern, aquest primer any ha servit per constatar «l’existència d’un problema que afecta, sobretot, els ciutadans de les Illes Balears que volen exercir el dret d’emprar la llengua catalana: la manca de seguretat lingüística que la nostra societat els ofereix i que es tradueix en les dificultats amb què topen per poder dur a terme moltes de les activitats de la vida quotidiana, amb normalitat, en català. A més, com ja s’ha dit abans, es pot suposar que els casos que arriben a l’Oficina només reflecteixen una part molt petita de la infinitat de situacions en què el parlant es veu empès a renunciar a l’ús de la llengua catalana tot i ser la llengua pròpia del territori».

Entre el 4 de desembre de 2020 i el 31 de desembre 2021 s’han atès 208 casos, la qual cosa significa que aquest servei era absolutament necessari, i també, que la gestió feta des de la Direcció General de Política Lingüística ha estat eficaç, eficient i s'ha traduït en la resolució efectiva de problemes de ciutadans d'aquí, que és una de les feines bàsiques de les administracions d'aquí.

Enhorabona a tota la gent que fa possible l'existència d'aquest servei a la ciutadania que ha de servir per resoldre problemes, però també, i sobretot, per a evitar-ne, en aquest sentit, és necessari mantenir i, si pot ser, augmentar la feina informativa i pedagògica que fa l’Oficina, per divulgar la importància i la necessitat de respectar els drets lingüístics de les persones, al costat d’arguments per legitimar aquesta necessitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un d'es plà, fa dervers d'un any
@ Biel que xerras del xiringuito d'Ayuso que va obrir per en Toni Cantó, ara per un "enchufat" del Gran Vargas Llosa fracassat ultradretà i xarlatà de fira.
Valoració:2menosmas
Per JVLC, fa dervers d'un any
En tot cas ja dic que segur es deu a decisions polítiques. Sens dubte que els espanyols saben defensar molt millor els seus interessos i els dels seus ciutadans:

Cuando nos referimos específicamente al uso de más de un idioma en la frecuencia nos encontramos que esta situación tiene un muy bajo impacto en la seguridad, con una incidencia residual en incidentes reportados de acuerdo a los datos analizados a nivel europeo. Más aún, cuando estudiamos las recomendaciones de seguridad de accidentes e incidentes pasados, éstas indican la necesidad de realizar un estudio más profundo a la hora de recomendar el uso de un solo idioma o, en el peor de los casos, no son coherentes con el estudio del evento sujeto de estudio.
Valoració:-1menosmas
Per JVLC, fa dervers d'un any
En el meu cas no m'ha defensat, en dues denúncies al meu parer importants. Per raons, submissió, política, sens dubte. Amb tot, el que més m'acaba d'indignar, és que aquesta gen cobra per no voler fer feina o per fer-la mal feta.
Valoració:-2menosmas
Per Un d'es plà, fa dervers d'un any
De Felip a Felip, " i tiro porque me toca" i vés viu que encara t'endurás una coça . "Ezto ez Ezpaña, i aquí ze habla ezpañó.
Dazera barera hi ha una mezda ben groza feta meva, le voz podeu menjà, ÑOOOZZDOOZZ.
Valoració:-1menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any
1715.- El 18 d’agost, el Consejo de Castilla adreçant-se a Philippe de Bourbon (Felip V) entre altres coses, li remarcava que en la composició de l'Audiència «el Regente y el Fiscal sean precisamente Castellanos», …. . …. «Que se actue y los Instrumentos se escrivan la lengua Castellana. Y que de oy en adelante no se permita imprimir libro alguno en otro idioma que en castellano». …. «así en lo civil, como en lo criminal actuando en lengua Castellana». …. Aquest decret, dit de Nueva Planta de Mallorca, fou signat per Felip V al palau del Buen Retiro el 28 novembre 1715. ... //// ...
Valoració:1menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any
(Qui va a viure a un territori diferent del propi i no es molesta en aprendre la llengua pròpia dels indígenes d'aquell territori és un colonitzador, tant si són anglòfons que van a viure a Puerto Rico, com si són madrilenys que van a viure a Formentera. )
Valoració:4menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any
Que els madrilenys puguin exigir esser entesos onsevulla quan conversen en madrileny a Madrid i a Mallorca, i els mallorquins ni a Mallorca mateix poguem exigir esser entesos onsevulla quan hi conversam en mallorquí, és una injustícia tremenda).
Valoració:4menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any
Quan s’admet que puguin ocupar llocs de feina de cara al públic gent incompetent en una de les llengües oficials s’està fent un atemptat contra els drets lingüístics de tots, i un atemptat contra els drets laborals de la gent que, perquè ha estudiat aquí, o perquè s'ha esforçat en aprendre-les de gran, les coneix i les entén sense problemes, i que ha de veure que llocs de feina que haguessin pogut ocupar ells són ocupats per gent que n’és incompetent.
Valoració:4menosmas
Per Biel, fa dervers d'un any
Un altre xiringuito innecesari per col.locar a amiguets
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente