El Sinn Féin, la històrica formació política republicana, ha guanyat les eleccions a Irlanda del Nord. S'ha imposat als partits unionistes britànics, amb un 29% dels vots i 27 escons dels 90 en joc.
La formació favorable a la reunificació d'Irlanda ha guanyat les eleccions a Irlanda del Nord per primera vegada en 101 anys i, per tant, li correspon liderar el govern d'aquella regió.
El Sinn Féin no havia guanyat mai la majoria a l'Assemblea de Stormont des de la divisió d'Irlanda el 1921, la seva és, per tant, una victòria històrica que obri la porta a celebrar un referèndum de reunificació, sobretot si el mateix partit també guanya les eleccions de la República d'Irlanda del 2025.
Aquests dies podem llegir o escoltar diverses anàlisis sobre els factors que han conduït a la victòria del partit republicà. La seva fermesa i compromís amb la reunificació d'Irlanda; la seva aposta granítica per la pau; el seu discurs a favor de la justícia social; i fins i tot, el seu lideratge femení, segur que en són explicacions prou fonamentades.
Però cal tenir en compte un factor que, ben segur, ha pesat i molt en la victòria dels republicans: el canvi demogràfic que s'ha produït a Irlanda del Nord. Des de fa una vintena d'anys els catòlics han esdevingut majoria social. I ara són, també, majoria electoral.
I som solidaris amb les lluites per la reunificació i independència d'Euskal Herria i d'Irlanda.